Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammamaama

Goscie a poczęstunek?Co ja mam zrobic w tej sytuacji?

Polecane posty

Gość mammamaama

2 miesiace temu przeprowadzilismy sie do noewgo mieszkania.Rodzina partnera wiadomomo chcialaby przyjechac i zobaczyc jak mieszkamy. I Chca przyjechac za tydzien. A ja nie chce poniewaz jestesmy w ciezkiej sytuacji finansowej. i naprawde nie mam kasy na to zeby cos kupic i ich jakos ugoscic. a wiem ze jak przyjada to na kilka h. Co ja mam zrobic? Moj mnie nie rozumie. a ja zle bede sie czula ze nawet nie mam co na stól postawic.

Gość Zdijhijijiji
bez przesady zrob placki ziemniaczane :-) sa tanie, salatka jarzynowa, cokolwiek, ciasto upiecz zwykle z jablkami...no nie robcie jaj ludzie

Gość nic a nic?
ugotuj 5 litrów rosołu do tego paczkę makaronu- głodem nie przymrą a Ciebie nie zrujnuje to finansowo

Powiedź gościom prawdę. Normalni zrozumieją ;) "Kochani nie gniewajcie się ale może byśmy to przełożyli za miesiąc,mamy ciężką sytuację finansową" Oczywiście to powinien załatwić Twój partner bo to jego rodzina ;) Również dobrze możesz zaprosić gosci na samo ciasto i kawę.Sporo jest tanich i smacznych ciast :)

Gość nic a nic?
a ciasto? 2 szklanki mąki, 2 jaja, pół szklanki oleju, szklanka cukru i jest jako takie

mozesz zrobic babeczki tanie i szybkie, na obiad makaron z jakims sosem, albo rosół, jakas sałatkie np z warzy z rosołu warzywną, a np z kurczaka troche ryzu warzyw i jest rizotto

Gość mammamaama
ze matka mojego nie chce zrozumiec. a tymabradziej wiem ze kupili nam cos na nowe mieszkanie i ja sama zle sie bede z tym czula ze nie mam co na stol postawic.

my robiliśmy taki poczęstunek wczoraj bo się przeprowadziliśmy na nowe mieszkanie i rodzina męża przyszła. Nie robiłam nic specjalnego, mąż kupił trochę ciasta, do tego kawa i wszystko. Zwłaszcza, że ja w 36 tc i nie miałam sił na siedzenie i robienie sałatek czy czegoś innego. I wyszło ok:)

Gość nic a nic?
To najwyżej się obrażą:P ileż razy się moja teściowa obrażałą za mało godny poczęstunek:D Ty zachowasz się ok- a jak oni zareagują to już tylko kwestia ich kultury

Gość mammamaama
tylko ze nie sa z naszego miasta. Maja przed soba prawie 2 h jazdy samochodem. nieraz ktos z mojej rodziny przyjedzie. to nie ma problemu zawsze jakas kawe zrobie- ciasto lub ciastka i jest git. ale oni sa przyjezdni. a my naprawde mamy ciezka sytuacje. dostaje wyplate i nawet na oplaty mi nie starczy. i musze kombinowac co zrobic.

Gość mammamaama
a znam ich jak przyjada ok 12 to pojada o 20.

Skoro jadą 2 godziny i trochę posiedzą to może rzeczywiście same ciasto top nie bardzo.A nie możecie przesunąć spotkania na lepsze czasy ? Poszperaj w necie i na bank znajdziesz tanie pomysły na sałatki czy zapiekanki.

Gość acha
no nie rozumiem to dla twojej rodziny jest kawa i ciasto a jak przyjezdza rodzina partnera to juz nie ,no kobieto co z ciebie za blamdzia cholerna. Biedny ten twoj partner:(

Rosól nie jest aż bardzo kosztowny .Do tego jako drugie danie ziemniaki i np piersi z kurczaka (jesli jecie mieso) mizerie zrobic W kazdym badz razie jesli naprawde by mi byla nie po nosie wizyta gosci, zmyslioabym jakis wykret ,ze w ostatniej chwili plany ulegly zmianie, i cos wam wypalilo Lepiej sie nie zmuszac do zadncyh odwiedzin ani najkazdow :/ Choc wcale jakis eksluzywny poczęstunek nie musisz robić,tylko typowy klasyczny

Gość mammamaama
moja rodzina przyjezdza na chwile nie zapowiedzianie. i ich widuje czesto. nakawke posiedza chile i jada. a partnera ostatnio byli w marcu na urodzinach corki. przyjechali ok 13 pojechali po 20 i wiem ze gdyby nie dluga droga przed nimi jeszcze by posiedzieli.

Gość mammamaama
wiem ze maly poczestunek. ale ja nprawde nie mam z czego zrobic. wydam na gosci teraz a sama nie bede miala na nic. bynajmniej ze 100zł nie zjade. jak policzyc wszystko. a dla mnie na dzis to ogromna suma.

Gość acha
kobieto jest tyle niedrogich dan ktore mozna wyczarowac jak sie chce,np pierozki ruskie i do tego barszczyk,zrob wiecej pierogow potem zamrozisz i masz jeszcze na kilka obiadow lno jak ktos dobrze napisal rosol a ugotowanych warzyw masz jak znalazl salatke jarzynowa albo mozesz wyczarowac szybka galaretke z kurczka,niedrogie a smaczne,tylko wystarczy chciec

Zejdziesz ze 100 zł,tylko musisz tego chcieć :D Ile Was będzie ? 4 ? Wy + rodzice? Jeśli to ma być obiad to - ziemniaki,po udku oraz surówka. A na deser ciasto i kawa. Biednie?Niegodnie? Muszą zrozumieć że na tyle Was stać i już! A jak będą po południu to sałatka czy jajka faszerowane oraz ciasto. Jak chcesz to coś wymyślić.

Gość nic a nic?
no to czego oczekujesz? tanie dania tobie nie po nosie, odkładania wizyty nawet nie komentujesz. innej rady nie ma. ewentualnie możesz poprosić żeby włąsny prowiant zabrali:O

Gość mammamaama
ale jak nie mam kasy to za co mam zrobic??????? partner nie zroumie. ale ja wiem ze sama ztym bede sie zle czula.

Gość mammamaama
przyjezzdza albo 6 lub 5 osob. wiec gdyby sami rodzice to bym sie nie martwila. rodzice, brat z zona,brat i dziadek. razem z nami 7lub 8 osob.

Gość acha
jak partner taki madry to niech idzie dorobic ,albo ty taka niezaradna jestes

Gość nic a nic?
Ale powiedz jakiej rady oczekujesz? dania czy dobrej wymówki?

Gość mammamaama
ja pracuje mam kase ale moj narazie bez pracy. a poo za tym nie mam ochoty na czyjes wizyty.

Gość mammamaama
gdybym miala kase to bym sie nie martwila. zrobilabym jakas salatke, upiekla kurczaka, jajka. jakies ciasto i git. ale w obecnej sytuacji nie mam nawet 1zł.

Gość acha
no kosz takich pirogow i rosolu to jakies 35 zeta nie jest to jakas wygorowana kwota a bardzo syte i smaczne

Gość mammamaama
zadnych pierogow nie bede robic.