Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość starania start

koniec z tabletkami atny co teraz?

Polecane posty

Gość starania start

Witam Was dziewczyny. Chciałabym w tym miesiacu zrezygnować z tabletek i starać się o dzidzię. Kiedy będzie pierwszy dzień cyklu bez tabletek? Po 28 dniach poprzedniego cyklu czy od pierwszego dnia krwawienia?

Niestety ale odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna... Chociażby dlatego, że u jednych kobiet owulacja odblokowuje się po upływie tygodnia, miesiąca a nawet i kilku miesiećy a u innych potrafi odblkować się wraz z dniem pominiętej tabletki.. Dlatego też nie pozostaje nic innego jak obserwacja własnego ciała. Może zdarzyć się też takm że przesz kilka miesięcy możesz mieć cykle bezowulacyjne. Jak sama widzisz wariantów jest kilka, Ja np odstawiłam tabletki w sierpniu. Od lipca cały czas brałam kwas foliwoy. Nie zabezpieczaliśmy się z moim z TZ w ogóle. W ciąże zaszłam dopiero w listopadzie. Ostatnią miesiączke miałam 2.11. Dziś jestem w 7tc. Życzę owocnych starań a przede wszystkim duuuużo cierpliwości ;)

Ewentualnie możesz zaopatrzyć się w testy owulacyjne (osobiście ich nie stosowałam) ja badałam codziennie swoje ciało i przyznam, że w październiku owulacji nie miałam w ogóle, a na dodatek miałam baaaaardzo rozregulowane cykle. Raz dostałam okres po 32 dniach raz po 35 a razenm do 41 doszłam.. :D

Gość ehhhh....
jeśli chcesz dziecko nie DZIECI to bym poczekała 3 miesiące od odstawienia :)

Gość ojtam ojtam
odczekaj ze 3 m-ce - w tym czasie zadbaj o siebie przebadaj się m.in na toksoplazmoze i cytomegalie - warto odczekać 3 cykle bo wtedy gospodarka hormonalna wraca do normy i wyściółka macicy się regeneruje - w przeciwnym wypadku w ciąże możesz zajść ale dużo częściej zdarzają się poronienia bo zarodek źle się zagnieźdza bo wyściółka jest zła - tak samo jest z hormonami - bo szaleją i są rozstrojone

Niekoniecznie. U mnie ciąża rozwija się prawidłowo, a i bliźniaków też nie mam. Mimo, iż u mnie jest duże prawdopodobieństwo chociażby ze strony TZ :D Każdy lekarz mówi co innego jeden radzi by poczekać kilka miesięcy a inny powie by od razu rozpocząć starania :D

Gość starania start
Sama już nie wiem mam problem z drożnością jajowodów i lekarz zalecił odrazu po odstawieniu. Testy owulacyjne kupię napewno przyda się pewnie z 10 pasków. Z tą cierpliwością będzie gorzej ale wiem że to nie jest takie łatwe zajść w ciąże. Ma to znaczenie jak długo brało się tabletki? Bo ja przez 4 cykle

Ja brałam ok. 3 lat. Musisz być cierpliwa bo stosunek na zasadzie '' dziś się kochamy bo jestem płodna'' nie przyniesie owocnych rezultatów gwarantuje. Moja znajoma obsesyjnie chciała zajść w ciąże. Przez 3 lata nic mimo, iż ginekologicznie byli oboje z mężem zdrowi. W końcu gdy sobie odpsuścili starania i zdecydowali się na adopcje okazało się, że jest w 4 tyg ciąży :D Tak więć blokada psychiczna bardzo dużo może namieszać w staraniach ;)

Gość starania start
łatwo się mówi gorzej zrobić. Już samo wykonywanie testów mówi samo przez się że będe myśleć o tym i starać się jednak trafić w te dni. Może po paru nie udanych cyklach troche wyluzuje

Wiem, że to w praktyce gorzej wychodzi. Sama się przyznam, iż naczytałam się mnóstwo stron o tym, że po odstawniu tabletek inne kobiety od razu zaszły i sama co miesiąc wyszukiwałam u siebie milion objawów i zawiedziona byłam gdy @ jednak przychodziła. Natomiast w listopadzie miałam kilka objawów ciążowych ale zaraz sama sobie tłumaczyłam, że pewnie znowu sobie coś wmawiam do czasu, aż zrobiłam test 6.12 wyszła jasna druga kreska kilka dni później powtrzyłam i wyszła bordowa krecha:D

Gość ehhhh....
najlepszym sposobem jest co drugi dzien po okresie, przyjemnosc-troche mniejsza niz codziennie-ale na dni plodne trafisz w 100% i nie bedziesz latac z paskami-Kochanie jestem plodna wskakuj do lozka :D

Teoretycznie w ten sposób można trafić w dni płodne.. Ale patrząc na to z drugiej strony to czy pary, które są zdrowe musiałaby korzystać z różnych klinik leczących bezpłodność ? Zajście w ciąże to wcale nie jest taka prosta sprawa. Najlepiej współżyc dzień przed planowanymi dnaimi płodnymi i w trakcie co drugi dzień. U mnie to zadziałalo :D

Ucz się własnego ciała, badania wyglądu szyjki macicy, śluz. Ja tak robiłam. Poczytaj o naturalnym planowaniu założenia rodziny. Jest tam wszystko dokładnie opisane jak powinna szyjka i śluz wyglądać kiedy wtedy współżyc itd :D Na bardzeij wymyslnych stronach nawet pozycje znajdziesz, które rzekomo ułatwiają zajście w ciąże :P Ale nie daj się zwariować.

Gość Kasa leci jak woda
Jak masz problem to od razu po pierwszym krwawieniu po odstawieniu anty-albo od razu po odstawieniu. Tabletki nie wpływają na wady pładu itp. A podobno po odstawieniu większe prawdopodobienstwo na zajscie:)

Gość starania start
Czy jest możliwość owulacji jeszcze przed krwawieniem?

Gość Ja zaszłam
w 2 cyklu po odstawieniu tabletek. Nie wyznaczałam sobie dni płodnych, wiekszość życia i tak brałam tabletki anty więc nigdy nie interesowało mnie kiedy dokładnie mam dni płodne. Kochaliśmy się kiedy mieliśmy na to ochotę.