Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tsunlai

ciąża a wypowiedzenie

Polecane posty

Gość Tsunlai

Dziewczyny pomożcie!!!! Jestem obecnie na wypowiedzeniu. Stosunek pracy zakończy się 8.12.2012. W momencie podpisania wypowiedzenia, które wręczył mi pracodawca nie byłam w ciąży. Co jeśli zajdę w ciąże do 8.12.2012 ale dowiem się o tym już po 8.12.2012. Czy pracodawca będzie musiał przywrócić mnie do pracy? Czy w moim wypadku to już nie obowiązuje? Jest tyle sprzecznych opinii na necie, że już się pogubiłam.

Gość zau
Kwestia podstawowa to będzie wiek ciąży -jesli wyjdzie że zaszłaś przed zakończeniem okresu wypowiedzenia to wypowiedzenie zostaje anulowane. Tu ma znaczenie nie moment dowiedzenie się o ciąży a fakt iż ciąża już była (ale nie było świadomości tego) w chwili wypowiedzenia.

Gość ojtam ojtam
musiałabyś być w dniu kończącym umowe czyli tego 8.12. po 12 tygodniu ciąży - jak zajdziesz teraz to nic to nie zmieni

Gość zau
A umowę jaką miałaś -na czas określony czy nieokreślony?

Gość Tsunlai
umowę mam do 04.2014

Gość Tsunlai
zau czyli nie muszę być w 3 miesiącu ciąży żeby pracodawca nie mógł mnie zwolnić?

Gość zau
No to żaden 12tc. W takim przypadku ochrona jest od początku ciąży -tak jak w linku. Ostatni okres kiedy miałaś?

Gość hmmmmmm ????
czyli określony ..to musiałabyś być w 12 tygodniu żeby przedłużyli ci umowę do dnia porodu.

Gość Tsunlai
15.11.2012 czyli jeszcze przed otrzymaniem wypowiedzenia

Gość Tsunlai
dwie sprzeczne wypowiedzi i nie wiem czyja właściwa:(

Gość zau
No niestety ale pomyliłam się. Nie masz szans na to. " 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu" Zasugerowałam sie nie wiem czemu że jest inaczej. Przykro mi.

Gość ewfergrrrrrrrrrrrrrrr
no co jest w przypadku gdy mówie pracodawcy o ciązy a jest to przed 12 tyg a on mi daje wypoiwedenie, jest to umowa na czas określony

Gość hmmmmmm ????
ehh teraz to juz sama nie wiem ...ok nie będę wprowadzac w bład.

Gość zau
Nie to ja sie pomyliłam. Tutaj 12tc ma znaczenie. :) Zacytowałam kodeks pracy.

Gość hmmmmmm ????
autoko a zasiłek dla bezrobotnych bedziecz miała?

Gość ojtam ojtam
napisze ci jak ja miałam - umowa do 30 kwietnia na czas określony - zaszłam w ciąże w lutym i żądali odemnie dokładnej daty kiedy kończy mi się 12 tydzień na zaświadczeniu lekarskim i dosłownie na kilka dni mi się udało wbić w 12 tydzień i umowę mi przedłużyli do dnia porodu a potem rozwiązali nie wiem jak jest przy wypowiedzeniu jak umowa kończy się dużo później..

Gość 1457855212000,02311
zadzwoń do inspekcji pracy oni wiedzą najlepiej

Gość zau
No właśnie teraz zaczęłam się zastanawiać -jak z wypowiedzeniem. Kurcze zgłupiałam już. Umowa kończy się w 2014. A jak się ma do tego wypowiedzenie.

Gość ojtam ojtam
ale podstawowe pytanie - jesteś w ciąży? bo 8 jest za trzy dni

Gość Tsunlai
no właśnie, czyli jak się ma przepis o ochronie ciąży, która powstała w trakcie trwania wypowiedzenia??? Jeśli umowę mam na dwa lata

Gość zau
Hm, no chyba jednak byłaby tu ta ochrona o ile lekarz potwierdziłby zajście w ciążę w okresie wypowiedzenia. Jakoś mi się mieszają już te wypowiedzenia i wygaśnięcia. Ale jak się logicznie zastanowić to chyba jednak ochrona jest. Może inspekcja pracy to dobry pomysł. Wybaczcie że tak głośno myślę i motam. :)

Gość hmmmmmm ????
no własnie a ty jectec w ciaży?

Gość Tsunlai
jeszcze nie:) ale właśnie mam owulacje i jest szansa . Chciałam tylko wiedzieć czy mam o co walczyć jeśli do zajścia doszło by nawet w ostatnich dniach wypowiedzenia.

Gość zau
wypowiedzenie to co innego niż wygaśnięcie jednak. Tutaj będzie najważniejsze zaświadczenie lekarskie określające wiek ciąży.

Gość ojtam ojtam
oj autorko by myślisz że zaszalejesz w owulacje i będzie ciąża? ludzie się latami starają.. 4-5 cykli to jest taka średnia - rzadko udaje się odrazu

Gość zau
Szanse zawsze są. Ale to i tak dowiesz się za 2tyg. najwcześniej. A skąd pewność owulacji?

Gość Tsunlai
wiem o tym nie staram się od dziś. Wiem, że może się nie udać i tym razem ale nie tracę wiary:) czytałam dużo różnych wypowiedzi na necie i już się pogubiłam dlatego założyłam ten wątek

Gość Tsunlai
w poniedziałek miałam usg wiem, że jest pęcherzyk 18 mm. Dziś idę znowu lekarz zobaczy czy pękł i czy coś się zadziało w związku z owulacją

Gość ewfergrrrrrrrrrrrrrrr
prosze odpowiedziec na moje pyt, przypuścmy ze do końca wygaśneicie umowy jest więcej niz 12 tyg, ale ja nie ejstem w 12 tyg. czy mogę dostac wypowiedzenie? wychodzi na to że nie dobrze myśle?