Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sekonda

Konto wspólne czy nie?

Polecane posty

Gość sekonda

Za tydzień wyjeżdżam za granicę i zamieszkam razem z moim facetem. Ustaliliśmy, że dopisze mnie do swojego konta (co już uczynił tylko muszę podpisać papier żeby wydano mi kartę) i że konto i kasa będą wspólne. Z jednej strony uważam to za świetny pomysł bo nie wyobrażam sobie codziennego dzielenia na pół wszystkich wydatków, rozliczania się, oddawania sobie połowe za zakupy itp. Skoro mamy razem żyć, razem płacić za mieszkanie, jedzenie, wyjścia itp to bez sensu jest ciągle się rozliczać. Tym bardziej, że ona już tam, za granicą, ma stały przypływ gotówki, ja będę musiała szukać pracy i nie wyobrażam sobie przez ten czas za każdym razem prosić go o drobne na podpaski czy coś np słodkiego w sklepie. On sam zaproponował wspólne konto, wie że na pewno przez okres mojego szukania pracy będziemy żyć za jego (uczy się więc dostaje dość spore stypendium, skromnie ale starczy nam na pewno na jakiś czas). Wiem też, że kiedy już znajdę pracę to z pewnością będę miała troszkę więcej od niego, ale mimo to chce wkładać to wszystko na wspólne konto i dać mu równe prawo do zarobionych przeze mnie pieniędzy. Ustaliliśmy też, że jak już będę zarabiać to jakąś część z tych pieniędzy będzie wypłacać sobie i odkładać tylko dla siebie. Czy taki układa ma sens? Jak to u was wygląda?

Gość sekonda
Ustaliliśmy też, że jak już będę zarabiać to jakąś część z tych pieniędzy będzie wypłacać sobie i odkładać tylko dla siebie. Przepraszam błąd- BĘDZIEMY, a nie BĘDZIE

Gość sekonda
dlaczego?

ja bym ci radzila na razie wziac konto wspolne.. bo to zawsze ulatwienie.. a potem podejmiesz decyzje czy moze chcesz osobno czy nadal razem

Gość mama i nie tylko..
ja i moj narzeczony mamy osobne konta, tyle ze wiadomo ze jak poznalismy sie to kazde juz mialo wlasne konto i tak zostalo i tk jest dobrze