Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ***W kropce

ALIMENTY-EGZEKUCJA Z NIERUCHOMOŚCI

Polecane posty

Gość ***W kropce
Ja nie wycofam, ale ona jako wierzyciel chyba może. Koszty komornicze tylko będę musiał ponieść.

a dlaczego ci nie wszedl na pensje? ps jak chcesz jej oddac mieszkanie w ramach dlugu to musisz wymeldowac tych co tam mieszkaja i urzedowo przekazac mieszkanie a ona ewentualnie moze sie zgodzic albo i nie

Gość naaaanaa
Jak nie odbierasz korespondencji to jest awizowana 2-3 razy. Powraca do komornika i wedle prawa to jest tak jakbyś ją odebrał. Pracuje w kancelarii komorniczej i często dłużnicy przychodza z pretensajmi zajęcia konta itd. ale to ich wina że nie odebrali poczty.

Gość naaaanaa
Jeśli mieszkanie jest już zajęte przez komornika to nie masz prawa nic z nim robic ;)

Gość ***W kropce
Nie pracuję w PL to mi nie wszedł.

a fakt jak komornikwszedl na mieszkanie to juz nie masz prawa nic z nim zrobic, poczeka az dlug urosnie i je zlicytuje a potem dlugi beda dalej rosly i potem beda cie scigac :D

Gość ***W kropce
,,Jeśli mieszkanie jest już zajęte przez komornika to nie masz prawa nic z nim robic" Ale jak wierzyciel wycofa wniosek o egzekucję to przecież cofnie zajęcie i hipoteka będzie czysta.

Gość ***W kropce
,,a fakt jak komornikwszedl na mieszkanie to juz nie masz prawa nic z nim zrobic, poczeka az dlug urosnie i je zlicytuje a potem dlugi beda dalej rosly i potem beda cie scigac" No właśnie. A mi chodzi o to, aby raz na zawsze mieć spokój z tymi alimentami i dlatego wolałbym notarialnie oddać byłej całe mieszkanie.

Gość komorniczyna
Masz rację, wierzyciel może wycofać wniosek, ale sęk w tym, że niekoniecznie uwierzy Ci, że wykazujesz chęć polubownego załatwienia sprawy. Komornik wypisze się z KW tylko wtedy kiedy wierzyciel wstrzyma egzekucję i przede wszystkim kiedy zapłacisz mu jego koszty. Następna sprawa, nie ma czegoś takiego jak całkowita rezygnacja z alimentów, bo one nie należą się matce tylko dzieciom, więc jej obiecanki typu, że nie rości sobie praw różnie mogą się skończyć. Musiałabyś to mieszkanie niejako w rozliczeniu jej podarować, znaczy dokładnie konkretnie wyliczyć alimenty do przodu

Gość tak z ciekwosci
a co z tymi co tam mieszkają?

i zrobić coś ze sparaliżowaną osobą... czy ty znowu nie chcesz kogos przechytrzyć? i czemu żydzisz na prawnika, który bez trudu odpowie na te pytania?

Gość ***W kropce
Tam mieszka mój brat. Będzie musiał przeprowadzić się do drugiego brata. Ale czemu przechytrzyć? Przecież nie muszę się zgadzać, aby tam mieszkał.

Gość ***W kropce
nie żydzę, jestem ostrożny, aby moja niczego się nie domyśliła. Zostawi mnie

Gość komorniczyna
Szkoda Twojego brata, a z drugiej strony powinieneś się w zasadzie cieszyć, że za uporczywe uchylanie się od płacenia alimentów nie zostałeś skazany, a za Tobą nie został wystawiony ENA, bo wtedy dopiero miałbyś kłopoty. To już z dwojga złego lepiej stracić mieszkanie niż zostać przestępcą, w dodatku najniższej kategorii (alimenciarzami w więzieniach gardzą)

o ile tamten brat sie zgodzi bo teoretycznie nie mozesz eksmitowac brata jesli jest tam zameldowany, oplaca czynsz i do tego jest niepelnosprawny

kręć dalej:), pewnego dnia dziecko zapuka do drzwi, wszystko się wyda, tacy krętacze umierają w samotności:) znaczy mało utalentowani krętacze

Gość ***W kropce
A co to jest ENA?

Gość ***W kropce
Jeśli zapuka to ok, nie wyprę się go. Jednak myślę, że tego nie zrobi. Napisało mi kiedyś wiadomość na NK, że ma wspaniałego ojca, a mnie nienawidzi (między innymi) . Nie odpisałem i usunąłem konto.

Gość pragmatyczne podejście do życi
Europejski Nakaz Aresztowania :) Czyli np. zjawiasz się na lotnisku w innym kraju, bo chcesz w odwiedziny polecieć do Polski i w trakcie odprawy zostajesz aresztowany, a potem czeka Cię ekstradycja itp :) Takie przypadki to nie rzadkość

Gość komorniczyna
K.klementyna, nie pisz bzdur. Brat zostanie eksmitowany przez komornika i nie ma nic do gadania. Zameldowanie to czynność administracyjna potwierdzająca, że ktoś zamieszkuje w danym lokalu, ale nie daje prawa własności do tego lokalu. Zgoda czy niezgoda brata nie ma nic do rzeczy. ENA to Europejski Nakaz Aresztowania czyli coś jak list gończy.

Gość ***W kropce
Chyba coś takiego mam już, bo Policja była w tamtym mieszkaniu i pytała brata o to, gdzie przebywam, bo była zgłosiła nie alimentację. Obudziła się po tylu latach i przypomniała sobie

Gość ***W kropce
A jest jakaś stronka, aby to sprawdzić kogo poszukują?

Gość od dziś tylko kupne soki
Żeby komornik się odczepił musisz spłacić wierzyciela,który wtedy wnosi o umorzenie postępowania. Do tego musisz zapłacić całe koszta komornicze. A na podstawie ENA można zatrzymać delikwenta w każdym miejscu. Równie dobrze policja zapuka do drzwi. Dopiero się nowa kobieta zdziwi jak cię w środku nocy wywleką z chaty :O no może nie w środku nocy bo policja nie może wykonać zatrzymania w miejscu zamieszkania między 22a6 rano ale już o 6.01 mogą wejść z hukiem! Podejrzewam że w innych krajach są podobne regulacje.

Gość komorniczyna
W necie tego nie sprawdzisz, ale na policji jak najbardziej. Dla własnego dobra szybko załatw te sprawy, bo jak machina ruszy, to faktycznie znajdziesz się w areszcie, a jeśli masz ENA, to w każdym miejscu Europy policja Cię zwinie jako poszukiwanego listem gończym

Jeśli sąd nie wie że jesteś poza granicami kraju to na razie nie będą cię ścigać. Ale jeśli uzyskają taką informację to po tobie. Lepiej w mig płac kasę byłej lub lepiej komornikowi bo skończysz w pierdlu.

Gość komorniczyna
Na całe szczęście w PL uchylanie się od płacenia alimentów na własne dzieci jest przestępstwem, więc takich cwaniaczków się ściga i to jedyny sposób, by się wywiązywali ze swoich zobowiązań. Potem jak już zrobi się groźnie, takiemu dłużnikowi nagle się przypomina, że spłodził dzieci i ma obowiązki wobec nich :(

Gość ***W kropce
Brat powiedział Policji , gdzie przebywam. Nie podał adresu (nie zna) tylko państwo.

List gończy to nie to samo co ENA. ENA lub zwykły nakaz aresztowania to decyzja sądu na podstawie której policja (krajowa lub zagraniczna w przypadku ENA) ma obowiązek nie poszukiwać a natychmiast zatrzymać człowieka. Odkąd weszło Schengen to służby mają zdecydowanie ułatwiony dostęp do informacji. Policja publikuje wizerunek jedynie niebezpiecznych przestępców. o tak zadzwon na policję i spytaj czy jesteś poszukiwany! Najlepiej ze stacjonarnego :D oj ucieszą się chłopaki!