Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanapsychicznie

wychowanie dzieci we Francji

Polecane posty

Gość załamanapsychicznie

skończyłam studia w 2008. Ślub wzięliśmy 3 miesiace po skończeniu studiów( znaliśmy się 3 lata wcześniej). Po 9 miesiącach bez skutecznego poszukiwania pracy postanowiliśmy wyjechać. I tak w pod koniec 2009 roku zamieszkaliśmy w Paryżu. Po miesiącu mój mąż znalazł pracę. Ja męczyłam się aż 4 miesiące ale się udało. Teraz jestem w 5 miesiącu ciąży z bliźniaczkami. Nie wiem jak nazwać córki żeby polscy dziadkowie dogadali się z nimi ,ale chcę również aby miały klasyczne imiona francuskie aby francuzi się z nimi prosto porozumiewali no bo przecież tam będziemy mieszkać. Ma ktoś może podobną sytuacje? Jakie propozycje do imion? po jakiemu mówić do dzieci jak się urodzą?

Zuzanna i Marianna. Susanne i Marie-Anne. To sa imiona mojej mamy, ktore dostala po francuskich prababciach, akurat W maszej rodzinie byla odwrotna sytuacja, Imiona wydaja mi sie calkiem wdzieczne :-)

Gość ja mieszkam we Francji
dzieci nazwalm imionami, ktore istnijea w obu jezykach a wymowa rozni sie nieznacznie. Moim zdaniem w eFrancji jest super zorganizowana opieka nad ziecmi: zlobki, ninaki przedzkola swietlice. Ja jaetsmb zadowolona. Jedynym minusem to kortki maceirzynski po urodzeniu dzieka i praca do 18. My sie wynieslismy na prowincje: mamy domek i nie trace czasu na dojazdy. a ktorej czesci Paryz ajests?? gdzie bedizesz rodzic?? Gratuluje i powowdzenia.

Gość to masz problem
bo tam nawet Anna czyta sie inaczej :D

Co do imion to Ci nie podpowiem, ale jeżeli chodzi o język to w domu powinniście rozmawiać wyłącznie po polsku. Moi znajomi wychowują córkę w Niemczech. Jak szła do przedszkola (typowo niemieckiego) to rodzice pytali wychowawczynię czy mają z Nią rozmawiać po niemiecku. Wychowawczyni powiedziała, że w żadnym wypadku. W domu mają rozmawiać z Nią po polsku a Oni w przedszkolu będą z Nią rozmawiać po niemiecku. Dziś ma już 10 lat, jest dwujęzyczna i nie widzi problemu, żeby rozmawiać po polsku a za chwilę nawijać po niemiecku. Zresztą, jak będziecie rozmawiać z Nimi ciągle po francusku to jak One się potem dogadają z rodziną z Polski?

Anna cztra sie Ana Caroline, Yoanna/ Joanna Kassia/ Kasia itp ja postawilam na klasyczne imiona i zdaj egzamin :)

Gość załamanapsychicznie
ja mieszkam w pobliżu bastille (11) a ty gdzie? Dzieci chcę nazwać imieniem które również piszę sie tak samo w obu językach, ale nie chodzi mi o anne i julie bo to oklepane

acha, moj maz jest Francuzem i dzieci nie mja problemu z tym, ze ze mna mowia po Pl a z nim po francusku.

Gość załamanapsychicznie
pisze lub wymawia podobnie

Ja w departamaencie 86. 3 godziny od Paryza. znalazlas juz zlobek albo nianke?

Gość załamanapsychicznie
Tak mam nianke, poleconą od znajomych też polaków

Gość hmm1
Gabriele, Laura

Gość jfsdoigog
pracujecie jako femme de menage czy moze cos wiecej? zyjecie na koszt panstwa?

Pracuje w swoim zawodzie/ jestem po studizacvh w PL i fr. Kokosow nie zarabiam ale dajemy rade, troche odkladamy , inwestujemy. zasilki biore na dizeci i dofinasowanie do niaki oraz ulge podatkowa na opieke nad dziecmi. Jak bylam na bezrobociu to pobierzlam zasilek. Wbnrew pozrom we Francji system jest taks konstruowany, ze z saych zasilkow ciezko wyzyc.

Moja kuzynka z mężem polakiem wyjechała do Francji jak jej synek miał 2 lata - Łukasz. Tam urodziła już dwie córeczki - Julia i Laura. Mieszka sobie już tam 15 lat i dzieci znają znakomicie oba języki.W Polsce są przez całe wakacje oraz co drugie Święta BN.

Gość Dziewczyna z zasadami
sama sobie wybieraj imiona. dziewczyy ci radza, ale dla cebie to oklepane, to sama sobie radź.

Gość hjhkjk
Hej, Ja mieszkam we francji do kladnie w Boulogne billancourt

Gość nxvbncbv
Dla jednej Laetitia a dla drugiej Jeanette - to tylko przykłady ale rodzina z Polski może na nie mówić Letycja i Żanetka

Gość A na co ci taka sama
pisownia dla polaków i francuzów? To nie logiczne nie niepotrzebne. Jeżeli dziecko ma zamiar chodzić do szkoły w Pl to ok ale skoro mieszkacie i będziecie mieszkać we Francji to wystarczy jak imiona będą czytane po ludzku dla polskiej rodziny, więcej nie potrzeba.

Gość abcdefKasia
Moj syn nazywa sie Olivier (tak samo po polsku i po francusku) a corke bym chciala nazwac Amelia lub Matylda (rowniez dobrze brzmia w obydwoch jezykach).Tez mieszkam we francji

Gość Ja dałam na imię
Camilla i Matilde

Gość Imon jest wbrod tylko wybierac
Filip, Christophe, Anna, Amelia ( oklepane ale moze byc) Henryk, Alicja Joanna Karolina, Sylwia, Natalia, Noe, Leo Krystian, Sophie, Albert, Maria..... Jolanta, Tristan Frederyk, Marcin, Agata, imion jest bardzo bardzo duzo, postaw na klasyke. NO chyba ze chcesz Oliwki i inne Jessiki

Eliza/elisa Kornelia/cornelia Helena/elena A co do jezyka w domu mysle ,ze zdecydowanie powinniscie mowic po polsku.Dzieciaki pojda do tzw creche czy niani i same zlapia francuski.Ja mowie do corki po polsku a ona z uporem maniaka odpowiada po francusku ;) czasami sie lapie na tym,ze czegos nie zrozumialam ;)