Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aniołka9482

Dieta 21 dni - start 3/12 - ZAPRASZAM!

Polecane posty

Gość Aniołka9482
waartaaa - generalnie podział jest dość prosty: pieczywo, słodycze, makarony, kasze, ryż - węglowodany, mięso, ryby, jajka - białko, warzywa - neutralne, warto też sprawdzać etykiety produktów jak cos kupujecie, np. jogurty - niby białko, ale mają najwięcej w składzie węglowodanów, ja serek waniliowy traktuję jako posiłek węglowodanowy, bo jest przewaga węglowodanów nad białkiem;

Gość iluzionistka
heeeejj1 ja pisze z pracy tak szybko - dzisiaj zaczęłam ;-) widze że się dużo dzieje ;-) damy radę kobietki - 3 tygodnie jak z piczy strzelił ;-) a będzie po kilka kilogramów mniej. Aniołka!!! 0,7 mniej - extra!! ciekawe ile ja będę miała jutro po pierwszym dniu ;-)) zjadłam tosty z dżemem truskawkowym na śniadanko, chleb graham, później serek wiejski o 10.00, a teraz czekam na lunch - mam grecką sałatkę - mniam. ale w sumie nie czuję się jakoś głodna, jest dobrze. boję się trochę wieczoru i ćwiczeń skalpela - ale brzuch to też chcę najbardziej zgubić. ok. wracam do pracy. trzymam kciuki za te co zaczęły i te co zaczną ;-))

Gość mantijaaaja
fot. Panthermedia Dieta rozdzielna jest bardzo popularna w USA. Wymyślił ją na początku XX w. dr William Howard Hay. Obserwując swoich pacjentów, odkrył związek między chorobami serca, układu krążenia i zaburzeniami trawiennymi a stosowaną przez nich dietą. Po przestudiowaniu wielu badań na ten temat stworzył własny system odżywiania, dzięki któremu można pozbyć się wielu dolegliwości zdrowotnych i odzyskać prawidłową wagę. Zasady diety rozdzielnej Dieta rozdzielna pozwala komponować posiłki według własnych upodobań. Nie wymaga rezygnacji z ulubionych produktów, wskazuje jedynie, jak je łączyć bez szkody dla zdrowia. Dieta rozdzielna dzięki swojej różnorodności dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego możesz ją stosować przez całe życie. Teoria dr. Haya w diecie rozdzielnej opiera się na założeniu, że cała żywność dzieli się na dwie podstawowe grupy: białkową i węglowodanową. Produkty z obydwu grup są inaczej trawione przez organizm (m.in. wymagają innych enzymów). Dlatego nie należy ich łączyć w trakcie jednego posiłku. Obciąża to bowiem układ trawienny i sprzyja m.in. przybieraniu na wadze. Dr Hay wyróżnia jeszcze jedną grupę: produkty neutralne, które można jeść zarówno z białkami, jak i węglowodanami. Trzy grupy produktów w diecie rozdzielnej Jeśli chcesz stosować dietę rozdzielną, musisz wiedzieć, w których pokarmach dominują białka, w których węglowodany, a które są neutralne. Białka * mięsa gotowane i pieczone - rolada, gulasz, kotlety mielone, schab pieczony * wędliny - metka, kabanosy, szynka gotowana i kiełbasa drobiowa * gotowane ryby i owoce morza - dorsz, łosoś, okoń, halibut, makrela, tuńczyk, pstrąg i flądra, małże, krewetki, raki, homary * wyroby sojowe - sos sojowy, tofu, pasztet sojowy * jajka * mleko i żółte sery - parmezan, edamski, ementaler czy tylżycki * napoje - herbaty owocowe, wytrawne wino, soki owocowe * owoce jagodowe oprócz czarnych jagód (czyli truskawki, maliny i jeżyny) * kwaśne jabłka, gruszki * owoce pestkowe - morele, brzoskwinie, wiśnie * winogrona * owoce cytrusowe - pomarańcze i grejpfruty * owoce egzotyczne (oprócz bananów, świeżych fig i daktyli) Węglowodany * zboża - pszenica, żyto, ryż * pieczywo, makaron i kasze * ziemniaki * kruche i słodkie jabłka * miód * mąka ziemniaczana Żywność neutralna * tłuszcze - oleje, miękka margaryna, masło * jogurt, kwaśna śmietana, twarożek, maślanka, kwaśne mleko i kefir * surowe lub wędzone wędliny * surowe mięso - tatar * surowe, marynowane lub wędzone ryby * warzywa - brokuły, kalafior, buraki, brukselka, kiszona kapusta, seler, szpinak, pomidor, marchewka, cebula, cykoria, świeża kukurydza, szparagi * grzyby * kiełki i zarodki * zioła i przyprawy * orzechy i nasiona * bulion warzywny * herbaty ziołowe * żółtko

Gość mantijaaaja
tego sie trzymałam i schudłam 8 kg w 3 tygodnie

Gość mantijaaaja
czarne jagody to neutralne i mozna np zjesc pierogi z nimi

Gość Aniołka9482
mantijaa - dzięki za Twój wpis!!! to mi daje nadzieję że przez te 3 tygodnie osiągnę swój cel, własnie tyle chcę schudnąć 7-8kg ;-) do świat, a później kolejne 8 do końca stycznia.

Gość mantijaaaja
teraz robie nieraz odstepstwa a waga jeszcze spada trzymam kciuki za was

witajcie mantijaaaaama gratuluje ja dzis mam zły dzien od rana i pozarłam 3 liony batony na raz eh ,zycie :P)

Gość Aniołka9482
calpirosa - mi na takie napady na słodycze bardzo pomógł chrom - zażywam od 2 tygodni i przestałam mieć chęć na słodycze w ogóle - polecam ;-) mantijaaaja - to ile w sumie ciągniesz tą dietę? będziesz jeszcze trzymała z nami do świąt?

Gość Aniołka9482
mantijaaaja - jeszcze jedno pytanko ;-) czy Ty też ćwiczyłaś, czy tylko stosowałaś tą dietę niełączenia?

Gość mantijaaaja
nie cwiczyłam maszerowałam szybkim tempem godzine i spacerowałam z psem nastepne 2 godziny gdzies na dzien

Gość mantijaaaja
ja do swiat a potem zobacze co dalej nie chce chudnac wiecznie :):):)

Gość mantijaaaja
tylko na necie jestem mało z braku czasu dzis jestem wiecej ale znowu pare dni mnie nie bedzie na pewno bede trzymac kciuki

Gość Aniołka9482
mantijaaaja - dzięki bardzo! dobrze wiedzieć że nie jestem sama ;-) a jeszcze lepiej wiedzieć że komuś się udało - czyli Tobie ;-) własnie sobie przygotowywuję żarełko na jutro do pracy, ale szczerze mówiąc to ta dieta jest extra - nie czuję się głodna. pamiętam na kopenhaskiej ciągle myślałam o jedzeniu, i co sobie zrobię na obiad itp itd, a tutaj tak nie mam, może dlatego że mam więcej zapasu do pobrania ;-)) zabieram się do skalpela - późno już, ale tak wróciłam z pracy niestety ;-(

Gość czytma i czytam,hmm
przeciez na kopenhaskiej nie musisz myslec co zjesz na obiad bo masz menu ustalone z góry , nie chrzan i juz

Gość ilizionistka
helllooooo dziewuchy!! dzisiaj mój drugi dzień - czuję się świetnie, nie ćwiczyłam wczoraj, ale dzisiaj rano miałam 0,3 mniej ;-)) gdyby tak każdego dnia to byłoby cudnie ;-)) Aniołka - dzisiaj mam w jadłospisie to co Ty wczoraj - będę od Ciebie ściągała - mogę? ;-) napisz mi co jesz dzisiaj, żebym mogła przygotować sobie na jutro. czytam i czytam - widzę że frustracja na max z samego rana, no coż Twój problem.

witam was ;) znalazłam na necie pare prostych przepisow moze czasem sie przydadza 200g mąki 20g drożdży woda sól olej Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody, dosypać mąkę, sól, dolać wody tak aby powstała konsystencja gęstej śmietany i odstawić na 30 min. Smażyć cienkie naleśniki. Farsz wg. uznania 2) pasztecik z ziemniaków: 10 ziemniaków, 2 selery, 5 jaj, 2 cebule, łyżka masła, 1/4 litra śmietany, zielenina, sól Ziemniaki ugotować, przetrzeć, usmażyć masło z cebulą, dodać do ziemniaków, sól do smaku. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać zieleninę, wszystko dobrze wymieszać. Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem, zapiec. albo: Pasztet z ziemniaków i kapusty 1/2 kg ugotowanej kapusty, 1/2 kg przetartych ziemniaków 3 jabłka, 2 cebule, 5 jaj, 1 łyżka masła, sól Ugotowaną kapustę przepuścić przez maszynkę, jabłka upiec i przetrzeć, cebulę utrzeć na tarce, zasmażyć na maśle, wymieszać z ziemniakami, wbić żółtka, dodać przyprawy, na koniec pianę. Włożyć do formy wysmarowanej masłem, zapiec. LUB: Składniki Pół chleba razowego, 25 dag pieczarek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 4-6 łyżek oliwy, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej, po łyżeczce tymianku, rozmarynu i bazylii, sól, pieprz. Chleb pokroić i namoczyć w wodzie. Umyte pieczarki pokroić i poddusić na dwóch łyżkach oliwy. Cebule pokroić, udusić na złoto na dwóch łyżkach tłuszczu i razem z pozostałymi produktami zemleć w maszynce do mięsa. Przyprawić masę do smaku (jeśli jest zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki oliwy). Dokładnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej oliwą foremki. Piec w piekarniku 40-50 minut. 3) Składniki Pół chleba razowego, 25 dag pieczarek, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 4-6 łyżek oliwy, 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej, po łyżeczce tymianku, rozmarynu i bazylii, sól, pieprz. Chleb pokroić i namoczyć w wodzie. Umyte pieczarki pokroić i poddusić na dwóch łyżkach oliwy. Cebule pokroić, udusić na złoto na dwóch łyżkach tłuszczu i razem z pozostałymi produktami zemleć w maszynce do mięsa. Przyprawić masę do smaku (jeśli jest zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki oliwy). Dokładnie wymieszać i włożyć do wysmarowanej oliwą foremki. Piec w piekarniku 40-50 minut. cos z fasolka 1/2kg fasoli 4 marchewki 1 seler średniej wielkości 2 cebule 1 1/2 szkl. soku pomidorowego 1/2 szl. oliwy 3 szkl. wody sól, pieprz Fasolę namoczyć w wodzie na całą noc. Zagotować ją w wodzie, w której się moczyła. Odcedzić i odstawić na bok. Marchewkę, cebulę i selera obrać i pokroić na niezbyt duże kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, dodać fasolę, oliwę, sok pomidorowy, sól, pieprz, 3 szkl. wody. Postawić garnek na ogniu. Gotować ok. godziny, do momentu aż warzywa będą miękkie. mam nadzieje ze nie zasmieciłam forum

2 razy mi sie wkleiło niechcaca a to ---------cos z fasolka_____ to osobny przepis :P) nie wiem co zjesc na sniadanie

Gość Aniołka9482
Dzień dobry!!! ;-) iluzionistka - gratulacje!! jasne że ode mnie możesz ściągać ;-)) nie ma problemu, zaraz napisze co mam na dzisiaj. calpirosa - dzięki za przepisy - może w weekend coś wypróbuję z tego, bo tak w ciągu tygodnia to wiesz - idę po najmniejszej linii oporu bo nie mam czasu nigdy ;-)) a na śniadanie to tosty są super, albo zwykły croissant z dżemikiem - mniam ;-)) wczoraj wieczorem jeszcze ćwiczyłam skalpel - było mi juz lepiej niż za pierwszym razem, łapię rytm, i bardziej potrafię sie skupić na danej partii mięśni, dzisija mnie bolą zwłaszcza mięśnie brzucha - te ćwiczenia są naprawdę super na brzuch. Acha! i ważyłam się dzisiaj rano, ale nie było tak spektakularnego spaku jak wczoraj - miałam 0,2 mniej, ale w sumie to daje przez 2 dni diety 0.9kg mniej - jupiiiii ;-) iluzionistka - moje menu na dzisiaj: 7.00 - 2 tosty z dżemem jabłkowym, chlebek ziarnisty; 10.00 - 2 jajka + zielony groszek z puszki; 13.00- tuńczyk z puszki w kawałkach w wodzie; 16.00 - kasza jęczmienna z jagodami; W sumie po 16.00 to nic nie jem, bo na kolację o 19.00 już mi się nic nie chce, jestem troche głodna, ale albo ćwiczę, albo sprzątam, i wieczorami piję 2-3 kubki herbaty z cytryną. Trzymam kciuki za Was Dziewczyny!!! Miłego dnia!!!

aniołka zjadłm juz kanapki z ciemnego pieczywa z pomidorkiem i cebulka, z tym croissantem dobry pomysł moze jutro sobie zjem takiego albo pozniej na podwieczorek( mozna)? i tak dobrze ze waga spada ci mnie to chyba wzrosła troche przez @ ja na razie sie nie waze bo dostalam @ wczesniej z jakies 10 dni ( przez te moje diety) i mam brzuch wzdety i nie wiem kiedy mi sie skonczy dlatego chce juz raz na zawsze znalezc sposob na odywianie a nie ciagle te diety i diety pozdrawiam i miłego dnia pozniej napisze co zjem jeszcze to ocenicie czy dobrze czy nie ja tez moze zrobie cos z tych przepisow ale w weekend dopiero

iluzjonistka ja troche poodgapiam z tego Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis na 7 dni, umożliwiający utratę 2-3 kg: Dzień 1 Diety Haya: I posiłek : twarożek z rzodkiewką i 4 łyżkami szczypiorku II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: warzywa gotowane (marchewka, brokuł, kalafior) mogą być polane oliwą III posiłek : pół talerza brązowego ryżu zapiekanego z kwaśnymi jabłkami, z łyżką jogurtu naturalnego i szczyptą cynamonu IV posiłek : pomarańcza lub jabłko V posiłek : 2 kromki chleba razowego, surówka z marchewki i jabłka Dzień 2 Diety Haya: I posiłek : grzanka z pełnoziarnistego chleba (pszennego lub żytniego) z odrobiną margaryny lub masła oraz dżemem nisko-słodzonym, naturalny sok owocowy II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: koktajl warzywny np. z buraka i maślanki III posiłek : makaron al dente z sosem z 2 łyżek oliwy z oliwek, 2 ząbków czosnku, bazylii i garści orzeszków ziemnych IV posiłek : 2 mandarynki lub jabłko V posiłek : 2 kromki chleba razowego z masłem Dzień 3 Diety Haya: I posiłek : płatki śniadaniowe (muesli) z suszonymi jabłkami i orzechami zalane połową szklanki maślanki II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: miseczka sałatki z kiełków słonecznika i z pomidora skropione łyżką oliwy III posiłek : grillowany schab z surówką z marchewki, kapusty pekińskiej i kwaszonego ogórka IV posiłek : 1 owoc do wyboru V posiłek : 80g makaronu z serem żółtym, sałatą i rzodkiewkami Dzień 4 Diety Haya: I posiłek : kromka chleba pełnoziarnistego z masłem, pomidorem i łyżką kiełków słonecznika II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: sałatka z buraków III posiłek : pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze, brokuły i kalafior IV posiłek : grejpfrut V posiłek : pomidor z kilkoma plastrami sera mozzarella, bazylią i oliwą Dzień 5 Diety Haya: I posiłek : duża kiść świeżych winogron II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: koktajl na bazie z kefiru, ogórka, rzodkiewki i szczypiorku III posiłek : ryba duszona w folii z marchewką i pietruszką, surówka z kwaszonej kapusty i marchewki IV posiłek : gruszka lub jabłko V posiłek : miseczka kaszy jaglanej z natką pietruszki i szczypiorkiem Dzień 6 Diety Haya: I posiłek : omlet z dwóch jajek z marchewką i groszkiem II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: surowe warzywa marchewka, rzodkiewka, papryka III posiłek : pierś kurczaka z brokułami, miseczka surówki z pora, jabłka i kwaszonego ogórka IV posiłek : 2 kwaśne jabłka V posiłek : ciemny ryż bądź ciemny makaron z ziołami, warzywa lub rośliny strączkowe Dzień 7 Diety Haya: I posiłek : grzanka usmażona na oleju z czosnkiem, sałatka z soczystych owoców. II posiłek [DRUGIE ŚNIADANIE]: mała kiść winogron III posiłek : grillowany schab z brokułami, surówka z pora, jabłka i kwaszonego ogórka IV posiłek : owoce do wyboru V posiłek : makaron z sosem z oliwek, czosnkiem, bazylią i orzeszkami ziemnymi

Gość Aniołka9482
calpirosa!!! dzięki wielkie za wspracie i za te propozycje posiłków - ja też z tego skorzystam ;-) super że to wkleiłaś, ja jakoś nie szukałam w necie jakie tam jest menu, a to się przyda. no przed okresem i w trakcie to ja też mam brzuch 2 razy większy niż normalnie, ale pociesz sie że to tylko parę dni ;-)) a co do zdrowego odżywiania - to masz rację, popieram - ja też chcę wreszcie skończyć z tymi dietami które nie dają efektów, albo sa krótkotrwałe, dlatego wydaje mi się że ta dieta niełaczenia to jest jakiś sposób na normalność - można w sumie jeść wszystko, tylko odpowiednio skomponowane, a się chudnie. jestem ciekawa, czy np. jedząc tak przez rok, nadal będzie się chudło? czy po prostu jak się schudnie np. 15kg, to już dalej nic? czy ktoś ma jakieś doświadczenia?

aniołka ja ostatnio jakies 2 lata temu mialam na diecie 11 dni okres teraz moze byc powtorka :( wiesz co mysle ze kiedys waga stanie w miejscu :) ja sie boje ze przytyje bo za duzo wegli jem musze to zmienic w swieta tez ciasta ciasteczka i tez wegle

niby na niełączeniu powinno sie jesc 1000 kcal i nie jesc ( wg dr haya) bialego pieczywa, czerwonego miesa , cukru, i słodyczy i białej maki

wiecie co , może ja sprobuje trzymac sie tego jadłospisu od jutra i zobacze jak to bedzie poszukam jeszcze innych

Gość Aniołka9482
no ja się tak staram - nie jeść cukru, ani mąki białej, no ale np. makaron jest z białej mąki, musze wymienić na ten żytni. próbowałaś kiedyś zażywać chrom? mi to naprawde pomogło na chęć na słodycze, już po kilku dniach nie miałam ochoty, a tak to np. zwykle rano jadłam coś słodkiego - drożdżówkę, albo muffinka, bo przeważnie miałam na to ochotę. spróbuj!

Gość Aniołka9482
ja postanowiłam że nie będę łączyć przede wszystkim białka z węglowodanami, kalorii nie liczę - nie mam do tego głowy, tzn sprawdzam zawsze na produkcie ile to mniej-więcej jest, ale trudno mi powiedzieć czy się trzymam tych 1000kcal dziennie - myślę że jem tak ok. 1500kcal. chrom trzeba zażywać tak przez miesiąc - ja odczuwałam efekty tak po tygodniu, ale to pewnie każdy inaczej reaguje. co ważne, odkąd jem chrom, nie chce mi się tak bardzo spać popołudniami jak wcześniej to bywało ;-) w ogóle to się nie moge doczekać końca tego tygodnia - jaki będzie efekt po pierwszym tygodniu - podobno rzez 1 tydzień właśnie chudnie się najwięcej.

ja nie licze na spadek w kg ale w cm w pasie i stad ta dieta ja juz jestem non stop na jakiejs diecie i tez waze juz w sumie mało ( nie chce mniej )

Gość Aniołka9482
no przy Twoim wzroście to wagę masz świetną. ale to jest częsty problem u szczupłych osób - na brzuchu najwięcej się odkłada. a próbowałaś te ćwiczenia ze skalpela chodakowskiej na brzuch właśnie? są naprawde świetne.