Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karmiaca mama

jak dlugo karmilyscie piersia zanim podalyscie dziecku butelke?

Polecane posty

Gość karmiaca mama

tak jak w temacie drogie mamy, jak dlugo karmilyscie piersia zanim przestawilyscie dziecko na butelke?

Gość karmiaca mama
piszcie dziewczyny prosze jak bylo u was

ja karmiłam piersią prawie pół roku ale wcześniej wprowadziłam już jedną porcję mleka modyfikowanego, tak od 2-3 miesiąca już. Wtedy jak mały jadł dwie godziny i nie mógł się "odessać", myślalam na początku ze mu tak dobrze ale potem zorientowałam się ze on jest glodny, po prostu...

Gość yukki
pól roku tylko piersią, potem pokarmy stałe łyżeczką, picie z filiżanki. Nie nauczyłam dziecka pić z butelki :)

pierwszy raz mm moja córka dostawała w szpitalu. Na noce była zabierana, bo byłam po cc i połozne pytały czy przynieśc dziecko czy nakarmic. Potem karmiłam ok 3 tygodni piersią i po tym czasie przeszłam na mm

Gość karmiaca mama
no wlasnie my mamy dylemat, bo moj 5.5 tyg synka musimy dokarmiac butelka maly urodzil sie duzy, 4.9kg juz w szpitaly dostawala porcje mm bo wyl z glodu teraz kontynujemy dokarmianie butelka 1-2 dziennie chcialabym bardzo karmic tylko piersia, ale przy tym glodomorku to sie nie sprawdza, nie chce go meczyc glodem i upierac sie przy piersi tylko, ale boli mnie, bo maly wymaga te porcje mm coraz wieksze a mojego cyca odpycha...

Gość karmiaca mama
mama 6latki :)) a corcia domagala sie jeszcze cyca? czy byla zadowolona tylko z butelki? bo moj synek definitywnie cyca jednak ciagnac chce, a butelke dostaje i chce bo bardzo glodny...

Gość paulina21211
moj tez był duzy od pocztku dostawal mm w szpitalu , jak przyszlismy do domu probowalam karmic piersia ale i tak dawalam mu ok 2 razy mm, tak sie przyzwyczail i on i moje piersi,ze na noc musi dostac butle bo sie wiewczorem nie najada, a tak to zjada 90-120 z butli ok 21 i spi do 6 rano, nie mam zadnych wyrzytow sumienia z tego powodu.

autorko ja nie chce sie wtryniać, bo to nie moja sprawa, ale czy nie lepiej przejśc po prostu na mm? Dokarmianie zawsze kojarzy mi się z tuczeniem... przy karmieniu mm będziesz mogła kontrolować ile je no i latwiej bedzie pilnować godzin. Przepraszam, że Ci to pisze, ale w swoim otoczeniu mam dziecko dokarmiane, które ma aktualnie 4 lata i wazy ponad 30kg. Tez wiecznie był głodny, a mama zamiast mu unormować posiłki i dawac tyle ile ile potrzebuje to dawała jeśc na zawołanie+mm, potem doszły inne posiłki i dzieciak wiecznie głodny. Może skonsultuj to z pediatrą? Tylko z mądrym pediatra, bo tej to lekarz powiedział, że dobrze robi a maluch nie jest gruby tylko umięsniony :/

nieee córa się nie domagała :) Za krótko była karmiona piersią, żeby ciężko było przestawić :) Ona w ogóle była łatwa do ułożenia i mało roszczeniowa więc może dlatego?

Gość jak chcesz karmic piersia
to sie przemecs ten tydzien i poloz sie z dzieckiem do lozka i pozwol ssac, nawet non stop. po kilku dniach dziecko i twoje piersi sie przyzwyczja i maly bedize sie najadal. Nie ma czego takiego jak za slabe mleo. trzeba rozhulac laktacje i przyzywcziac dziecko tylko do piersi.

Gość karmiaca mama
fzieki dziewczyny za odpowiedzi, i nie odbieram nic za wtrybianie sie czy madrowanie. z tym dokarmianiem to nie jest tak ze najpierw piers a pozniej dopychanie butelka, tylko zamiast 1-2 karmien piersia jest od razu mm maly daje znac kiedy chce butle bo cyca odpycha i nie chce ssac...

Gość karmiaca mama
tylko wlasnie psychicznie mi zle bo nie moge nasycic dziecka wstarczajaco i synek wola o mm probowalam z nim lezec wlasnie jak radzisz i karmic cycem, ale maly sie meczyl tym lezeniem a koniec koncem i tak musial to mm dostac

Gość karmiaca mama
dziekuje mama6latki:):)

Gość mama2miesieczniaka
ja tez karmilam z 3tyg ,juz w szpitalu musial dostawac synek mm bo malo poakrmu mialam i plakal strasznie ,przeciez dziecka nie bede glodzila...jak skonczyl 3tyg to juz tylko mm bo pokarmu nie mialam prawie wcale...naszczescie dobrze toleruje mm,rosnie,odpukac kolek nie ma i super przybiera na wadze

Nie podawałam butelki wcale. Jak przyszła pora na stałe posiłki ograniczałam pierś na rzecz normalnego jedzenia. Na początku były to pierw normalne posiłki, napoje z kubków czy normalnych butelek popijane piersią, po czym zwiększałam porcje, żeby pierś już nie była potrzebna np po śniadaniu itp. Oczywiście najdłużej ta pierś była potrzebna do spania, ale i to starałam się zastępować np usypianiem w wózku na spacerze. Jeśli jednak chodzi o podawanie mleka czy innego picia to moje dziecko akurat butelki nie znało prawie wcale (gdzieś tam na spacer miałam na początku w razie czego, czy jak wychodziłam z domu to zostawiałam komuś butelkę, ale może z max 5 razy w całym swoim niemowlęcym życiu córka napiła się z butelki ;) )

Oj sorki nie czytałam tematu całego, że u Ciebie chodzi o konieczność dokarmiania, a nie samo z siebie podawanie butelki zamiast piersi. To niewiele wniosłam na temat :P

Gość wykarmiona sztucznym:)d
Nie stresuj się tym dokarmianiem zamiast piersi. I nie miej wyrzutów sumienia. Fajnie, że dziweczyny podeszły rozsądnie, a nie odezwały się "super mamuśki", które nigdy mm nie karmią, bo pierś rządzi do 2 lat. Ja z moim bratem jesteśmy już dorośli, a mama karmiła nas po 3 - 4 tygodnie i zaczęła podawać tylko sztuczne mleko (tak wyszło nie z jej winy). A przecież można się domyślić, że 30 lat temu te mieszanki nie były takie jak dziś. I co? Żyjemy, mamy się świetnie, nie mamy problemów zdrowotnych, nie jesteśmy grubi. Spokojnie i bez nerwów, na pewno dziecku nie zaszkodzisz.

Gość a ja karmie tylko piersia a po
tomek ma niedlugo 2 lata.nie glodowal choc ssal dlugo.ale ja nie sluchalam glupot o tym,ze dziecko na piersi głodne.

Tylko piersią karmiłam do czwartego miesiąca, potem zaczęły się problemy z wagą i laktacją, więc pediatra kazała dokarmiać. Na początku zaczęłam od dwóch razy dziennie, po miesiącu mleka już prawie nie miałam, więc teraz daję w ciągu dnia tylko mm, a w nocy cyca, bo coś tam jeszcze jest. Ale nie stresuj się tak tym, że dajesz mm. Fakt, że laktacja przez to zacznie się systematycznie zmniejszać, ale dziecko będzie najedzone. Ja się niepotrzebnie upierałam przy piersi zbyt długo i mała wyła z głodu non stop.