Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klaudia_joanna

historia bardzo mlodej dziewczyny (moja) oraz niezwłoczna prosba o pomoc/rade

Polecane posty

Gość klaudia_joanna

Mam 17 lat (za 4 miesiące skończe 18) , jestem z chłopakiem od 2 lat (jest 5 lat starszy ode mnie). w październiku przestałam brać tabletki antykoncepcyjne, po których bardzo utyłam. Same słowa "tabletki antykoncepcyjne" dają do zrozumienia iż współżyje z moim chłopakiem. W październiku okres zaczął mi się 20 dnia, a skończył 24. Od tego czasu nie mam okresu wcale. Kiedy wcześniej robiłam testy to zawsze wychodziły negatywne, więc się boje teraz go zrobić. Moja mama się zamartwia, bo nie ma pojęcia co będzie, jeżeli jestem w ciąży, ponieważ sama bardzo wcześnie urodziła i mój ojciec ją zostawił. Mój chłopak wcale się nie martwi. Jest bogaty i nie widzi w tym żadnego problemu, lecz moja rodzina nie jest tak bogata jak on, Co mam robić? już nie daje rady z ciągłymi kłótniami z moją matką. ;[[

Gość natalia_koniewczyk
Ja bym nie czekała i zrobiła test

Gość łójezułorety
chłopak bogaty więc nie martw się, w razie czego alimenty zapłaci tylko dopilnuj żeby uznał dziecko, jest tak samo odpowiedzialny za nie jak ty! nie daj sobie wmówić, że to tylko twój problem urodzisz, będzie dobrze

Gość nie na temattttt
zrób test albo idz do lekarza, a potem siej panikę w rodzinie

Gość klaudia_joanna
matka sama jakis czas temu zapytala czy mialam juz okres. Nie moglam jej okłamać

Gość nie na temattttt
poza tym po dobrze dobranych tabletkach się nie tyje, więc radzę poszukac kompetentnego ginekologa

Gość klaudia_joanna
on chce miec dziecko, ale jak dzisiaj przyniosłam 2 miesiecznego bratanka, najpierw go zabawiał i gadał do niego a pozniej zapytał "ja przyszłem do ciebie czy do dziecka?"

Gość klaudia_joanna
lekarz dobrał mi Cilest, utyłam po nim 7 kg!

Gość nie na temattttt
dziewczyno ale o czym Ty w ogóle piszesz??? odz do lekarza, nich sprawdzi czy jesteś w ciaży i sprawa będzie jasna, a nie matce nerwy szarpiesz i jeszcze sie dziwisz, że jest na Ciebie zła

Gość nie na temattttt
a na jakiej podstawie dobrał Ci tabletki? robiłaś jakiekolwiek badania?

Gość klaudia_joanna
sama zapytała. miałam ją okłamać?

Moja mama też raz spytała mnie czy mam okres to jej powiedziałam że jak będę w ciąży to jej powiem:) no co zrobić? Człowiek dorosły jak decyduje się na współżycie jest świadomy że każda antykoncepcja może zawiesc i może z tego wyjść ciaza. Albo urodzisz i będziesz żyją sobie długo i szczęśliwie z partnerem albo jak cię zostawi to alimenty i musisz chować sama. Albo usun ale to już twoja decyzja i ty z nia będziesz żyć już do końca życia obojętnie co postanowisz. A zrobienie testu lub upewnienie się czy jesteś czy nie i tak cię nie ominie czy się będziesz bać czy nie:)

Gość nie na temattttt
nie bardzo rozumiem jakich rad oczekujesz

Gość klaudia_joanna
rad co robić.

Gość nie na temattttt
a potrafisz czytać? bo na samym początku napisałam, żebyś zrobiła test albo poszła do lekarza, potem padła propozycja zrbienia bety, więc jakich jeszcze rad potrzebujesz?

Gość klaudia_joanna
no wlasnie juz zadnych. Umiem czytac i dzieki za rady, napewno skożystam

Gość niiiie wierze
nie wierze... po tym co piszesz autorko latwo wywnioskowac ze jestes mloda i poprostu głupiutka :O Jak tak mozna? to nie jest normalne. Zupelnie nie rozumiem dlaczego nie zrobisz testu????????? po cholere siać panike, rozmyslac, analizowac bez potwierdzenia! brak miesiaczki nie zawsze oznacza ciaze!!!!

Gość niiiie wierze
i ucz sie ortografii....

Może oczekuje rad że będzie dobrze będzie szczęśliwa i będzie jak w bajce, mama jej się ucieszy z wnuczka/ wnuczki chłopak weźmie odpowiedzialno itp:) otóż życie mam nie jest uslane różami zwłaszcza jak się młodo urodzi i to jeszcze wpadka. Zrobić test lub lekarz po co się męczyć i wszystkich wokół. A na drugi raz roważnie zabierać się za te sprawy:)

Po 1 po odstawieniu antykoncepcji hormonalnej zwykle, nie zawsze ale zwykle, organizm nieco szaleje i cykle moga byc dluzsze, krotsze, mniej regularne niz przed ich braniem. Po 2 skoro spoznia ci sie okres idz do apteki/marketu/drogerii typu Rossmann kup test ciazowy z ok 10 zl i zrob go po przyjsciu do domu. Ewentualnie mozesz zakupic 2 testy to za 2-3 dni powtorzysz i pewnosc bedziesz miala. Po 3 idz koniecznie do lekarza, czy test wyjdzie pozytywny czy negatywny. Jesli bedzie pozytywny to niech potwierdzi caze, zleci odp badania itp. Jesli negatywny to koniecznie dobierze odpowiednia antykoncepcje! Po 4 nigdy wiecej nie wtajemniczaj mamy w takie sprawy dopoki nie masz pewnosci ze cos takiego sie stalo. Po 5 facet bardzo czesto zachowuje sie zupelnie inaczej w stosunku do swojego dziecka i do innych dzieci. Po 6 uspokoj sie na razie i przestan sie zamartwiac bo to nic nie da. A jutro z samego rana lec po test i bedziesz wiedziala na czym stoisz. Jesli to ciaza to niewiedza nic nie zmieni, jesli nie ciaza przestaniesz sie denerwowac co tylko na korzysc dla Ciebie, chlopaka i mamy wyjdzie.

Gość klaudia_joanna
Zrobiłam test, kreska C wyszła jak zawsze, czyli prawie czerwona, a kreska T bardzo lekko rozowa, młodsza siostra powiedziala ze jej nie ma... ale jest, wiec co robić dalej?

Gość klaudia_joanna
@ spóźnia mi się już 8 dni...

Gość mamusia mamuniaa
lec do przychodni i jeszcze dzis zbadaj beta hcg, bedziesz wiedziec wieczorem

Gość ta druga kreska zawsze
delikatnie przeswituje nawet jak nie ma ciązy skoro jedna jest wyrazna oznacza to ze nie jestes i nie wmawiaj sobie ze jest inaczej , masz 17 lat i juz bachor ci w głowie czy kasa faceta bo często o niej wspomniałas

Gość Katjuszna
Jeżeli w tamtym miesiącu przestałaś brać tabletki to jest normalne ze ci sie okres spoznia. większość tak ma. przestajesz brać hormony i w całym cyklu miesiaczki robią się zaburzenia. Ja jak przestałam brać to dostałam okres po 2 miesiącach i to tylko 2 dni miałam ale os nastepnego juz sie wszystko uregulowało i jest zawsze co do dnia. Nie ma co panikowac jezeli testy negatywnie wychodzą. :)