Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W sobotni poranek

Zabawa z masą solną ?

Polecane posty

Gość W sobotni poranek

Czy 1,5 - roczne dziecko jest za małe na zabawy z masą solną ? Jakie zajęcia tego typu organizujecie swoim dzieciakom w tym wieku ?

Gość ojhyvn
Wg mnie jeszcze za male, ale to pewnie od dziecka zależy. P

Gość mama dwóch dziewczynek
moja ma prawie 2 lata i jest jeszcze za mała. Starsza w tym wieku lubiła ciastolinę i lepienie, wyciskanie sprawiało jej radość, a małą to nie interesuje... ja właśnie przed chwilką czytałam swojej książkę, gdzie ona wg instrukcji naklejała naklejki. Teraz koloruje... Z zabaw plastycznych rysujemy na dużym formacie, malujemy, ostatnio fajnie bawiła się malując rękami i stemplując /są takie farby/.

A ja bym spróbowała - zawsze to jakieś urozmaicenie normalnych zabaw! Pewnie zabawa będzie polegała na ściskaniu, robieniu placków itp. ale takie ruchy są bardzo ważne dla rozwoju małej rączki. Zaowocuje to w przyszłości podczas rysowania czy pisania. Po drugie jest to naturalna masa, więc dziecku nic nie będzie gdy ją poliże itp. ;-)

a jeszcze pytałaś o inne zabawy. Gdy mój syn miał troszkę więcej - coś ok 2 lat - uwielbiał biegać bosymi stopami po torze zrobionym z różnych faktur. Np. rozkładałam mięciutki kocyk, potem szorstką podkładkę (taką na stół), później np. twardą deskę, szorstki ręcznik itp. A on tak sobie po tym dreptał. Uwielbiał też przesypywać ryż/kasze/fasolę różnymi pojemnikami, łyżkami, kubkami itp. tylko wiadomo - przy tym trzeba dziecko pilnować! Bardzo lubił zabawy z kocem np. zawijanie w "naleśnik", huśtanie w kocu, ciągniecie go na kocu itp.

Moja starsza ma 16 miesięcy. Wczoraj malowałyśmy farbkami poraz pierwszy, zastanawiałam się jak to będzie wyglądało, ale ku mojemu zaskoczeniu fajnie dawała sobie rady - malowałyśmy rączkami. Masy solnej wypróbuje za kilka dni, ale to w zasadzie przy okazji, bo będę robiła figurki na choinkę, jak się jej spodoba, będziemy się bawić częściej :) Znajomi dali nam maszynkę do ciastoliny, ale nie używaliśmy jeszcze, bo ciastolina ze starości wyschła, a nie miałam okazji jeszcze kupić. To czy za wcześnie na takie zabawy okazuje się już w trakcie, wydaje mi się jednak, że warto próbować :)

Gość Małła Mii
Spróbuj z masą solną, zobaczysz jak sie bedzie dziecko zachowywało, otruć się nie otruje co najwyżej bedzie je potem suszyć :P:D

Gość zonaKraka
Mój był zainteresowany tylko na etapie mieszania, potem chciał przyprawy dosypywać. Masa i samo lepienie z masy go nie bawiło, za to chętnie pomagał w robieniu rogalików drożdżowych, a troszkę później- pierogów, więc to raczej kwestia zainteresowań, po prostu gotowanie lubi.

Gość gość
Moim zdaniem 1,5 roczny maluch jest za mały na zabawę z masa solną, ale juz trzylatek świetnie sobie z nią radzi. Ze starszymi jest jeszcze lepiej, bo interesuje je już to, jak się robi masę solną: http://a-jak.pl/jak-zrobic-mase-solna/ . Wydaje mi się, że zabawa z tym materiałem jest dla nich wielką frajdą i daje wiele pozytywnych efektów, m.in. rozbudza wyobraźnię i kreatywnośc.