Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dampfkraftwagen

CZY BÓG CHCE ŻEBYM SIĘ Z KIMŚ ZWIĄZAŁ?

Polecane posty

Nie jestem heretykiem. To kler głosi fałszywą naukę, o trójcy np. Tymczasem Bóg jest w jednej osobie i jest nim YHVH. "Za mękę swojej duszy ujrzy światło i jego poznaniem się nasyci. Sprawiedliwy mój sługa wielu usprawiedliwi i sam ich winy poniesie." Izajasza 53:11 Skoro Bóg nazywa Jezusa sługą, jak może być On równy Bogu?

Ponadto zauważcie, że kler się sypie a pisma się wypełniają. Jeruzalem jest kością niezgody dla wszystkich narodów. Jeżeli wybuchnie III wojna to właśnie o Jeruzalem!!!

Gość ona Teolog
Autorze, ja chetnie przyblize tobie trynitologie skoro tak bardzo interesuje cie Trojca Swieta i skoro czytasz Pismo Swiete...

Gość ona Teolog
Tylko mam nadzieje, iz jestes swiadomy, ze zeby interpretowac Pismo Swiete, trzeba wtrybic sie w konkretny cas i miejsce powstania dziel, a takze poznac jezyki, w ktorych Natchnieni Autorzy spisywali teksty. Jak sie domyslam, uczyles sie hebrajskiego, aramejskiego lub greckiego? Jesli tak, to zapraszam do dyskusji...

Gość ona Teolog
Mysle, ze jednak niewiele rozumiesz... Kosciol byl zawsze koscia niezgodny, jak to epicko nazywasz, ale to tylko potwierdza jak jest dzis aktualny. Jezus na samym poczatku zapowiadal, ze KK bedzie burzony od wewnatrz, tzn ze my sami go burzymy, ale obiecal tez, ze przetrwa wszelkie ataki. Co do twoich przemyslen nt milosci, bliskosci z drugim czlowiekiem, nie jest to poprawne rozumowanie ani w teologii katolickiej, zydowskiej ani w sekcie swiadkow Jehowy.

Przeciwko trójcy znajdujemy argumenty na każdym kroku: Siądź po prawicy mojej, a Ja położe narody, jako podnóżek stóp twoich. psalm 2

Gość ona Teolog
Widzisz, dobrze, ze czytasz Pismo Swiete, ale nie masz podstaw archeologii biblinej... Mamy jednego Boga w Trzech osobach, to czego nie potrafisz ogarnac umyslem, musisz przyjac sercem. To tak jak 3 stany skupienia: wody, lodu i pary. Nie wiadomo jaka jest dokladna zaleznosc Osob Boskich...jak to mowil moj profesor, nie mozna zagladac Panu Bogu do kieszeni... I to jest moja rada dla ciebie

Gość ona Teolog
Volk. wydaje mi sie, ze Autor zagubil sie troche w swoich pogladach i przemysleniach...Sam nie wie czego chce i do czego zmierza...

Właśnie nie. W Księdze Apokalipsy czytamy, że jedna bestia przekaże berło drugiej bestii. W tym układzie Imperium Rzymskie przekazuje swe Berło Kościołowi, ja tak to interpretuję. Poza tym w księdze Daniela Rzym jest opisany, jako czwarte, najgorsze z królestw. Ponadto w Biblii są też opisane wojny krzyżowe: "Bo oto Ja przywołam wszystkie ludy królestw północnych - mówi Pan - i przyjdą, i każdy ustawi swój tron u wejścia do bram Jeruzalemu i naprzeciw wszystkich jego murów wokoło, i naprzeciw wszystkich miast judzkich. Wtedy wypowiem na nich swoje wyroki z powodu wszystkich ich złości, że mnie opuścili, kadzili obcym bogom i oddawali pokłon dziełu swoich rąk. " Jeremiasza 1:15-16 Krzyżowcom nie udało się utrzymać świętego miasta. Stąd wniosek, że Bóg nie stoi po stronie kościoła katolickiego i jego doktryny, bowiem wtedy udałoby mu się utrzymać święte miasto . . .

"I stanie się w owym dniu, że popłyną żywe wody z Jeruzalemu, połowa do morza na wschodzie, a połowa do morza na zachodzie, i tak będzie w lecie i w zimie. I będzie Pan królem całej ziemi. W owym dniu Pan będzie jedyny i jedyne będzie jego imię. Cały kraj będzie przemieniony w równinę, od Geby aż do Rimmonu na południu. Lecz Jeruzalem będzie leżeć wysoko i pozostanie na swoim miejscu od Bramy Beniamina aż do Bramy Narożnej i od wieży Chananela aż do tłoczni królewskich." Zachariasza 14:8-10 JEDYNY I JEDYNE BĘDZIE JEGO IMIĘ. Nie trzy imiona, a jedno; YHVH

Gość ona Teolog
Sam piszesz, ze TY TO TAK INTERPRETUJESZ... wybacz brak pardonu, ale kim ty jestes Autorze, zeby brac sie za interpretowanie Pisam Swietego? Irytuje mnie twoja mieszanina watkow, zaczynajac od twojego chybotliwego powolania a konczac na Apokalipsie... Poczytaj najpierw o Sw Janie, o tym jak przebywal na wyspie Patmos, jakie mial objawienia i jak je interpretuja komentarze do Pisma Swietego. Zaczynasz interpretacje od konca. A kojarzysz fragment, jak Jezus ustanowil Kosciol, ktorego bramy piekielne nie przemoga? Jak ustanowil sakramenty swiete? Jak mowi o narodzie wybranym? Na tym zakoncze moja dyskusje, gdyz niestety mija sie ona z celem. Polecam dalsze poglebianie Pisma Swietego oraz troche wiecej pokory. I tak na koniec, zauwaz Autorze, ze wiekszosc heretykow zaczynala podobnie do ciebie.

Bo tu nie ma nic do interpretacji, To zostało napisane prostym językiem, dla ludzi prostych i wykształconych. Tak aby nie było potrzeba pośrednika między Pismem a czytelnikiem

Gość ona Teolog
Naprawde Autorze, nie chce byc nieuprzejma, ale coraz bardziej sie pograzasz? To niby imie Jahwe, jak sie tego kurczowo trzymasz ma nieco inna etymologie i historie. Kiedy zapytano Boga, jak powiedziec o Nim ludowi, odpowiedzial Bog Ja Jestem (z aramejskiego oznacza to IHW czyli Jahwe). Bog jest jeden i nie potrzebuje imienia zeby odroznic go od innych bogow( zauwaz pisownie mala litera), gdyz innych bogow zwyczajnie oprocz Niego nie ma. To nie mitologia, ze bylo milion bozkow.

To nie są skomplikowane równania różniczkowe, aby skończyć uniwersytet, czy politechnikę, aby to zrozumieć. A jak ktoś mi wmawia, że rzym jest Jerozolimą to po prostu ma mnie za idiotę

Gość ona Teolog
Volk, pozdrawiam cie sedrecznie i mysle sobie, ze nie warto nosic w sercu nienawisci, bo ona do niczego nie prowadzi. Autor zwyczajnie jest niedouczony i sam, podobnie jak kiedys Luter, ustala sobie w co wierzyc i jak interpretowac.

Gość ona Teolog
Pismo sw niby jest napisane prostym jezykiem, ale jednak nie kazdy je rozumie. Wez przyklad z przypowiesci, zaloze sie, ze co druga interpretujesz na opak...

Gość ona Teolog
To tyle, zostawiam cie Autorze z twoja wlasna bledna interpretacja...

Ja się pogrążam? Tu się nie rozchodzi o to czy Bóg potrzebuje imienia. Tu rozchodzi się o to, że MA imię, jak jest wspomniane we wspomnianym rozdziale. Poza tym nie pochodzi z aramejskiego. Tylko jest związane z hebrajskim Jod He Waw He, co niektórzy kojarzą z hebrajskim czasownikiem chawach, czyli stawać się. Powinniśmy jednak przypuścić, że imię Boga nie pochodzi z żadnego języka, bo nie zostało nadane przez człowieka.

" 00:24 [zgłoś do usunięcia]ona Teolog To tyle, zostawiam cie Autorze z twoja wlasna bledna interpretacja..." Chciała Pani powiedzieć: "Uciekam bo nie mam argumentów".

Gość a ty bedziesz sie rozwijał
wez sobie babę z dolnośląskiego bedzie ci kucharzyć

Tymczasem prawdziwi Ariowie, Persowie, z woli Boga pokonali Babilończyków i pomogli odbudować Świątynię. Poza tym w Księdze Izajasza czytamy, jak Bóg zwraca się do króla Dariusz. A więc jest on również Bogiem Ariów, jako tych którzy wykonywali Jego wolę . . .

Najpierw przyjrzyjmy się definicji "Aryjskości". Termin ten pochodzi od słowa ARYA, czyli szlachetny i pierwotnie pojawił się w wedach a odnosił się tylko do plemion indoirańskich, dopiero potem zaczęto go używać w szerszym znaczeniu w stosunku do narodów indoeuropejskich . . .

Ty nie rozumiesz. Gdybyś czytał Pięcioksiąg wiedziałbyś, że to jedna z najbardziej antyżydowskich ksiąg. Żydzi są tam opisani jako odstępcy, którzy nie chcą się podporządkować Bożym prawom i dlatego muszą być karani na każdym kroku

Gość ona Teolog
hehe Volk, ja jestem teologiem katolickim:) myslalam, ze to oczywiste z moich wypowiedzi :)

Jest tam fragment w którym Bóg chciał pozbyć się Izraelitów na pustyni, a uczynić naród z potomstwa Mojżesza. To wcale nie jest, tak, że to było pisane dla obrony żydowskich interesów

Nie to pochodzi z aryjskiegich języków, czyli perskiego i sanskrytu, i tym terminem zaczęto określać indoirańskie (perskie i indyjskie)wyższe warstwy społeczne, które rzeczywiście charakteryzowały się wtedy jasną pigmentacją skóry i włosów, oraz wysokim wzrostem . . .

Gość ona Teolog
Volk a w czym Zydzi sa gorsi?