Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ladyamethyst

Kąpiele noworodka!?

Polecane posty

Lady, jesteś nieelastyczna. Dlaczego zakładasz, że ktoś kto kąpie dzieci w zlewie czy umywalce (a uwierz lub nie, ale robią to setki ludzi na świecie) używa żrących środków czyszczących, a nie np. łagodnego płynu do naczyń, lub mydła w płynie? :) Wielu ludzi ma również zmywarki, więc nie zmywa w zlewozmywakach, a co najwyżej płucze w nich żywność i myje ręce. Co za problem? Kikor, nim dziecko podrośnie na tyle by zrobiło się ciasno, prawdopodobnie zmienię do tego czasu mieszkanie. :) A że w tej chwili nie mogę sobie pozwolić na luksus jakim jest ekstra przestrzeń, muszę dostosować się do funkcjonowania w takiej jaką będę dysponowała przez najbliższe kilka lat i koniec.

Jeśli chodzi o wannę, to nie wiem jaki problem z przeniesieniem z niej dziecka na przewijak? Przecież przewijak może leżeć na pralce w łazience, a jak ktoś nie ma miejsca albo pralki to nawet na podłodze może położyć taki przewijak. Nie bądźcie nieelastyczne.Jeśli ktoś z jakichś nietypowych względów w ogóle nie wyobraża sobie przewijaka w łazience, to przecież może przenieść dziecko zawinięte w ręcznik do innego pomieszczenia. Nie bardzo rozumiem problemy niektórych z piszących tutaj osób.

Gość giuggu
Ja kąpałam córkę w plastykowej wanience tylko przez pierwszy miesiąc jej życia. Potem przerzuciliśmy się na dużą wannę, emaliowaną. taką nawet łatwiej wyczyścić. Dokładnie to robiliśmy tak: ja się kąpałam, myłam wannę, zostawałam w niej i napuszczałam wody a mąż dawał mi maleństwo. Córa miała zabawę jak na basenie. Dodam że mała ma trzy lata i nie wie co to niechęć na przykład do mycia włosów czy strach przed wodą w basenie.

Ja moja kapalam w brodziku a od jej 4miesiaca kapie sie z nia w tym brodziku :) Ja jestem niska osoba a brodzik mam duzy i gleboki wiec siedzimy w nim obie i bawimy zabawkami plywajacymi.Teraz ma prawie 7 miesiecy.

dwojka dzieci w wanienkach. jak pogoily sie pepki to zaczely sie czasami kapac ze mna po moim uprzednim prysznicu i bez uzycia moich kosmetykow tylko tych niemowlecych.

przewijak? ja rozklada recznik na grubym dywaniku w lazience i tam mlodego wycieram a maz np przenosi go do salonu w reczniku. moja mama wyciera dzieci na pralce.

Z wanienki korzysta tylko noworodek,natomiast z wanny czy umywalki każdy...i mowa jest o noworodku a nie kilku miesięcznym dziecku...dla mnie wygodniej będzie kąpać moje maleństwo w wanience..to jest moje zdanie...jednak ciekawabyłam jak kąpią dzieciaczki inne mamy i nie ukrywam,że dowiedziałam się..

Lenasl, przewijak niby nie jest niezbędny i równie dobrze można go zrobić chałupniczym sposobem (dwa złożone duże ręczniki kąpielowe, ułożone jeden na drugim). :) Wszystko da się jakoś rozwiązać jak się chce. Ostatecznie używane Antilopy z Ikei kosztują grosze na Tablicy. :) Ladyamethyst, jeśli dbasz o higienę sanitariatów to nie ma żadnych przeciwwskazań, by ich używać przy noworodku. Noworodek to nie igła, nie musi być w ekstra sterylnym otoczeniu, ani nie jest tak delikatny i kruchy jak się niektórym wydaje.

Ja korzystam z wanienki przy dwójce i najwygodniej było mi kąpać w pokoju , starsza córka jak już siedziała kąpała się ze mną w wannie ( ja wcześniej się myłam w innej wodzie, z nią siedziałam dla bezpieczeństwa i wygody), a później w foteliku do kąpieli sama w wannie. W łazience nie mam miejsca na przewijak, ani nawet na rozłożenie ręcznika na ziemi :P Pralkę mam w "pralni", a meble mam wąskie i zawalone rzeczami. Między meblami, a kabiną mam miejsca tyle co można stanąć ( nawet dziecięcej wanienki nie postawie na ziemi czyli można sobie wyobrazić ile mam miejsca :P )

Kąpała się w wanience w pokoju na rozłożonym łóżku bo było ciepło. Teraz ma wanienkę w łazience a ubieramy ją na przewijaku położonym na pralce. Wszystkie te wkładki do wanienek to pic na wodę, najwygodniej się trzyma dziecko samemu. W sytuacji awaryjnej spaliśmy poza domem a nie było wanny to tata stał pod prysznicem a ja umyłam i też było.

ja kapalam i nadal kapie w wanience. nie widze sensu mycia wanny przed kazda kapiela dziecka, a kiedy myje je w jego wanience to problem znika - wystarczy ja przeplukac. co do kosztow wanienki, to ja kupilam w ikei za cale 17zl, bo znajomi polecali, ze plastki twardszy i nie zalamuje sie pod ciezarem wody. skoro kogos nie stac na 17 zl jednorazowo, to jak zamierza utrzymac dziecko?

Dokładnie też uważam,że kąpiel noworodka w wanience przeznaczonej tylko dla maleństwa jest wygodniejsza,bardziej higieniczna..tak zamierzam kąpać mojego synka bo tak podpowiada mi mój instynkt..nie przekonuje mnie ani wanna ani żymbardziej umywalka..również ze względów bezpieczeństwa..może jak dzieciątko będzie miało kilka miesiecy,ale napewno nie w pierwszych tyg.życia..:)

Dziunia tu nie chodzi czy kogoś stać czy nie stać na wanienkę tylko o to jak komu jest wygodnie kąpać dziecko. 1 1 Ja sobie nie wyobrażam biegać z dzieckiem z łazienki do pokoju, w łazience kłaść go na podłodze na ręczniku w celu zawinięcia go w ten ręcznik. Bezsensowne utrudnianie sobie życia. Na pralce mam mnóstwo rzeczy poustawianych. A tak kapię w pokoju na stole, obok mam łóżeczko, przewijak wszystko pod ręką.

Gość oliwiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
autorko: nie musisz sie NIKOMU tlumaczyc jak bedziesz kapac dziecko. Chocbys nawwet chciala je kapac w wiadrze po mopie to jest TWOJA sprawa i tesciowa moze sie pocalowac w dupe ze swoimi radami. Twoje dziecko- Ty decydujesz. PROSTE A mezusia bym szybciutko ustawila za to ze slucha bardziej mamuśki niz ustala z tobą takie rzeczy. Wasze dziecko i wy decydujecie. A inni niech swoje madrosci zostawia dla siebie

Gość chyba włożył
a ja mialam wanienkę, kupiłam na po nad 100 zł fischer price, ale niedługo póxniej kupia gąbkę kładałam do wanny, póśniej opłukałam dziecko i miałam z głowy, na cholerę nosić wanienki, dźwigać poza tym lepiej opłukac dziecka a nie wyciągać go z mydlin i wycierać sory za błędy ale szybko pisze

Gość Ja dałam na imię
Według mnie autorka powinna zrobi tak jak sama uważa a jeżeli kąpiel noworodka w zwykłej wannie ją obrzydza to powinna kupić normalną wanienkę tak jak się zwykle robi. Nie rozumiem jaki problem z tą wanienką, nie ma miejsca na nią czy jak? Przeciez wanienkę można powiesić na haku albo położyć pionowo przy pralce. Dziwny problem ma teściowa . Wszyscy mają wanienki i jeszcze nikt ine robił z tego powodu problemu.

Gość ikjg
Ja dałam na imię - nie wszyscy maja wanienki... ja mam Tummy tuba :D

Gość Ja dałam na imię
Oj ja też ;) ....Bardziej chodziło mi o różnicę pomiędzy wanienką a zwykłą wanną.

Gość jyjyjyjsdsdsd
A ja sobie nie wyobrażam kąpać w pokoju i dźwigać z łazienki wanienki z wodą, trochę to waży. Poza tym starszy niemowlak zaczyna żwawo przebierać kończynami :P i wszystko wokół mokre, zachlapane, bez sensu. I też nie mam miejsca w łazience na przewijak, jakieś akrobacje z ręcznikami na podłodze. Jak wyciągam z wody to kładę na sobie ręcznik, dziecko na mnie, opatulam drugim ręcznikiem i wio do pokoju :)

Gość nie przesadzajcie ze to takie
zło umycie dziecka w umywalce bez wanienki. Moja znajoma położna bardzo często myła swoje dzieci po szpitalnemu. Najpierw namydlała a potem pod kran i spłukiwała. szybko i konkretnie. bez zadnych ceregieli. dzieci zdrowe, zyja i maja sie dobrze :) wazne ze umyte a nie wazne jak, czy w wanienkach,wannach,zlewach,umywalkach, brodzikach. wanienka moze byc bardziej zasyfiona niz zlew w ktorym ktos myje garnki. wiec wyluzujcie i niech kazdy myje jak mu sie podoba.

ja kąpalam w wanience w łazience, a w wannie.gebokim brodziku dopiero kiedy dzieci juz twardo siedzialy czy pełzaly sobie po wodzie,w wannie wtedy mialy wiecej miejsca do zabaw i wyciągania sie :)

Ja od początku byłam za kąpielą w swojej wanience.Wanienkę napełniałam,kładłam na stołu w nagrzanym pokoju dziecka i z wanieki na przewijak.Kiedy synuś z wanienki wyrósł,tą mniejszą dałam ciężarnej koleżance a kupiłam mu większą na 102cm.Długo kąpałam go w tej dużej,ponieważ miałam kabinę prysznicową bardzo wąską i było mi niewygodnie,pozatym dziecko nauczyło się twardo ,ładnie siedzieć jak miało 7 miesięcy.

Jesteśmy już w domku i po pierwszej kąpieli.Maluszek jest bardzo malutki i kąpiemy Go w wanience..jest bardzo wygodnie i komfortowo.Ja jestem po c.c. więc tymbardziej wanienka na stelażu sprawdziła się w 100% Pozdrawiam wszystkie mamy.

Gość Roxana1988
Dokładnie, też uważam, że kąpiel noworodka w wanience przeznaczonej tylko dla maleństwa jest wygodniejsza,bardziej higieniczna, a do kąpieli używamy płynu z Baby cap