Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacy ...

kupno działki budowlanej ... pytanie.

Polecane posty

Gość pytajacy ...
kurde jak to zorbic. bo jak sprzedam meiszkanie w bolku te co mam po rodzicach to udokumentuje tylko dzialke. a co z reszta... jak to zrobic ?

Gość Ja kupiłam 2 działki
na jestej postawiłam dom. Nikt mnie nie pytał skąd miałam kasę.

Gość madry po szkodzie
Mogles zarobic za granica..

Gość itotak
Z tego co pisałeś to najlepiej pożyczka od wujka bo podatek będzie niższy niż przy darowiźnie. Jeśli masz żonę to ona może spróbować wziąć kredyt albo przyszło mi do głowy takie rozwiązanie ale nie wiem na ile jest ono realne żeby ktoś bliski wziął kredyt na siebie (dla Ciebie) ale obciążając hipotekę Twojej działki. Szczerze powiedziawszy nie wiem na ile takie rozwiązanie jest realne. Najlepszym pomysłem w takiej sprawie to iść do dobrego (!) prawnika, który może znajdzie jakieś rozwiązanie takiego problemu.

Gość Urząd Skarbowy
Będziemy monitorować ten topik.:classic_cool:

Gość hmmmmmmmmmmmmmmmxxmmm
Urząd Skarbowy A co tu jest do monitorowania? Każdy orze jak może.

Gość pytajacy ...
ciekawe jak cyganie tłumacza sie ze swojego mjatku. nigdzie nie pracuja fury wypas chaty wypas.

Gość pytajacy ...
Cygan kupił piłę spalinową. Od razu po zakupie poszedł na nielegalną wycinkę. Ściął kilka drzew, ale z każdym kolejnym szło coraz ciężej, aż w końcu nie był w stanie ściąć nawet cienkiej brzozy. Wraca więc do sklepu i mówi: - Panie! Coś pan mi tu wcisnął?! Bagno! Kilka drzewek z mojego prywatnego młodnika ściąłem i dalej nie mogę nawet gałązki urżnąć! Sprzedawca ze zrozumieniem kiwa głową i mówi, że musi piłę sprawdzić. Bierze sprzęt od klienta, odpala go, a na to Cygan odskakując w tył: - O Jezu, a co ona tak warczy?!?

Gość itotak
cyganie chyba nie są nigdzie rejestrowani? to skąd US ma wiedzieć co i ile mają?

Gość pytajacy ...
na kogos musza byc te pałace i auta . rozumiem ze a autem ciezko bo jeden ciapek jezdzi a na innego zarejestrowane ale domy. przeciez info idzie do US a na kogos to musi byc.

Gość itotak
No możliwe ale oni przecież wszyscy biedni. Poza tym tych pałaców mamy w Polsce stosunkowo mało biorąc pod uwagę liczbę romów.

Gość glistaludzka
Znam faceta oficjalnie będącego bezrobotnym rolnikiem, który posiada kilkanaście działek i dwa lub trzy domy. US depcze mu po piętach i chyba nawet gość zapłacił jakąś karę, ale póki co raczej nie ma wielkich kłopotów. Facet ratuje się tym, że w rodzinie ktoś jest trochę zadłużony i tłumaczy, że to niby dla niego te kredyty, w pewnym momencie zarejestrował na krótko swoją działalność gospodarczą. Także jak widać da się, aczkolwiek trudno sobie wyobrazić, że można bezkarnie migać się od podatków figurując jako bezrobotny, a jednocześnie kupować działki i budować chaty :D W kryzysie instytucje państwowe nie mają kasy więc tym bardziej sprawdzają ludzi, którzy nie płacą podatków, wyłudzają pieniądze, starają się o jakieś dofinansowania. Bez problemów się raczej nie obejdzie.

Gość kinga988
Tylko nierząd i zbieranie runa leśnego jest nieopodatkowane, więc zawsze możesz powiedzieć, że wykonujesz jeden z tych zawodów, choć to bardzo ryzykowane. Nie chciałam dublować tematów, dlatego też to właśnie tu chciałam przypomnieć, że podczas zakupu działki nie tylko ważne jest to skąd weźmiemy pieniądze na opłacenie ceny nieruchomości. Istotne jest to, żeby dokładnie sprawdzić status działki oraz stan prawny. Tak naprawdę jest 11 elementów, które warto sprawdzić przed podjęciem decyzji o zakupie. Wiele osób niestety o tym zapomina.

Gość gość
do autora : skoro masz gotówkę to rozumiem, że trzymasz ją w domu ? bo chyba nie zanosisz pieniędzy zarobionych na czarno do banku ? i wpłacasz na konto ?

Gość gość
mnie się udało na szczęście dość tanio znaleźć działkę budowlaną u http://www.lichman-nieruchomosci.com/ nie miałam dużych oszczędności, ale czasami można gdzieniegdzie natrafić na wyjątkowe okazje

Gość gość
jeżeli masz pieniądze to kupujesz działkę, co tu kombinować, mnie też udało się znaleźć działkę w dobrej cenie u http://fortnieruchomosci.pl/

Gość gość
Jeśli będziesz kupował działkę to potrzebny Ci będzie dobry geodeta, który załatwi wszystkie formanlności prawne. U mnie pracował fachowiec z http://geodetaolsztyn.com/ - wszystkiego dopilnował i drogo nie wziął.

Gość gość
Najprawdopodobniej zostaniesz poddana kontroli, ale dokładniejszych informacje uzyskasz np. w biurze nieruchomości. Moim zdaniem http://www.a-b-s.pl/ powinien Ci pomóc.

Gość gość
Tych pieniędzy pracodawca nie przelewał Ci na konto mam nadzieję? Bo jak tak, to pozamiatane. Po następne. Moim zdaniem wyjście jest jedno. Musisz mieć kogoś bardzo bogatego w rodzinie, kto "da" Ci te 600tys. czy ile tam chcesz w to zainwestować, pod postacią darowizny lub pożyczki. Oczywiście teoretycznie, bo praktycznie to musiałaby wyglądać tak, że ta osoba z rodziny która miałaby to zrobić, musiałaby przelać Ci te pieniądze na Twoje konto, a Ty dałbyś jej tą kasę w gotówce i niestety musiałaby leżeć sobie u tego kogoś w domu na półce (i tu ból, bo odsetki... i w ogóle taką kasę trzymać w domu,...). No ale to najbezpieczniejsze wyjście i tyle w temacie, reszta to ryzyko.

Gość gość
up

Gość gość
czy ktoś z was zlecał jakiejś firmie badania gruntu? zastanawiam się nad firmą www.geotest.biz.pl - pomozecie? Miałyscie jakies doswiadczenia?

Gość gość
przy kupnie działki warto skorzystać z opinii geodety. On powie w jakim stanie jest grunt i co można na nim zrobić. bo nie każda działka nadaje sie do budowy. Tu http://www.geosaturn.pl/ masz namiar na sprawdzonego geodety.

Gość gortes
Ale akurat okazji działkowych to nie brakuje, wystarczy zerknąć na to - http://tabelaofert.pl/dzialki Działki są wyjątkowo tanie, tzn. wszystko cenowo poleciało w dół. Kwestia budżetu, oczekiwań, wiele zależy od tego, ile macie środków do wykorzystania, ale dostępne są bardzo atrakcyjne lokalizacje.

Gość gość
Ja z kolei działkę mam ale potrzebuję pomocy geologa, macie kogoś do polecenia?

Gość gość
MiLam ten sam problem,ale raz w życiu rodzice mogą ci Dac ! A drugi raz obeszlam prawo mówiąc na zeznaniu w urzędzie ze z nierzadu ,jeszcze nie ma podatku od tego :-)) i przeszło :-))

Gość gość
Jeśli chodzi o sprawdzoną firmę geologiczną z całą odpowiedzialnością mogę polecić ta; http://www.geoxx.pl/ zrobili pełną dokumentację i nie zdarli kasy. niestety to teraz zadkość

Gość gość
Pytający Mam do ciebie rozwiązanie tego problemu. Zadzwoń do mnie 696-472-987.

Gość gość
Po zakupie takiej działki, warto skonsultować się z odpowiednią placówką badawczą. Ja przed budową domu współpracowałem z http://www.barg.pl/ i zdecydowanie sobie chwalę.