Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Holly Nieduża

Robicie cos/pomagacie bezinteresownie?

Polecane posty

Witam :) Jak w temacie? Zdarza sie wam pomagac komus obcemu czy znajomemu bezinteresownie? Mi tylko takie male rzeczy- czesto pozyczam pieniadze (i zle zazwyczaj na tym wychodze), czesto pozyczam albo nawet oddaje rzeczy, pomagam slabszym w nauce ... i szczerze mowiac nic wiecej nie przychodzi mi do glowy! :(

ostatnio namówiłem sąsiadkię by zrobiła w życiu coś wielkiego i czystego. to poszla I SŁONIA UMYŁA

Gość cztery słonie zielone słonie
rozważmy pojęcie bezinteresowność... 23 1 Nie będziesz rozgłaszał fałszywych wieści i nie dołożysz ręki, ażeby z niesprawiedliwymi ludźmi świadczyć na korzyść bezprawia. 2 Nie łącz się z wielkim tłumem, aby wyrządzić zło. A zeznając w sądzie, nie stawaj po stronie tłumu, aby przechylić wyrok. 3 A także w procesie nie miej względów dla bogatych1. 4 Jeśli spotkasz wołu twego wroga albo jego osła błąkającego się, odprowadź je do niego. 5 Jeśli ujrzysz, że osioł twego wroga upadł pod swoim ciężarem, nie ominiesz, ale razem z nim przyjdziesz mu z pomocą. 6 Nie pozwolisz wydać przewrotnego wyroku na ubogiego, który się zwraca do ciebie w swym procesie. 7 Oddalisz sprawę kłamliwą i nie wydasz wyroku śmierci na niewinnego i sprawiedliwego, bo Ja nie uniewinnię nieprawego. 8 Nie będziesz przyjmował podarków, ponieważ podarki zaślepiają dobrze widzących i są zgubą spraw słusznych. 9 Nie będziesz uciskał cudzoziemców, gdyż znacie życie cudzoziemców, bo sami byliście cudzoziemcami w Egipcie.

Gość MirekzPyrek
Tutaj są tylko debile i samoluby, komentarza bezinteresownie nawet nie wstawia

Gość kkithlp
Tak, dokarmiam bezdomną szarą kotkę na działce.

Gość na minusie
bywało, ale czasem z pomagania problemy mogą wychodzić dla pomagającego. więc spokojnie z tym, bez zbytniego zaangażowania.

Gość jestem za Mariuszem
tak- udzielam sie na kafeterii i bezintersownie doradzam ludziom ;-)

Gość olololololold
"bywało, ale czasem z pomagania problemy mogą wychodzić dla pomagającego." - i bardzo dobrze, na tym polega prawdziwy altruizm, egoisto 😠

Gość Grand Electronicien
nie ma sensu pomagać komuś bezinteresownie w ogóle nie ma sensu pomagać, bo jak później samemu potrzebuje się pomocy to wszyscy mówią że nie mają czasu, albo nie mogą albo jeszcze jakieś inne wymówki

Gość olololololold
" nie ma sensu pomagać komuś bezinteresownie w ogóle nie ma sensu pomagać, bo jak później samemu potrzebuje się pomocy to wszyscy mówią że nie mają czasu, albo nie mogą albo jeszcze jakieś inne wymówki" - to jest temat o BEZINTERESOWNEJ pomocy, a nie interesownej, umiesz czytać ? 🖐️

Grand, niestety musze sie z toba poniekad zgodzic... pomoglam w zyciu paru osoba to albo do dzisiaj nie zobaczylam kasy, albo jak poprosilam chociaz o 20 minutowa podwozke na lotnisko to byl wielki problem bo on zmeczony byl po pracy... ale i tak wole pomagac, bo przeciez ma byc bezinteresownie!! :D ale i tak boli....

Gość Grand Electronicien
bezinteresownie to mogę pożyczyć zdrowia szczęścia pomyślności

Gość Leo kórzy móżdżek
owszem bezinteresownie narzekam to zawsze znajdą się chętni by wspomuc

Gość olololololold
wszyscy jesteśmy egoistami i ten temat to pokazuje, ale przecież to od dawna wiadomo no nie? 🖐️

Skoro nie teraz to moze kiedys pomagaliscie bezinteresownie? Z takich wiekszych akcji to np. odwiedzalam dzieci z domu dziecka i robilismy rozne zbiorki dla nich, ciezko bywalo ale warto bylo :)

Gość Grand Electronicien
egoistami są Ci co wiecznie chcą aby ktoś im pomagał bo oni zawsze narzekają że mają źle i że należy im się pomoc, czasem pomogę komuś jednorazowo nigdy cały czas bo wtedy to jest wykorzystywanie i nie robię za kogoś,co innego pomóc jak ktoś chce tej pomocy a co innego jak ktoś narzeka powie żeby mu pomóc a później on nic nie robi tylko ma robić ten co mu chciał pomóc,wtedy odkładam ręce i nie pomagam bo nie ma sensu

Gość olololololold
Grand Electronicien - egoizm to myślenie o swoim dobru na 1 miejscu, ty tak masz, przeczytaj swój post 🖐️

Gość Grand Electronicien
myśl sobie jak uważasz, ja będę myślał o sobie jak ja uważam i nie uważam się za egoistę, pewnie ty jesteś takim egoistą co chce od każdego pomocy

Gość Grand Electronicien
a właściwie to mogę być tym egoistą, lepiej na tym wyjdę niż Ci co pomagają, jak już wcześniej napisałem nie warto komukolwiek pomagać bo jak sami potrzebujemy pomocy to musimy radzić sobie sami

Gość olololololold
Grand Electronicien - ty nie chcesz pomocy, tylko dlatego, że sobie radzisz, jak byś sobie nie radził to zaraz byś szukał pomocy

Gość pomgam
zawsze jak tylko mogę i to bezinteresownie- nie oczekuję w zamian nic

Gość olololololold
" nie warto komukolwiek pomagać bo jak sami potrzebujemy pomocy to musimy radzić sobie sami" - typowe myślenie egoisty i nie piję tylko do ciebie bo większość istot żywych to egoiści, wynika to z praw ewolucji :classic_cool:

Gość spoko,,,
chłopie, jak ci przyjdzie bulić pieniądze, bo komuś pomogłeś to będziesz w stanie mnie zrozumieć. Za młody jesteś, żeby mnie od egoistów wyzywać.

Gość olololololold
" lepiej na tym wyjdę niż Ci co pomagają" - no właśnie, TY wyjdziesz :classic_cool:

Gość spoko,,,
komuś pomożesz, wywalisz na to kasę i dziękuje nie usłyszysz. O to chodzi, z tą umiarkowaną pomocą, żeby cie nie wzięli za idiotę i nie zaczęli wykorzystywać.

Gość olololololold
ale to nie wyzwisko, to naturalna cecha ludzka, bez niej nie przetrwasz, więc możesz się cieszyć, że ją masz :classic_cool:

Gość spoko,,,
olo skończ pieprzyć jak małe dziecko.

Gość pomgam
nie wszystko w życiu jest za kasę! sa jeszcze ludzie ktorzy pomagaja bezinteresowanie naprawde!

Gość spoko,,,
ja to robię często, ale też parę razy się przejechałem