Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandra19

Poroniłam _ mam teraz problem pomóżcie

Polecane posty

Gość Sandra19

Hej.. Zaczne od tego ze mam 19 lat, poroniłam w 6 tyg. ciazy, zaczelam naprawde bardzo krwawic i wylecialo wiele skrzepow, krwawienie trwalo tydzien, teraz minely juz 3 tygodnie a ja mam plamienie, ktore jak czytalam powinno juz przejsc. Bylam u pani ginekolog ktora potraktowala mnie naprawde dziwnie, powiedzialam jej ze test wyszedl pozytywny ale kazala isc do szpitala zrobic prywatnie badanie beta hcg bo mowi ze musi byc pewna czy to byla ciaza.. Z tego co wyczytalam na internecie, prawdopodobnie bede musiala miec lyzeczkowanie bo plamienie nie ustaje i lekki brzuch podbrzusza.. i Tu prosze o rade.. Co robic? Pytam pan ktre poronily i wiedza cos czy powinnam czekac az plamienie ustanie(zeby sama macica sie oczyscila) bo lyzeczkowania bardzo nie chce miec, jak myslicie moge pojsc na pogotowie przyjma mnie bez skierowania jak jest taka sytuacja? Ktos to pzechodzil pomozcie..

Gość yukki
ja po poronieniu mialam łyżeczkowanie i nawet nie zastanawiałam się czy mogę tego nie robić. Jak ci się macica nie do końca oczyści możesz mieć jakiś stan zapalny a to bardzo niebezpieczne. Jak sie zgłosisz do szpitala na oddział ginekologiczny nie mogą cię odesłać z kwitkiem. tylko weź dowód ubezpieczenia.

Gość Sandra19
A ty tez tak bylas? w szpitalu cie przyjeli? a lezalas i robili ci jakies badania?

Gość Do szpitala to miałaś
iść jak krwawić zaczęłaś. Tak to jest jak kobiety wierza w okres w ciąży. Możesz iść na izbę przyjeć bez skierowania ale czy Cię przyjmą to nie wiem w końcu już trochę czasu minęło. Lekarka powinna Ci dać skierowanie do szpitala jeśli uzna za konieczne wykonanie zabiegu. Dla lekarza dowodem ciąży nie jest test z apteki tylko test z krwi.

Gość azymut181
Serce dziecka zaczyna bić już w 21. dniu życia od poczęcia. A na stronie http://www.ehd.org/see-baby.php jest krótki filmik: prezentacja "See Baby" -"Zobacz Dziecko", wykonana przez zespół amerykańskiego projektu mającego na celu zarejestrowanie najwcześniejszych etapów rozwoju dziecka, w całości finansowanego z funduszy Narodowego Instytutu Zdrowia USA. W 27sek filmiku widać nagranie z bliska (z MIKRO KAMERY), BIJĄCEGO SERCA DZIECKA w wieku 5 tygodni i 6 dni od poczęcia. A wcześniej na tym filmie z mikro-kamery widać jak się porusza dziecko w łonie matki w wieku 7 tygodni od poczęcia. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z W 6-tygodniu życia dziecka od poczęcia, okolica warg dziecka staje się wrażliwa na dotyk, a jej podrażnienie powoduje obrót ciała dziecka. W 9-tygodniu dziecko odczuwa ból już niemal całą powierzchnią ciała. Reaguje na ból jak dorosły człowiek - odsuwa się od źródeł bólu, przesuwa w tył, gwałtownie rusza rękami i nogami, wykrzywia twarz. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Na stronie http://www.lifeissues.org można najechać kursorem po lewej stronie na "Listen to the heartbeat of a baby 6.5 week from conception" I POSŁUCHAĆ JAK BIJE SERCE DZIECKA, które ma 6 i pół tygodnia od poczęcia i jest w łonie matki. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Tutaj podaję link do strony: http://www.ehd.org/virtual-human-embryo/stage .php?stage=20 projektu sfinansowanego przez Narodowy Instytut Zdrowia USA, gdzie można zobaczyć, że: UDAŁO SIĘ SFILMOWAĆ MIKRO-KAMERĄ, jak dziecko w wieku 7 TYGODNI OD POCZĘCIA W ŁONIE MATKI, MIAŁO AKURAT C-Z-K-A-W-K-Ę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na samym początku filmu, przez pierwszych 11 sek jest pokazany model dziecka w tym wieku, natomiast NAGRANIE Z MIKRO-KAMERY zaczyna się od 12 sekundy. C Z K A W K Ę widać między 23sek a 25sek nagrania. Wcześniej jeszcze widać główkę dziecka, twarz dziecka, rączki, i to jak 7 tygodniowe dziecko w łonie matki rusza nóżkami. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z A tutaj zamieszczam link do zdjęcia szczątek dziecka w tym samym wieku, 7 tygodni od poczęcia, które zostało zamordowane = ''abortowane'' widać maleńkie dłonie, stópki oraz część tułowia: http://www.unmaskingchoice.ca/sites/default/f iles/imagecache/original/images/7weeks.jpg A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Naprawdę nie ma nigdy tak ciężkiej i beznadziejnej sytuacji, która mogłaby usprawiedliwiać zabicie swojego dziecka. Każdym trudnościom można stawić czoła. Także problemy finansowe, czy nieprzyjemności od ludzi - tych najbliższych i dalszych, to wszystko zupełnie nic nie znaczy, gdy chodzi o życie własnego dziecka. Z tym wszystkim można sobie poradzić. Tutaj jest bezpłatny numer stworzony właśnie dla kobiet, które potrzebują wsparcia dla siebie i swojego nienarodzonego dziecka: 800 112 800 (jest on bezpłatny i czynny od poniedziałku do piątku w godz. 19.00-7.00, a w pozostałe dni przez całą dobę). Jest wiele domów samotnych matek, a także FUNDUSZY dla kobiet wychowujących dzieci! Też jest możliwość oddania dziecka, bez żadnych konsekwencji, do adopcji - wtedy też żadnej kobiety nigdy nie będzie dręczyć myśl, sumienie, że zabiła swoje dziecko. - Lepiej oddać swoje dziecko niż zostać zabójczynią swojego dziecka, swojej Córeczki lub Synka. ALE NAWET NIE BĘDZIE TAKIEJ POTRZEBY, ŻEBY Z PRZYCZYN FINANSOWYCH ODDAWAĆ SWOJE DZIECKO DO ADOPCJI: Tutaj dla przykładu podaję jeden z funduszy: FUNDUSZ WSPARCIA RODZINY, którego celem jest wsparcie finansowe kobiet w ciąży znajdujących się w bardzo trudnej sytuacji materialnej i rodzinnej: http://pro-life.pl/?a=pages&id=225 Łączna pomoc w wysokości 17 000 zł (5 tysięcy zł w czasie trwania ciąży, a następnie przez dwa lata co miesiąc po 500 zł). W wyjątkowych sytuacjach będzie jeszcze wydatkowana pomoc w jeszcze w innych okresach. Możesz również osobiście skontaktować się w sprawie pomocy z Funduszu wsparcia rodziny, na wspomnianej stronie w panelu u góry strony jest zakładka "KONTAKT" i jest podany telefon, adres e-mail, także adres zwykły: ul. Krowoderska 24/6, 31-142 Kraków tel./fax (12) 421-08-43 e-mail: biuro@pro-life.pl (Sekretariat redakcji czynny od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-15.00.)

Gość azymut181
Co mają ze sobą wspólnego te znane postacie: John Lennon, Nelson Mandela, The Babe, Jamie Foxx, Nancy Reagan, Bill Clinton, Jack, J.R.R. Tolkien, Tim McGraw, Faith Hill, Dave Thomas, Sarah McLachlan, "D.M.C." McDaniels, Steve Jobs, Jesse Jackson, Newt Gingrich, Willie Nelson, Eleanor Roosevelt? - BYLI : A-D-O-P-T-O-W-A-N-I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) ALE NAWET NIE BĘDZIE TAKIEJ POTRZEBY, ŻEBY Z PRZYCZYN FINANSOWYCH ODDAWAĆ SWOJE DZIECKO DO ADOPCJI: W poprzednim poście podałem jeden z funduszy: FUNDUSZ WSPARCIA RODZINY, którego celem jest wsparcie finansowe kobiet w ciąży znajdujących się w bardzo trudnej sytuacji materialnej i rodzinnej (Łączna pomoc w wysokości 17 000 zł, 5 tysięcy zł w czasie trwania ciąży, a następnie przez dwa lata co miesiąc po 500 zł). W wyjątkowych sytuacjach będzie jeszcze wydatkowana pomoc w jeszcze w innych okresach. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Tak Steve Jobs (jeden z dwójki założycieli znanej na całym świecie firmy Apple) opisuje w swojej biografii o tym jak szukał swojej matki w latach 80-tych: ''Chciałem ją spotkać po to by przekonać się czy wszystko z nią jest ok i podziękować jej, że nie abortowała mnie. Gdy zaszła w ciąże miała 23 lata i wiele przeszła by mnie urodzić''- opowiadał geniusz informatyki. W końcu Jobs odnalazł kobietę- Joanne Schieble. Matka widząc syna, przeprosiła go ze łzami w oczach za to, że zdecydowała się go oddać do adopcji. ''Nie przejmuj się''- powiedziałem jej. ''Miałem znakomite dzieciństwo''- powiedział Jobs. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Tutaj przesyłam link do 41 sek filmiku krótko opowiadającego historię znanej postaci: http://www.youtube.com/watch?v=V2CaBR3z85c (napisy: 0:05 Przyszłość tego dziecka to rozbita rodzina 0:10 będzie porzucony przez własnego ojca 0:15 jego samotna matka będzie walczyć, aby go wychować 0:20 pomimo trudów on przetrwa 0:21 to dziecko 0:24 zostanie 0:28 pierwszym prezydentem Afro-Amerykaninem) A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Przesyłam jeszcze link, w którym Giannie Jessen opowiada o tym, że żyje bo PRZEŻYŁA ABORCJĘ!!!!!!!!!!! W KARCIE MEDYCZNEJ MA NAPISANE: "URODZONA W TRAKCIE ABORCJI Z UŻYCIEM ROZTWORU SOLI":www.youtube.com/watch?v=NpOFcqrqBa0&feature=p layer_embedded A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z A tutaj polecam jeszcze film „180www.youtube.com/watch?v=7y2KsU_dhwI&feature=p layer_embedded Można włączyć polskie napisy, a także w innym języku, klikając na tym ciemnym pasku pod okienkiem filmu na przycisk "cc" (na tym ciemnym pasku gdzie się klika "play oraz "stop") Twórca filmu-dokumentu Ray Comfort, który jest narodowości żydowskiej, wyprowadzając logiczne wnioski z wypowiedzi młodych ludzi, gdy rozmówcy podkreślają z jednej strony swój szacunek dla życia, z drugiej zaś przyznając prawo do zabicia nienarodzonego dziecka, prosi ich, by jeszcze raz przemyśleli swą postawę. I wielu młodych ludzi zmienia pogląd nt aborcji właśnie o tytułowe 180 stopni. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Tutaj jeszcze podaję link do ciekawego wykładu z konferencji TED (Technology Entertainment and Design) - konferencja naukowa organizowana w Monterey w Kalifornii przez amerykańską fundację Sapling Foundation: http://www.ted.com/talks/lang/pl/annie_murphy _paul_what_we_learn_before_we_re_born.html wykład pochodzi z oficjalnej strony i jest z napisami po polsku. A-B-C Wykład dotyczy tego, czego dzieci uczą się jeszcze w łonie matki - prelegentka opowiada właśnie o tym, że nauka zaczyna się już w łonie matki. A-B-C Taki przykład z tego wykładu: po urodzeniu dziecko rozpoznaje głos matki i woli jej słuchać niż kogokolwiek innego. Skąd to wiemy? Noworodki nie wiele potrafią, ale rzeczą w której są dobre jest ssanie. Naukowcy wykorzystali ten fakt przy użyciu dwóch gumowych sutków: kiedy dziecko ssie jeden, słyszy nagrany głos matki ze słuchawek, a kiedy ssie drugi sutek, słyszy nagranie głosu obcej kobiety. Dzieci szybko pokazują swoje preferencje wybierając sutek pierwszy. A-B-C Także prelegentka informuje o badaniach opublikowanych przed rokiem (ponieważ wykład jest z listopada 2011, więc badania sprzed prawie 2 lat), które wykazały że od momentu urodzenia ton płaczu niemowląt zbliżony jest do języka ojczystego ich matki. Płacz niemowląt francuskich ma rosnącą linię melodyczną a płacz dzieci niemieckich ma melodię opadającą imitując kontur melodyczny tych języków. Więc dziecko w łonie matki uczy się nawet określonego języka, którym mówi się w kraju, w którym jest jego matka, a dziecko w jej łonie, razem z nią. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Również jako rzecz szczególnie poruszającą, dodaję link do najnowszego wywiadu z Nickiem Vuicicem, który mimo tego, że nie posiada rąk i nóg, żyje pełnią życia, podróżuje po świecie, robi również karierę jako inwestor na rynku nieruchomości i jest jednym z najpopularniejszych na świecie mówców motywacyjnych: http://wpolityce.pl/dzienniki/dziennik-lukasz a-adamskiego/34862-jestem-dowodem-na-to-ze-bog-nie-popelnia- bledow-nick-nie-ma-nog-i-rak-mimo-to-pomaga-innym A-B-C Jest też przeciwnikiem zabijania dzieci, w swoim wywiadzie tak powiedział: "(...) Nie mogę się doczekać dnia, gdy stanę przed zwolennikami aborcji i powiem im: zabijcie mnie. Lekarze nigdy nie sądzili, że będę miał tak wspaniałe życie. A co jeżeli lekarze by się wcześniej dowiedzieli o mojej niepełnosprawności i przekonali moich rodziców, że skazywanie mnie na los człowieka bez kończyn jest niehumanitarne? Jestem dowodem na to, że Bóg nie popełnia błędów. Nikt z nas nie wie, jakie Bóg ma wobec nas plany." A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Dodam jeszcze link dotyczący jednego z bardziej znanych działaczy na rzecz obrony życia, Bernarda Nathansona (autora reportażu filmowego Niemy krzyk, który dokumentuje zabieg przerwania ciąży i rozpaczliwą ucieczkę przed narzędziami zabójców, jakiej próbuje w łonie matki jej abortowane dziecko), który wcześniej był szefem największej w USA sieci klinik aborcyjnych i który własnoręcznie zabił swoje nienarodzone dziecko, a którego świadectwo: Uśmierciłem swoje dziecko własnymi rękami, można przeczytać na stronie http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/swiade ctwo_abortera:_usmiercilem_swoje_dziecko_wlasnymi_rekami_177 70 A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Niżej zamieszczam link do artykułu pokrótce opisującego licznych ATEISTÓW I AGNOSTYKÓW i jednocześnie silnych przeciwników mordowania dzieci w łonie matek: http://www.polskatimes.pl/artykul/10118,ateis ci-i-agnostycy-takze-sa-przeciw-przerywaniu-ciazy,id,t.html Jedną z tego typu osobistości była zdeklarowana ateistka Oriana Falaci, która napisała kiedyś "List do nienarodzonego dziecka" - książkę zaczynającą się słowami: "Tej nocy wiedziałam, że byłeś. Kropelka życia, która wyrwała się z nicości?" A-B-C Gdy umierała na raka i próbowano ją przekonać, że być może mogłyby ją wyleczyć KOMÓRKI MACIERZYSTE POBRANE Z LUDZKICH EMBRIONÓW, odpowiedziała: "Bardzo kocham żyć i chciałabym żyć, jak długo tylko się da. Jestem zakochana w życiu. Ale leczyć moje nowotwory wstrzykiwaniem sobie komórek pochodzących z nigdy nie- narodzonego dziecka wydaje mi się aktem kanibalizmu. To tak jak Medea, która zabija własne dzieci." Pozdrawiam, Piotr A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z PS Tutaj jest bezpłatny numer stworzony właśnie dla kobiet, które potrzebują wsparcia dla siebie i swojego nienarodzonego dziecka: 800 112 800 (jest on bezpłatny i czynny od poniedziałku do piątku w godz. 19.00-7.00, a w pozostałe dni przez całą dobę). Jest wiele domów samotnych matek, a także funduszy dla kobiet wychowujących dzieci! Też jest możliwość oddania dziecka, bez żadnych konsekwencji, do adopcji - wtedy też żadnej kobiety nigdy nie będzie dręczyć myśl, sumienie, że zabiła swoje dziecko. - Lepiej oddać swoje dziecko niż zostać zabójczynią swojego dziecka, Twojej Córeczki lub Synka. Ale zobaczysz, że NIE BĘDZIE NAWET TAKIEJ POTRZEBY, żebyś miała z przyczyn finansowych oddawać swoje dziecko do adopcji: Tutaj dla przykładu podaję jeden z funduszy: FUNDUSZ WSPARCIA RODZINY, którego celem jest wsparcie finansowe kobiet w ciąży znajdujących się w bardzo trudnej sytuacji materialnej i rodzinnej: http://pro-life.pl/?a=pages&id=225 Łączna pomoc w wysokości 17 000 zł (5 tysięcy zł w czasie trwania ciąży, a następnie przez dwa lata co miesiąc po 500 zł). W wyjątkowych sytuacjach będzie jeszcze wydatkowana pomoc w jeszcze w innych okresach. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z A tutaj podaję jeszcze jeden numer telefonu, numer Jasnogórskiego Telefonu Zaufania: (34) 365-22-55 codziennie w godz. 20.00-24.00 A w poniższym linku jest spis jeszcze wielu innych telefonów, które mogą się przydać - po to właśnie zostały stworzone! :) http://pro-life.pl/?a=pages&id=148

Gość azymut181
Serce dziecka zaczyna bić już w 21. dniu życia od poczęcia. (We wcześniejszch postach dodałem link gdzie można zobaczyć na nagraniu z mikro-kamery jak bije serce dziecka w wieku 5 tygodni i 6 dni od poczęcia. Także dodałem link gdzie można posłuchać jak bije serce dziecka w wieku 6,5 tygodnia od poczęcia. A także dodałem link gdzie można zobaczyć na nagraniu z MIKRO-KAMERY jak dziecko w wieku 7 tygodni od poczęcia miało akurat CZKAWKĘ!!!!!) A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z W 6-tygodniu życia dziecka od poczęcia, okolica warg dziecka staje się wrażliwa na dotyk, a jej podrażnienie powoduje obrót ciała dziecka. W 9-tygodniu dziecko odczuwa ból już niemal całą powierzchnią ciała. Reaguje na ból jak dorosły człowiek - odsuwa się od źródeł bólu, przesuwa w tył, gwałtownie rusza rękami i nogami, wykrzywia twarz. A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Na stronie:www.unmaskingchoice.ca/strategy/pictures/abor tion można zobaczyć zdjęcia szczątków ciał dzieci zamordowanych (''abortowanych'') w różnych tygodniach życia w łonie matki. Połączenie komórki jajowej i plemnika, czyli gamety matczynej i ojcowskiej daje początek odrębnemu życiu - poczęty zostaje nowy Człowiek, którego rozwój dokonuje się w czasie życia ludzkiego, według jego własnego rytmu, od początku do późnej starości czerpiąc z otoczenia wodę, tlen i proste związki organiczne. Nie da się w tym rozwoju wyróżnić naukowo jego przedludzkiej i ludzkiej fazy. A wszystkie cechy dziecka, takie jak płeć, kolor oczu, włosów i skóry, tendencja do wysokiego lub niskiego wzrostu, skłonność do pewnych chorób zostają określone już w momencie poczęcia. Przyjęcie za pewnik faktu, że po zapłodnieniu powstała nowa istota ludzka nie jest sprawą upodobań czy opinii. Ludzka natura tej istoty od chwili poczęcia do starości nie jest metafizycznym twierdzeniem, z którym można się spierać, ale zwykłym faktem doświadczalnym. Tak samo, z chwilą połączenia się jąder komórkowych jaja i plemnika w zygotę, zaczęło się moje życie, ale także TWOJE ŻYCIE, A TAKŻE KAŻDEGO INNEGO DZIECKA, TAKŻE TEGO KTÓRE JEST NIE NARODZONE, ALE TO DZIECKO JUŻ ŻYJE -i każdego innego człowieka; etap rozwoju zarodkowego, potem płodowego, potem etap rozwoju niemowlęcego, potem wieku dojrzewania itd. Każdy z tych etapów jest okresem rozwoju człowieka, którego nikt nie ma prawa zabić - nikt nie miał prawa wtedy zabić mnie, czy CIEBIE, na żadnym wcześniejszym etapie naszego życia, TAK SAMO JAK TERAZ NIE MA PRAWA ZABIĆ KAŻDEGO NIE NARODZONEGO DZIECKA! Człowiek na samym początku swojego życia jest zupełnie bezbronny, rozpoczyna swoje życie jako pojedyncza komórka o średnicy około 0,1 mm, nawet po 9 miesiącach, po urodzeniu się wciąż nie jest nawet na tyle rozwinięty, żeby móc rozumieć co się z nim dzieje, czy choćby zapamiętać to, co się z nim wtedy działo. Zresztą nawet nikt nie może pamiętać wydarzeń z pierwszego roku po urodzeniu... A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Na stronie www.unmaskingchoice.ca po zjechaniu na dół strony, można kliknąć i obejrzeć krótki film "Abortion: before & after", "aborcja przed i po" (jeśli chce się go obejrzeć wchodząc na youtube to trzeba się zalogować, ale można obejrzeć nie przechodząc na youtube - i wtedy bez logowania). Widać na nim m.in.: NAGRANIE Z MIKRO-KAMERY Z WŁASNYM ŹRÓDŁEM ŚWIATŁA, która sfilmowała poruszające się 7-tygodniowe DZIECKO W ŁONIE MATKI !!!!!!! (to nagranie pochodzi ze strony amerykańskiego projektu finansowanego z Narodowego Instytutu Zdrowia USA mającego na celu zarejestrować najwcześniejsze fazy rozwoju człowieka). A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z Natomiast w 59 sek jest NAGRANIE Z ABORCJI wykonanej w 9. tygodniu ciąży: WIDAĆ JAK WYCIĄGANA JEST Z PRZEDSIONKA POCHWY MALUTKA STÓPKA, a później RĄCZKA