Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasia_Blue

Rodzice, dlaczego posyłacie do szkoły swoje sześcioletnie pociechy ?

Polecane posty

Chciałabym się dowiedzieć od rodziców, którzy posłali bądź poślą swoje sześciolatki do szkoły, dlaczego taka decyzja? Co wami kierowało? Oglądałam właśnie reklamę TV zachęcającą rodziców do takiej decyzji i tak zastanawiam się..... po co?

Mam corke juz pelnoletnią, poszla o rok wczesniej do szkoly z moich prywatnych decyzji, i szczerze wsumie roznicy wielkiej nie widzialam.B yla bardzo dobbra uczennicą,ale nie gienialną,w szkole sredniej tez dobrą (duzo kula ),lecz teraz tak mysle ze nawet nie musialam tego robic.Poprostu o rok wczesniej poszla na studia i tyle z tego i taki z tego pozytek ,chyba jedyny ,bo innych plusow nie widze

Gość a po co jej te studia
rok wcześniej? jak dla mnie to też marny pożytek- tylko do pracy musi iść rok wcześniej niż rówieśnicy, którzy mogą jeszcze chwilę prowadzić w miarę beztroskie życie:P

no to jest jedyny plus z tego co widze,zadnych innych.Jej rowiesnicy rocznikowi w maju beda sie stresowac maturą, ona bedzie na egzaminy studenckie sie przygotowywac ,bo takto by miala mature dopiero w,ale juz ma za sobą, a starsznie tą mature przezywala : )

plus jest taki, że dzięki temu młodsze dziecko może dostanie miejsce w przedszkolu;) mój syn zacznie szkołe jak będzie miał 4 lata 9 mies, a córka 4 i pół roku... co to będzie, co to będzie;)

Gość a po co jej te studia
Ale tak to w zeszłym roku jeszcze siedziałybyście na luzie:) co ma nas spotkać i tak nas spotka- matura nie zniknie:) A jak się szybciej dziecko do szkoły wysyła to ono szybciej musi "dorosleć"

Gość georginiaaa
Moje dziecko skończy 6 lat w styczniu. We wrzesniu bedzie miało prawie 7... Jest bardzo inteligentnym i sprytnym chłopcem. W przedszkolu najwyzszy. Przerobił juz materiał zerówki z palcem wtyłku ze sie brzydko wyraze. I mam go dawac od wrzesnia do zerowki? bedzie sie po prostu nudził. A ten dodatkowy rok? bedzie mógł wziac sobei w przyszłosci year out, gdy bedzie miał ochotę :-P

Rozmawiałam z nauczycielką od nauczania początkowego. W klasie ma kilku sześciolatków. Niektóre z nich radzą sobie z nauką dość dobrze ale pod względem emocjonalnym...każde ma problemy.

Gość kasia mamunia....
ja nie posyłam, mimo że córka umie już czytać i pisać. Jest mądra ale emocjonalnie chyba nie gotowa. Poza tym my pracujemy i przedszkole jest czynne do 17-tej więc dla dzieci i dla nas lepiej. Świetlica to nudy, wymieszane wiekowo dzieci, brak organizacji czasu, jedzenia itd.

Gość mama z francji
ja poslalm 3 latke do szkoly i dizecko traumy nie ma ja tez nie

Gość zeby szybciej skonczylo
szkole. Ja bylam dzieckiem z "przeskoku" i rodzice mnie przesuneli az o 2 klasy do przodu:D Szczerze to jako dziecku malo mi sie to podobalo tym bardziej, ze bylam jakos tam zzyta z gupa 6 latkow a tu mnie machneli z pierwszej klasy do trzeciej no i oczywiscie te wizyty u psychologow, pedagogow. Ale pozniej docenilam to gdy ja studia skonczylam w wieku 22 lat a innu byli dopiero na 3 roku:P

Gość uhyuhyuhyuhy
Ja uczę w przedszkolu, i powiem wam że dzisiejsze 6latki to nie to co kiedyś. W zdecydowanej większości to cwaniaki, które już dawno powinny być w szkole podstawowej. Bardzo dobrze rozwinięte dzieciaki, które w zerówce się po prostu nudzą. Powinny iść do przodu a nie stać w miejscu bez sensu. Na Zachodzie dzieci już dawno do szkoły chodzą, tylko w Polsce jakoś wszyscy narzekają (a przeważnie rodzice) bo ich 6letnie dziecko musi do szkoły iśc. Ah, jaka krzywda :)

Gość 000099999aaaawwee
W przeważającej większości państw Europy obowiązek szkolny rozpoczyna się w wieku 6 lat, ale istnieją dobre wyjątki: wcześniej bo w wieku 5 lat rozpoczynają naukę w szkole dzieci w Holandii i Zjednoczonym Królestwie: Anglii, Walii i Szkocji a najwcześniej bo już 4-latki muszą chodzić do szkoły w Irlandii Północnej. Generalnie w krajach Europy Wschodniej później rozpoczyna się spełnianie obowiązku szkolnego bo w wieku 7 lat. Taki jest też stan prawny w Polsce co powoduje, iż nasze dzieci i młodzież mają z samego założenia prawa oświatowego realnie mniejsze szanse na dobrą edukację szkolną. Na świecie dobrą praktyką jest zwiększanie okresu pobytu dzieci w szkole. Nasza ostatnia reforma oświaty też poszła tym śladem i wprowadzono 6-letnią szkołę podstawową i obowiązkowe 3-letnie gimnazjum zamiast 8-letniej szkoły podstawowej. Wydłużyło to okres spełniania obowiązku szkolnego o jeden rok. A więc reforma oświaty z założeń prawnych zmierza w kierunku zmian występujących w Europie.

Gość 000099999aaaawwee
W większości krajów uczniowie uczęszczają do szkoły przez pięć dni w tygodniu (sześć dni w Luksemburgu i niektórych regionach Włoch). Zależnie od kraju, dnia tygodnia i wieku uczniów różnie wygląda też dzienny wymiar zajęć. Przykładowo roczny godzinowy wymiar zajęć dla uczniów w wieku ok. 10 lat w Holandii wynosi 1000 godz. a na Łotwie tylko 490 godz. We wszystkich krajach Europy Wschodniej występuje podobny roczny wymiar - ok. 600 godzin. W jednym z krajów, które razem z nami dołączyły do Wspólnoty Europejskiej jest porównywalnie duża ilość godzin -jest to Cypr 812 godz. W Polsce roczny wymiar to 635 godzin a więc w porównaniu do krajów Europy Zachodniej brakuje nam średnio 350 godzin w roku, to około 2 godziny dziennie.

Gość 000099999aaaawwee
I proszę was, co wy za głupoty opowiadacie, że wasze dzieci są nieprzygotowane emocjonalnie? A na co mają być przygotowane? Czy obowiązek szkolny to aż taki szok dla dziecka? W więkoszści takie hasła rzucają przewrażliwione mamusie które z reguły nie mają o niczym pojęcia. Dziękuję za uwagę.

Gość ASGFHJ
Moje dziecko umie juz czytać i liczyć. Nie ma na co czekać.

Gość pasmanterya
Moim zdaniem te gadki o emocjonalnym nieprzygotowaniu itp. to wymysł rodziców. Dzieci zawsze się lepiej dostosowują do warunków niż stare wapniaki, które cos tam sobie wbiły do głowy i tak ma być. Głupie jest w ogóle to przyzwolenie na decydowaniu samemu, ale to się zdaje sie skończy (nie orientuję się, nie mieszkam w Polsce) i jak wszystkie dzieci bedą w pierwszej klasie miały 6 lat, to beda wszystkie tak samo przygotowane albo nieprzygotowane i bedzie spokój

Gość kromka chleba ze smalcem
W angli dziecko musi rozpoczac nauke w szkole w roku szkolnym poprzedzajacym jego 5 urodziny. Moja corka nie bedzie miala jeszcze 5 lat bo jest z marca.

Gość adelaida
moim zdaniem to tez jest w Polsce gruba przesada z tym tworzeniem wersji o niedojrzalosci emocjalnej,zabieraniu dziecinstwa itd itp Mieszkam poza Polska i nie ma tu takich problemow-dzieci szkole zaczynaja NAJPOZNIEJ miejac 6 lat...

Mój wieku 6 lat zupełnie nie był dojrzały do szkoły. Teraz we wrześniu skończył 7 lat,poszedł do szkoły i muszę stwierdzić że dobrze zrobiłam posyłając jego później.Dla niego ten rok (zerówkowy) zrobił wiele stał się bardziej dojrzały emocjonalny,poważniejszy i pewnie z tego powodu też od samego początku dobrze odnajduję się w szkole.

Gość wg mnie to niepotrzebne halo
z tym nieprzygotowaniem emocjonalnym rok wcześniej. Rok wcześniej na studia, to np. szansa po roku zmienić studia, jak okażą się nie tymi wymarzonymi, pasującymi. W innych krajach szybciej zaczynają naukę, szybciej kończą, a u nas 25 lat i pierwsza praca dopiero. Potem dziwne, ze do trzydziestki ludzie czekają z dziećmi.

Macie racje drogie panie, ale szkoły są zwyczajnie nie przygotowane na przyjecie maluchów. Rok wcześniej do szkoły rok wcześniej do pracy, rok dłuzej płacenia składek- o to chodzi. A co do dłuzszej nauki. Wcale nie jest dłuzej bo szkoły ponadgimnazjalne są skrócone o rok a szkoła obowiazkowa jest do ukończenia 18 rż (podobno) Ktoś wyzej napisał o zmianie kierunku studiów. A to teraz nie mozna zmienic? Teraz traci sie rok, ok ale później będzie się tak samo tracić rok. A co krajów europy zachodniej- to szkoły są trochę lepiej przygotowane- taka prawda drogie mamy.

Gość nowa umywalka a juz brudna
moje dziecko jeszcze jest małe, ale gdybym miała 6 latka, na pewno bym posłała. Powód? Pamiętam jak sama byłam mała i tak chciaąłm już iść do szkoły, ale nie, bo jeszcze rok - mama się nie zgodziła nie chcąc mi psuć dzieciństwa. W zerówce się nudziłam, bo dawno umiałam czytac, pisać, liczyć. W klasach 1-3 też się nudziłam, bo byłam do przodu. Spokojnie dałabym radę. Teraz, mając to co mam (studia, praca itp) byłabym o rok młodsza... A wolałabym mieć rok więcej w dorosłym życiu (któe uwielbiam) niż w dzieciństwie (któe nie było szczególne a poza tym niewiele z niego pamiętam)

mój idzie za rok. Właśnie ma 5 lat i przeszedł wstępny test dojrzałości szkolnej, powtórka w kwietniu, ale już go zdał. Jest w grupie przedszkolnej najstarszej, sam na 20 sześciolatków, których rodzice nie posłali do szkoły. Cóż mogę powiedzieć, jeśli sporo z tych dzieci sześcioletnich miało mniej punktów w tym roku niż mój, to może dobrze, że nie poszły do szkoły ;) Ja swojego poślę, bo mam serdecznie dość przedszkola (od 10 lat jestem z nim związana ;p) Mam dość tego ich wiecznego wolnego przy byle okazji. Tego,że muszę osobiście odbierać dziecko, albo dać listę w zeszycie a4 kto może go odebrać. Może to i dla bezpieczeństwa, ale mieszkam koło przedszkola, znamy się jak łyse konie a ciągle jakieś schody, a nie każdy może odebrać dziecko po obiedzie o 12.30. Jak przychodzę po młodego o 16 to w przedszkolu wszyscy poubierani a mój młody myśli,że go nie odbiorę (nie wiem co mu opowiadają) Trójka starszych dzieci chodzi do szkoły, w szkole jest gimnazjum w innym skrzydle, więc najstarszy będzie spokojnie mógł go odprowadzać do domu, świetlica do 17. No i koszty. 300 zł miesięcznie piechotą nie chodzi :) A mój młody bardzo lubi się uczyć, córka robi z nim swoje zadania na poziomie 3 klasy, drukuje mu i skanuje i robią razem :D Rok w te czy wewte dla niego żadna różnica, dla mnie spora. W innych krajach dzieci chodzą czasem jeszcze wcześniej i traumy nie mają ;) Argumentu,że się dziecku odbiera dzieciństwo to ja w ogóle nie czaję, najlepszy czas dzieciństwa dla mnie to wspomnienie szkoły :D

Gość anbo
Mój syn poszedł do szkoły, bo sam bardzo chciał. Nie lubił bardzo przedszkola, a zwłaszcza jednej wrednej pani, która moim zdaniem ze zwierzętami nie powinna pracować a co dopiero z dziećmi. Test dojrzałości szkolnej zdał na 87%. Ponadto jest ze stycznia, czyli idąc we wrześniu do szkoły miał 6 lat i 8 mies. W szkole jest starsza 5 lat siostra, czylii szlaki ma przetarte, mogą się spotkać itd. Pani wychowawczyni syn był z nim w przedszkolu ( też ze stycznia jest i poszedł do szkoły w 6 lat ), więc panią z widzenia znał. Zawsze lubił jakieś zadania, zagadki w książeczkach robić. Ciekawski jest straszne :-). Teraz jest w drugiej klasie i jako jedyny z klasy jak się go pytają, odpowiada, że lubi do szkoły chodzić, uczyć się i czytać. Nie trzeba go gonić do lekccji, sam wie że trzeba odrobić i chętnie odrabia sam ( zwłaszcza matematykę ). Ani intelektualnie ani emocjonalnie nie odstaje od reszty dzieciaków z klasy, a jeżeli chodzi o rozwój fizyczny jest powiedzmy troszkę ponad średnią. Z początku obawy miałam ogromne ale teraz z perspektywy czasu nie żałuję, bo widzę jak faajnie ten "przykry obowiązek szkolny "wpłynął na jego rozwój.

Gość to ja nauczycielka powiem
dzieci naprawde są niedojrzałe - nie potrafią skupić się na 45min, co chwile ogladaja sie, gadaja, nie usiedza w ławce, co chwile podchodza i o cos pytaja - a to nie przedszkole - to szkola. A szkola nie jest jeszcze przygotowana na 6latki. Program jest dla 7latkow - prosty, bo prosty ale dla 7latkow.

Gość nataaalia
Moje dziecko chodzi do zerówki w szkole, uważam że 6l bardzo często nie jest na tyle dojrzały by zaczynać 1 klase. Jest kolosalna róznica pomiedzy 6l ze stycznia jak i tym z września :D kilka miesiecy a jaka róznica..