Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annaman12

Przepisy z książeczki Pani Luśki

Polecane posty

Gość annaman12

Witam! Zapraszam do dzielenia się przepisami zaczerpniętymi z książeczki przepisy Pani Luski, słyszałam ,że przepisy są znakomite!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
przepis znaleziony na garnku , ciasto rokoko z tej książeczki ciasto kruche: margaryna, 4 jajka, 20 dkg cukru pudru, 1/2 łyzeczki amoniaku, 1 łyzeczka proszku, 40 dkg maki, 1 łyżka kakao 4 białka 1,5 szkl cukru kisiel czerwony powidła sliwkowe/ słoik wisnie z syropu/ słoik 10dkg gorzkiej czekolady 10dkg rodzynek 10dkg siekanych orzechów 10dkg kokosu Makę, margaryne, cukier puder,żółtka , amoniak i proszek rozetrzec na stolnicy i zrobic kruche ciasto. Podzielic na 2 częsci, do jednej dodac kakao.Białe rozwałkowac ,wyłożyc na blachę, posmarowac powidłem i posypac wiśniami z syropu. Z białek i 1/2 szkl cukru ubic pianę. Do piany wsypac gorzką czekolade pokrojona w kostke, rodzynki, siekane orzechy, kokos. Delikatnie wymieszac i wyłożyc na placek z wiśniami. Upiec. Ciasto kakaowe posmarowac powidłem i dac pianę z 4 białek i 1 szkl cukru doadajac kisiel. Piec w temperaturze 160 stopni. PO upieczeniu przełożyc. Masa: o,5 l mleka 4 żółtka 20dkg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej masło. Masło utrzec, z pozostałych składników ugotowac budyń. Ostudzony utrzec z masłem, można dodac suszone morele i spirytus. Tą masą przełozyc placki. Na wierzchu ma byc biały z pianą z bakaliami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
kurczak z pieczoną papryką, żródło blog zielona sofa Składniki: 4 filety z kurczaka 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 ząbek czosnku świeża bazylia 100 g sera żółtego oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, czyścimy i układamy na blasze do pieczenia wewnętrzną stroną na dół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250C i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę. Jeśli nie możemy jej łatwo zdjąć, gorącą paprykę zawijamy w wilgotną ściereczkę i po 2-3 minutach zdejmujemy skórkę. Paprykę kroimy w paski, bazylię drobno siekamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i bazylię mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonym w paski serem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wykładamy na nie masę paprykowo-pomidorową, przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200C przez około 20 minut. Rolady z mięsa mielonego Składniki: 400 g mieszanego mięsa mielonego 150 g ziemniaków 150 g ogórków kiszonych 1 jajko 0,5 szkl śmietany 18% sól, pieprz olej słonecznikowy Sos: 1,5 szkl bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka masła 0,5 łyżeczki papryki w proszku 2 łyżki soku z ogórków kiszonych sól, pieprz kilka łyżek zimnej wody Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i po ostudzeniu ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone mieszamy z ziemniakami, jajkiem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Mięso dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy niewielki placek, wykładamy na niego część pokrojonych ogórków i formujemy roladę. Obsmażamy rolady na rozgrzanym oleju. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niego sok z ogórków, masło i rozprowadzoną w zimnej wodzie mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Do gotującego się sosu przekładamy rolady i dusimy około 20 minut na małym ogniu. Sernik w ciemnym ciescie Składniki na ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 5 łyżek wody 1 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 4 jajka szczypta soli Składniki na masę serową: 700 g zmielonego sera białego 100 g masła 1 szkl cukru pudru 4 jajka 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta soli (jeśli jest taka potrzeba, w zależności od sera) Wykonanie: Ciasto: Margarynę, wodę, cukier i kakao gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną masę kakaową ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Tuż przed wyłożeniem ciasta na blachę delikatnie mieszamy je z pianą ubitą z białek. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy zmielony ser, żółtka, budyń, szczyptę soli (w zależności od sera) i wiórka kokosowe. Pod koniec dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy. Wylewamy ciemne ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wyrównujemy. Na cieście układamy porcjami ser. W niewielkich odległościach od siebie, po trzy porcje w rzędzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy od dołu przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, dopiekamy je z termoobiegiem przez kolejne 10 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
Kotlety z jajek Składniki: 7 jajek 1 szkl mleka 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 łyżka świeżej natki pietruszki sól, pieprz bułka tarta Wykonanie: Gotujemy 6 jaj na twardo, studzimy i drobno siekamy. Masło roztapiamy, dodajemy do niego natkę pietruszki. Po chwili wlewamy gorące mleko, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy 5-7 minut. Pod koniec dodajemy mąkę cały czas mieszając. Powstanie dość gęsta masa. Po ostudzeniu wsypujemy do niej posiekane jajka i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy 6 kotlecików, maczamy je w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do ładnego zbrązowienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
Dorsz w jarzynach i śmietanie Składniki: 0,5 kg filetów z dorsza 1 duża marchew 1/4 małego selera 0,5 szkl śmietany 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sok z cytryny sól, pieprz olej słonecznikowy natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i przysmażamy na oleju. Układamy na przygotowanych wcześniej jarzynach. Śmietanę mieszamy z przecierem pomidorowym i zalewamy nią dorsza. Całość ponownie posypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zapiekamy w temperaturze 200C przez około 20 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziekuje, postoje :\
ciasta z margaryny i cukru wanilinowego? faktycznie, rewelacja nie z tej ziemi :D dzieki, wole jest normalny pokarm niz fabryczne sztucznosci :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
Piernik z wkładką Piernik: - 5 jaj - 30 dag mąki - 0, 75 szklanki miodu - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wkładka: - 4 jabłka - 0,75 szklanki cukru - garść siekanych orzechów - garść rodzynek - 1 słoik wiśni w syropie - 25 dag mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 3 jajka Masa: - 2 szklanki mleka - 15 dag cukru - 2 zółtka - 1 budyń śmietankowy - 1 kostka masła - tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki spirytusu Piernik: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać zółtka, wlać powoli miód płynny i mąkę,proszek do pieczenia, sodę i przyprawę, wymieszać i upiec. Wkładka: Jabłka pokroić w kostkę i zasypać cukrem, odstawić na 30 minut.Potem do jabłek dodać orzechy, rodzynki i wiśnie(wcześniej odcedzone). Dodać mąkę, proszek i sodę. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodać żółtka i wymieszać wszystko z jabłkami, wyłożyć na blachę i upiec. Masa: Z mleka, cukru, żółtek i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z ostudzonym budyniem, dodać rozpuszczoną czekoladę gorzką i 3 łyżki spirytusu. Placek piernikowy przekroić na 2 części.Przełożyć: placek piernikowy-masa-wkładka bakaliowa-masa-placek piernikowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość annaman12
Zapraszam do dzielenia się sprawdzonymi przepisami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marysia84
przepisy pani luski sa znakomite,mona je kupic w ksiegarni logos w krosnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marysia84
przepisy pani luski mozna kupic w ksiegarni logos w krosnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość okropne przepisy....
Spadaj z tą reklamą!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×