Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aboard

wigilia i 2,5 latek

Polecane posty

Gość aboard

dziewczyny napiszcie mi jak wreczacie prezenty dzieciom w tym wieku,czy ktos sie przebiera za mikolaja ,cz kladziecie pod choinka?Kiedy dajecie prezenty po kolacji,ogolnie chce wiedziec jak to u was bedzie wygladalo.I 3 pytanie co kupic 2,5 letniej dziewczynce pod choinke?

Gość jeśli to nie prowo,to niby co?
U nas wygląda to tak,że najpierw szukamy gwiazdki,jak już jest to siadamy do kolacji. Po kolacji w ramach rozruszania idziemy szukać śladów mikołaja. W tym czasie prezenty lądują pod choinką. Nikt się nie przebiera za nikołaja. Ja swojej kupiłam w Biedronce taką fajną kuchnię :) do tego jeszcze komplet zastawy i ciastolinę.

Gość hbgfhgfhf
Jemy kolację wigilijną, a potem dzieci idą do okien wyszukiwać pierwszej gwiazdki, w tym czasie dorośłi podrzucają pod choinkę prezenty :)

u nas w trakcie kolacji jest tak, ze ktos z dzieckiem idzie do drugiego pokoju, podrzucamy prezenty, pukamy glosno w drzwi albo w okno, i wtedy mała przybiega i szok:D

Z racji tego, że u mnie nie ma już małych dzieci, to powiem jak było u mnie, gdy byłam mała :) Zawsze z rodzicami wychodziliśmy razem, ale przed wyjściem oni wkładali prezenty pod choinkę, gdy nie widziałam i starali się, żebym nie zobaczyła :) A w trakcie kolacji udawali, że słychać np. jak dzieciątko (nie mikołaj :) ) otwiera okno pukając w stół :D Po czym jak biegliśmy do mieszkania to u babci w drugim mieszkaniu pod nieobecność lądowała druga tura prezentów :D

Gość aboard
dziekuje dziewczyny,czyli po kolacji jakos podrzucimy prezenty pod choinke

Sama co prawda nie mam jeszcze dzieci, ale pamietam jak to bylo w moim domu, kiedy mialam kilka lat. "Wkrecanie", ze to Mikolaj przynosi prezenty, skonczylo sie, kiedy mialam jakies 6 lat. Bylo snucie marzen, pisanie listow do Mikolaja itp. W sama Wigilie zazwyczaj wygladalo to tak, ze ktos z doroslych wychodzil w czasie wieczerzy z pokoju i markowal rozmowe z kims przy drzwiach wejsciowych, zakonczona przekazaniem czegos (tak, ze ja siedzac przy stole slyszalam "urywki rozmowy"), a potem kladl pod choinka. Ostatnia taka akcja miala miejsce, kiedy bylam w "zerowce" i panicznie balam sie isc do lekarza (wizyta tuz przed Swietami). Bylo wtedy mowione, ze chcialabym dostac od Mikolaja odtwarzacz video i do tego kasete z ukochanym "Zakochanym kundlem" :P Pamietam, ze mama sfingowala rozmowe telefoniczna z Mikolajem, ktory "obiecal", ze w nagrode za spokojne zachowanie podczas wizyty u lekarza przyniesie prezent wczesniej. Faktycznie, po powrocie zastalam w pokoju video i kasete z wiadomym filmem :) Wszystkie te zabiegi uwazalam za bardzo sympatyczne, ale spokojnie to znioslam, gdy wlasnie jako 6-7- latka odkrylam w szafie mamy moj wymarzony prezent :P A skoro juz sie wydalo, to zostalam wlaczona w wymyslanie prezentow dla reszty rodziny :)

Gość poroocznikova
Za mikolaja to ktos -najczesciej znajomy dziadka -przebieral sie 6 grudnia. W wigilie przychodzila u nas gwiazdka. podrzucala prezenty pod choinke,nikt jej nie widzial :p . o ile mikolaja bralismy na powaznie,o tyle ta gwiazdka jakos nigdy nas nie przekonywala,no ale fajna byla,bo te prezenty przynosila :)

Gość a u nas ktos przebiera sie
za mikolaja(po kolacji) i sa wierszyki,piosenki dla mikolaja,potem prezenty,pamiatkowe zdjecia,jest potem dlugo co wspominac:)

Gość galaretkawisniowa
ja pamietam, że za Mikołaja ktos sie przebieral 6 grudnia, w wigilie prezenty byly zawsze pod choinka, po prostu zanosilo sie je zanim sie wposcilo dzieci do pokoju ;) co do prezentu - jesli to twoje dziecko, to napiszcie list do Mikołaja, to się dowiesz o czym marzy. to nieprawda, że dzieci juz takich rzeczy nei robia, no tyle ze troche inaczej, np. przez internet na listdomikolaja.pl - dla dzisiejszych dzieci to chyba wieksza radocha niz siedzenie z kredkami nad kartka papieru

Gość mama córec zki
mam córcie ktora ma 2,5 roku prawie, na pytanie co chce od mikolaja mówi że nic. A mówi bardzo dużo, po prostu nie jest wymagająca.

Gość dfvergsssss
moj synek ogladajac swiateczny odcinek teletubisiow, ktory mowil o gwiazdce w Afryce, zauwazyl ze mikolaj przyjechal na niebieskim traktorze. teraz mysli ze do niego tez przyjedzie mikolaj w blekitnym ciagniku :)

Gość a mój 2.5 latek
na pytanie co chciałby dostać na gwiazdkę mówi że "nie ma". Czyli nie ma pieniędzy na prezent. Bo w akcie desperacji żeby wreszcie zechciał robić na nocnik to mu powiedziałam że pieluchy są drogie i nie ma pieniędzy na zabawki. A on dalej leje w pieluchy a jak chcę mu coś kupic to mówi nie ma. a co do mikołaja to chyba za mały jeszcze jest i nie do końca rozumie o co chodzi. Więc prezenty po prostu postawimy pod choinką.

Gość Kluaka_serowa
U mnie kuzyn sie przebiera za mikolaja po kolacji. On idzie na gore, przebieramy go. Potem malego bierzemy przed dom zobaczyc czy mikolaj nie idzie, kuzyn schodI z gory i chowa sie w szafie wnekowej przy wyjsciowych drzwiach. Maly wraca i idzie zobaczyc na tyl domu na podworko czy nie widac mikolaja, kuzyn wyciaga sie z worami przed drzwi wejsciowe. Maly wraca, dWoni dzwonek i wchodzi mikolaj z prezentami. Potem wychodzi, rozbiera sie i za jakis czas wraca ale maly jest zbyt zajety prezentami zeby to zauwazyc. Zobaczymy czy maly w tym roku nie pozna ( w lutym skonczy 5 lat). Wyslal juz list do Mikolaja i czeka niecierpliwie. Jak bylam mala to tez jak chodzilismy do cioci to jej syn sie przebieral i przychodzil po kolacji mikolaj.