Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Caroline89Oleśnica

Ksiądz nie chce ochrzcić mi Dziecka POMOCY !

Polecane posty

Gość Caroline89Oleśnica

Witam , Chce ( Chciałam ) Ochrzcić 9 miesięczną Córcię w Boże Narodzenie , niestety Tatuś Nas zostawił kiedy mała miała miesiąc , wyjechał za granice i urwał z Nami po prostu kontakt , wiemy tyle że ma nową kobietę ... ale to Nie ważne , w każdym razie jesteśmy Małżeństwem :) Udałam się do naszej Cudnej Wspólnoty Parafialnej i mówie księdzu jaka jest sprawa że chce ochrzcić dziecko ( doskonale wie że nie żyję z Mężem-Dawcą bo mieszkamy na wsi gdzie każdy wszystko o wszystkim wie ) Nasz kochany Zza ściankowy ksiądz powiedział że nie Ochrzci mi Córki z "ROZBITEJ RODZINY" Po prostu myśałam że dojdzie tam do rękoczynów ! Stwierdził że jeżeli Ojciec-Dawca stanie przy Chrzcie dopiero wtedy możemy o czymś rozmawiać ... Czy Ksiądz może mi nie ochrzcić Dziecka ? Mam prawo pisać do Kurii z prośbą o udzielenie chrztu Córeczki? * jeszcze zaśpiewał sobie 400 zł za Chrzest ale to już nie w temacie ;-)

Gość Clematis;
Oczywiście, że masz prawo pisać do kurii. Idź i powiedz mu to prosto w oczy, a zobaczysz, że zmieni zdanie. Ksiądz NIE MA prawa odmówić Ci chrztu!

Poszukaj parafii w której Ci ochrzczą. Mojej szwagierce i szwagrowi ksiądz nie chciał udzielić ślubu jak im się dziecko urodziło bo niby pobierają się dlatego, że rodzice każą a Oni ze sobą już 7 lat byli, sami za wszystko sobie płacili. Walczyli, walczyli aż w końcu wywalczyli.

Gość Caroline89Oleśnica
Wiem że bym mogła ochrzcić dziecko w Innym kościele ale tu potrzeba zgody z Kościoła Macierzystego a ten stary pryk nie chce mi wydać , nei chce ze Mną rozmawiać po prostu Patrzy na mnie jak na Diabła a na moje dziecko jak Córkę Szatana -.-

Gość Caroline89Oleśnica
Piszę podanie do kurii może się wyrobią , bo niedługo Dziecko samo stanie do Chrztu :D

Nie ma prawa odmówić chrztu dziecku i walcz o to! I w życiu bym nie dała 400 zł za chrzest;/

Taki ksiądz to nie ksiądz...chyba się chłop minął z powołaniem. A co to dziecko jest winne, że się tatuś na nie wypiął?! ;/ Zapytaj się go, ciekawe co Ci odpowie

To nie chrzcij, po co co na sile to robisz? powiesz dziecku jaka byla pradwa, ze kosciol jak zwykle problemy robil, Nie wpychaj dzieciak do tej pedofilskiej sekty Patrz jak ty sie plaszczys na ten kosciol, a oni na ciebie srają i nie mają zamiaru dziecka przyjmowac do swojej wiary ,bo juz za duzo w dupie mają Miej troche szacunku i godnosci do siebie

a od kiedy to wiekszosci ksiezy idzie z powolania ? z wygody !!!!bzykanie dzieci, chlanie, kasiora,coz wiecej chciec dla nich??

Gość też oleśniczanka
hej, a skąd jesteś bo ja też spod oleśnicy :D i też chyba będę mieć problem z chrztem. Nie mamy ślubu z partnerem :D

Gość drożyna
powiedz księdzu ,ze wstąpisz do świadków Jehowy , zobaczysz jak ochrzci mala prędko a i ciebie jeszcze pokropi :D

Gość zawsze możesz ochrzcic
przez urząd stanu cywilnego- kościół i te zabobony nie sa nikomu potrzebne. Jeśli ktoś naprawdę jest chrześcijaninem- NIE KATOLIKIEM to wie,że chrzest maluchów to tylko wymysł doktryny katolickiej. Normalnie do chrztu podchodzi się świadomie zeby wiedziec co to znaczy i przyjąc tego ducha świętego. Np w kościołach zielonoświątkowych do chrztu podchodzi się powyżej 14 r.ż

dodatkowo ksiadz nie ma prawa pobierac oplat za sakramenty i sakramentalia, wiec tak naprawde nie musisz nic placic, a jak co laska to co laska mozesz dac jako ofiare jak CIe stac nawet 10zl ksiadz nie ma prawa odmowic chrztu dziecku, u nas bylo tak ze nie mamy slubu koscielnego a cywilny zalatwialam formalnosci sama bo maz byl w pracy a ksiadz mi z tekstem ze pierwsze i owszem ale drugie bez slubu koscielnego juz niekoniecznie..

Gość street nain
najwyższa pora skończyć z tą hipokryzją i rządami kleru, nigdy nie pociągniętych do odpowiedzialności za setki lat mordów, kradzieży, molestowań i pedofilstwa, ja raczej nie będę chrzciła dziecka, mam termin na marzec i będę pierwszą w rodzinie ale pora zacząć rewolucję i oddzielić tych sępów, którzy nie mają NIC WSPÓLNEGO Z BOGIEM, po za tym, że też są jego dziećmi...

Gość bjknufmdiox,eu
lAsKa poczytaj kiedy używa się wielkiej litery, bo nie idzie tego czytać.

też zastanawiam się czy chrzcić... dla mnie kościól katolicki to sekta jak każda inna. Mój partner jednak chce, w sumie nie wiem czemu. Pewnie jest przekonany, że przez chrzest Bóg będzie czuwał nad dzieckiem. My też nie mamy ślubu, więc jeśli księżulo zacznie robić problemy, to ja nie dam rady z nim dyskutować. Zbyt mało jestem przekonana do tej religii żeby jeszcze słuchać jego kazań :o

Bo oni to celowo robia,uwielbiają jak ludzie klekaja z prosba,. plaszczaa sie,niem,al po stopach calują, wyplakuja, czuja sie taacy wazni,decydującuy, ze to od och woli zalezy czy wyrazaą zgode czy nie, swoje Ego podnosza swoimi dąsami by latac i ganiac za nimi Dajcie ludzie spokoj, utrzyjcie nosa ty degenmeratom w habitach Oni was ponizają i mają z tego radoche

Dokładnie, najgorsze jest to, że człowiek nie chce robić przykrości rodzicom. Moja matka już płacze, że ksiądz jej nie pochowa :o bo córka nie chodzi do kościoła. Nie rozumie, że można być wierzącą a nie wierzyć w kościół katolicki :o

Gość a jajjjaaa
nie ochrzcilam dziecka.

Gość ona Teolog
Zasady sa bardzo proste. Ksiadz ma prawo odmowic chrztu sw w przypadku, kiedy rodzice dziecka zyja ze soba razem, ale nie formalizuja zwiazku, tzn nie maja slubu koscielnego. Nie mozna prosic o jeden sakrament, a odrzucic drugi. Z tego co piszesz, Twoj przypadek jest inny. Jezeli nie jestes zwiazana z innym mezczyzna, mozesz poprosic ksiedza o chrzest. Powiedz, iz nie masz wplywu na decyzje swojego meza, ze was zostawil. Mozesz tez powolac sie na Kodeks Prawa Kanonicznego, ale pamietaj: zrob to grzecznie i bez niepotrzebnych nerwow. Trzymam kciuki.

Gość ona Teolog
mam pytanie do Funiak Jezeli nie zunajesz Kosciola Katolickiego, to w co wierzysz? Bo jesli w Boga, to wiesz przeciez, ze to Chrystus ustanowil Kosciol prawda? Wiesz, ze jest jego Glowa? Wiesz, ze Chrystus ustanowil Eucharystie, tzn Msze Swieta, podczas ktorej spozywamy Zywe Cialo ukryte w bialym chlebku? No chyba, ze wierzysz w innego Boga, to z gory przepraszam...

a ja mam pytanie do ciebie ona teolog chrześcijanie to 30% ludzkości. Co z pozostałymi ludźmi? Czy wg kościoła katolickiego 70% ludzi się myli, tkwi w grzechu, bo urodzili się np. na bliskim wschodzie? co z chińczykami, najliczniejszym narodem świata, z którego połowa to ateiści? Oni wszyscy będą smażyć się w smole?

madry temat. ja mam termin na koniec lutego.... i tez nie wiem czy chrzcic... my do kosciola nie chodzimy choc jestesmy ochrzczeni. u mnie w rodzinie tez nikt do kosciola nie chodzi ale kazdy dzieci pochrzcil... dodam ze nie mamy jeszcze slubu i nie chcemy miec a jesli to tylko cywilny... z mojej parafii chyba zgody mi nie wyraza na chrzest gdzie indziej bo nawet nie wiem jak ksiadz tamten wyglada, u mojego podobnie jest. i wedlug nas nie chrzcic ale boje sie ze potem dziecko w szkole bedzie mialo przesrane. pozatym nie jestesmy domem gdzie zupelnir nir mowi sie o bogu, nawet stoi jeden obrazek swiety. to taki na pol gwizdka... i co teraz robic

Gość zenonnon
"Bo jesli w Boga, to wiesz przeciez, ze to Chrystus ustanowil Kosciol prawda? Wiesz, ze jest jego Glowa?" x hahahah glupszego sformulowania nie moglas uzyc. Skoro jest glowa, to czemu go nie ma na mszy, nikt go nie widzi i nigdy nie widzial??? Kosciol to instytucja, zaklamane gowno, ktorego inteligentni ludzie omijaja na kilometr. I chodzenie do kosciola nie ma nic wspolnego z tym w co ktos wierzy. To ze ktos nie chodzi na masze nie czyni go niewierzacym. Liczy sie to co ktos ma w sercu a nie ile razy pojdzie na msze, spowiedz i wrzuci na tace

Gość zenonnon
a glowa kosciola jest papierz pani "teolozko"

Gość zenonnon
*papiez

Gość ona Teolog
do Funiak Widzisz, ja ciebie nie znam, nie wiem jakie wyksztalcenie religijne odebralas, byc moze trafilam w zyciu na nieodpowiednich ksiezy.... Czy slyszalas kiedykolwiek, zeby ksiadz, czy ogolnie KK, wypowiedzial sie o jakiejs osobie, ze na pewno jest w piekle? Bo ja nigdy. KK zawsze milczy w tej sprawie, a wrecz nawoluje do zaprzestania osadzania innych. Bo tylko Bog wie kto zostal zabwiony a kto nie. Jedno jest pewne, szatana i pieklo naprawde instnieja. Ale byc moze okaze sie tak, ze pieklo jest zupelnie puste? Albo ze niewiele osob tam jest? Tego nikt nie wie. Jesli chodzi o inne religie, to zasada jest mniej wiecej oczywista. Komu wiecej dano, od tego wiecej wymagac beda. Bog przede wszystkim patrzy na serce czlowieka. Jezeli nie jestes katolikiem, a masz dobre serce, postepujesz zgodnie z wlasnym sumieniem (pomijam sumienie zdeprawowane lub wypaczone), byc moze pojdziesz do Nieba? Ale tego poza Bogiem nie wie nikt. Powtarzam po raz kolejny, KK nigdy nie pwoiedzial, ze zbawienie nalezy tylko do katolikow...

Gość ona Teolog
Zenon, papiez jest widzialna glowa kosciola, niewidzialna Glowa jest zawsze Chrystus, a my jestesmy jego czlonkami. Odzylam do lektury Pisma Swietego.

Gość ona Teolog
do Funiak Mialo byc TRAFILAŚ NA NIEODPOWIEDNICH KSIEZY

Gość qLimona
Obowiązkiem księży jest ochrzczenie dziecka! Ta banda w sutanach myśli że może wszystko. Aż nerwy puszczają jak się słyszy o takim czymś. Sami sobie wytyczają jakieś swoje zasady. Pisz do Biskupa i nie będzie problemu.