Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajacy ...

kupno działki budowlanej ... pytanie.

Polecane posty

Gość pytajacy ...

mam zamiar kupić działkę budowlana za około 200 tys pln . problem w tym ze nie mam jak udokumentować skąd wziąłem kasę na taki wydatek - pracuje na czarno. powiedzcie jak to jest , kupuje działkę i muszę to gdzieś zgłosić i oni tam moga od razu zapytać skąd miałem kasę ?

Gość panibudowlaniec
skarbowka sie od razu do Ciebie doczepi ... musisz znalezc sposob na udokumentowanie skad wziales takie pieniadze

Gość pytajacy ...
niezle bo ja chce odrazu zbudowac dom. chce wydac około 600 tys. a nie mam udokumentowanego nawet 1 dnia pracy. mam tylko po rodzicach mieszkanie w bloku warte z 200 tysia . ale to kropla w morzu. czyli sprawdzaja u kazdego z automoatu czy tylko na donos albo wyrywkowo?

Gość maj-an
taka suma od razu wyjdzie. Jak kupujesz, to sprzedający zgłasza to również w urzędzie gminy. A stąd skarbówka wie, że kupiłeś, bo musi zgłosić nowego nabywcę. nie potrzeba donosów. Sam mam 100 tys, ale ja mam udokomentowane co do grosza. I sam się zastanawiam, czy się nie doczepią, że tak dużo odłożyłem. Skabówka może mi powiedzieć, że Pan nie miał możliwości tylko odłożenia, przy obecnych warunkach życia. i wtedy podatek 75% od 100 tys. pomimo wszystko, życzę powodzenia.

Gość pytajacy ...
to co ja moge zrobic ? przeciez nie bede mieszkał całe zycie w bloku.

Gość efdewwwdea
Nie wiem :D

Gość maj-an
a co niby możesz? Podatki się płaci niestety, praca na czarno jest nielegalna. to tak jakbyś zabił człowieka i policja Ci kazała iść do więzienia. A ty byś się pytał to co ja mogę zrobić aby nie pójść. Myślisz, że skąd pojęcia jak "pranie pieniędzy"?

Gość pytajacy ...
legalnie pracując zarabiał bym tylko na rachunki. panstwo mi nic nie daje i ja nie dam mu ani grosza... starczy ze wydaje w kraju zarobiona kase. a jak myslicie dostał bym kredyt z 200 tysia nigdzie nie pracując? zona tez nie pracuje i dwoje dzieci wiek przedszkolny. miałbym pozyczone z banku 200 i sprzedał bym mieszkanie w bloku tez 200 .

Gość maj-an
nie którzy biorą 50% kredytu a 50% mają gotówką. WWtedy skarbówka tak się nie czepia.

a nie ma takiej możliwościżeby ktoś z najbliższej rodziny zrobił na darowiznę? to jest chyba zwolnione z podatku hę?

Gość maj-an
teraz żaden bank Ci nie da krdytu bez niczego. Może załóż firmę? Wtedy możesz ją dofinansować z tego co masz, poprzez zlecenia na 3 miesiące.

Gość maj-an
nie ma bo tamten musiałby też udowodnić skąd ma kasę. Na bank US się doczepi. 10 tys to jeszcze może machnąć ręką. takie sumy 100% kontrola z urzędu.

no to udowodni, że zarabia, a odkładać można do skarpety... taka możliwość istnieje

Gość maj-an
niby kto udowodni? ty mówisz że ktoś z rodziny np brat mu podaruje. Przyjmujmy że jego brat zarabia dobrze np 6 tyś netto. Nawet przy takich zarobkach. Urząd skarbowy nie ueirzyłby w podarunek 200 tys. Nie mówiąc o 600 tys. Bo US sprawdzi wyciągi sprzed 5 lat i okeze sie ze brat wiekszosc wydawal i nie mial mozliwosci odkladania. Mowie Ci nie da sie moim zdaniem, jedynie poprzez kredyty. 50% na dzialke 50% na dom np na 20 lat i za 10 lat (jak wszystko opadnie) splacic. takie jest moje zdanie.

z 6 netto można odłożyć ok 35 rocznie, co przy 5 -ciu latach daje 170 lepsze to niż nic. poinadto pod uwagę bierzesz tylko jednego brata i jedynie 6 tyś/miesiąc... podpiąłem się pod temat, bo sam się na tym nie znam, ale musi się jakoś dać...

Gość itotak
Z darowizną nie przejdzie, ponieważ darowizna nieruchomości wymaga formy aktu notarialnego a notariusz wysyła wypis do US więc nie będzie to udokumentowane. Słyszałam kiedyś, że ludzie masowo tłumaczyli się, że uprawiają nierząd i stąd taka kasa ale podobno to już nie przechodzi tak łatwo...

Gość maj-an
no jak ma wiecej w rodzinie co przez ostatnie 10 lat w ogóle nie żyli tylko odkładali i mogą to udowodnić to pewnie że się da. Jednak jak wydawali w ten sposob że przelewali z konta na konto, albo placili kartą to bedzie ciezko. jezeli wyciagali kasę z banku i potem placili to moze sie udac.

Gość pytajacy ...
ok jeszcze jest taki motyw. mam w rodzinie bardzo bogata osobe ... 5 woda po kisielu od strony zony ale teściowie i oni blisko sie trzymają i jakby sie zgodzili pożyczyć fikcyjnie* 300 tys. to musiał bym od tego zaplacic jakis podatek? jesli tak to jak wsoki ? * czyli przelewaja mi 300 tysia a ja zaworze im w plecaku.

Gość itotak
podatek od czynności cywilnoprawnych 2% wartości pożyczki czyli 6.000,-zł podatku do US. Może tak być oczywiście, ale musi być przelew na Twoje konto osobiste, umowa pożyczki i oczywiście zgłoszenie do US i zapłata podatku. Taka umowa może być napisana przez was, nie jest potrzebna forma aktu notarialnego.

Gość itotak
należy także pamiętać, że "w świetle prawa" wszelkie czynności fikcyjne są nieważne ;)

Gość itotak
to nie będzie darowizna tylko pożyczka więc pcc, jeśli darowizna to także podatek ale od spadków i darowizn - z innej ustawy!

Gość pytajacy ...
ok a jaki byłby podatek od darowizy od osoby obcej jak by mi ten wujas DAŁ 200tys. bo skaróbwa moze zapytac z czego oddasz jak nie pracujesz.

Gość itotak
Podatek od spadków i darowizn oblicza się wg wzorów z ustawy. Nie wiem jaka jest praktyka US, czy sprawdzają skąd się kasę ma na zwrot. Zawsze można zadzwonić do US i zadać anonimowo takie "abstrakcyjne" pytanie ;)

Gość beakom
Ja kupilam teraz dzialke budowlana i nigdzie nie dokumentowalam tego.. Dzialka 1200m2 i po cenie 80 zl m2

Gość itotak
Ale notariusz wysłał wypis aktu notarialnego (umowy sprzedaży, którą kupiłaś działkę) do urzędu skarbowego i przelał na konto US PCC, który zapłaciłaś u niego w kancelarii więc jest zgłoszone ;)

Gość pytajacy ...
znalazłem na necie darowizna powyzej kwoty 20556 to 20% podatku.

Gość itotak
pytający - to nie tak, to jest 20% od nadwyżki ponad 20 556 zł, zaraz postaram się to obliczyć

Gość itotak
wg moich obliczeń na szybko będzie to podatek w wysokości 37.786,- zł