Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gełgenia

Oduczanie dziecka spania w dzień

Polecane posty

Gość gełgenia

Mój synek nigdy nie miał problemów ze spaniem, ani jako niemowlak, ani jako roczniak i teraz 2,5 latek.Lubił spać. Jako roczniak spał zawsze regularnie po 2 razy dziennie, jak zbliżał się do 2 latek to ograniczył się do jednej drzemki, która zaczynała się w południe. Cały czas do tej pory około 12-13 był kładziony spać i przesypiał 3 godziny. Jednak od jakichś 2-3 miesięcy długie spanie w dzień powoduje, że mały wieczorem zasypia dopiero koło północy. Widzę, że w dzień wytrzymuje coraz dłużej bez spania, często gęsto zamiast jak zawsze w połiudnie zasypia koło 14-stej i potem śpi do 16-tej - 17-stej. Potem koło 23-24 zasypia na noc i budzi się koło 9-tej rano. Postanowiliśmy przestać kłaść go w dzień i daje to skutek, bo wieczorem najpóźniej do 21 wtedy zaśnie.Jednak nie raz nie położenie w dzień skutkuje tym, że popołudniu mały jest marudny, śpiący, nie da się z nim nic normalnie zrobić, tak marudzi. Są jednak dni, kiedy nie idąc spać w dzień jest całkiem pogodny. Czy uciąć mu całkiem drzemki dzienne, czy stopniowo, np. parę razy w tygodniu jeszcze położyć, a np. co 2-3 dzień nie kłaść ?

Gość gełgenia
Męczy nas wojowanie dziecka do północy, dlatego chcemy ograniczyć spanie dzienne, ale może jeszcze powinniśmy dać mu pospać w dzień mimo wszystko? Jak go się ulula w dzień, to zaśnie i na 3 godziny ...

Gość anes07
ja jak swojego chciałam oduczać spać w dzień to mi nie wytrzymał i padł o 19 za ol godz wstał i musiałam z nim siedzieć do wieczora więc wole go połorzyć wczesniej żeby się zdrzemnął i iść normalnie spać

Gość anes07
to właśnie dać mu się zdrzemnąć ale nie trzy godziny bo on się wtedy wyśpi i ma gdzieś spanie

Gość anes07
on za dużo śpi w dzień dlatego tak długo siedzi do pólnocy

Gość co ty, komorki jajowe trzymane
to niech wstaje o ludzkiej godzinie a nie o 9. Jak sie obudzi o 6, to na drzemke pojdzie o 11. pospi do 13 i jeszcze zdazy zrobic sie spiacy do 21

Gość mama coreczkiiiii
nie pozwól dziecku spać do 9, budz np 7.30 a w dzien niech śpi gdzine i też budz

Gość gełgenia
No bez przesady, akurat to, że dziecko pośpi do 9 jest bardzo dobre i wygodne, bo my możemy w weekend pospać razem z nim do jakiejś ludzkiej godziny, a nie teraz zimą wstawać w sobotę o 6-7, jak jest jeszcze ciemno i człowiek by pospał.

Gość gełgenia
A z tym budzeniem w dzień jest o tyle problem, że nawet, jak mu się zacznie hałasować, włączać światło i się krzątać, to on i tak dalej drzemie, a nie chcę go wybudzac na siłę.

Gość gełgenia
ale akurat jego wstawania o 8-9 rano nie zmieniałabym za nic w świecie, bo to pozwala mi bardzo odpocząć w weekend, jak nie muszę wstać do pracy.

Gość za długo mu
3 godziny to zdecydowanie za długo na drzemkę 2,5 latka. Ograniczyłabym mu ją do max. 1 godziny.

Gość no to masz pecha
no to daj mu spać do 9 niech śpi po 3 godziny w dzień bo ty odpoczywasz i nie zawracaj glowy innym.Skoro wszystkie podane argumenty przez inne kobiety zaraz sa na nie. Powstaje na tym kaffe milion bezsensownych topikow i zaśmiecacie tylko to miejsce.

Gość mama coreczkiiiii
bo Ty chcesz mieć ciastko i zjeśc ciasto, a tak sie nie da. Nikt nie mówi, że masz stać na dzieckiem i krzyczeć, żeby sie obudził. Dlikatnie glaskać, zacząc coś mówić śpiewać. Jesteś identyczna jak moja kuzynka. Dziwi sie że jej syn który ma ponad 2 lata chodzi spać o 23. A jak ma chodzić spać jak śpi do 17 w dzień i to 3 godziny???

Gość gełgenia
Ciekawe która z Was wybrałaby spanie dziecka do 6 zamiast do 9 rana????? Podajecie radę i z góry zakładacie, że ta rada jest wspaniała i muszę się z nią zgodzić, inaczej wypad z tematem z forum.

Gość no to masz pecha
Nikt nie zakłada , że masz się z tym zgadzać ale Ty zakładasz temat i atakujesz :D Chcesz spać to spij ale nie dziw się , że dziecko nie chce spać w nocy skoro wstaje o 9 i śpi 3 godziny w dzień. A ty rozkładasz ręce i nie wiesz jak masz dziecko obudzić. Przecież to Ty jesteś matka musisz znać sposoby na dziecko. Jak obce kobiety mają Ci doradzić jeśli Ty z góry założyłaś , że dziecko się nie obudzi bo jemu nie przeszkadza tak ogólnie mówiąc nic.

Gość gełgenia
Przepraszam Was, ale Wasze argumenty są trochę puste i z góry sformułowane pod kątem ataku na mnie.Liczyłam na trochę inteligentniejszą rozmowę, a nie gadkę w stylu "To budź w dzień, to obudź o 6-stej, a koleżanka, co pisze, że jestem podobna do kuzynki, to chyba nie doczytała, ze ja w odróżnieniu od kuzynki wiem, że późne spanie wieczorem jest spowodowane długą drzemką dzienną.No ale Wy niestety potraficie tylko prowadzić dyskusję w stylu "Kładziesz babo w dzień na 3 godziny spać, to masz co masz"

Gość gwyneth paltrow_
No to odstaw mu tę drzemkę, a spać kładź go załóżmy o 19:30. Ale w dzień musisz mu zapewnić jakieś zajęcie. Jak się dziecko kładzie spać w dzień to dwie godziny masz święty spokój, a jak mu te drzemke odstawisz to musisz się dzieckiem zająć i nie ma już chwili dla siebie. Moja ma ponad 3 lata i nie śpi w dzień już od kilku miesięcy. Około 20:00 pada jak kawka, ale w dzień muszę zajmować się nią non stop i nie ma przebacz. Rodzeństwa póki co nie ma i muszę się z nią bawić, muszę jej wynajdywać jakieś zajęcia żeby się nie nudziła. Zwłaszcza teraz gdy jest chora i do przedszkola nie chodzi. Ale ja pozwalam żeby mi pomagała przy sprzątaniu czy w kuchni przy gotowaniu. Jak robię jakąś sałatkę to wręczam jej mały nożyk i razem ze mną kroi warzywa, jak robię ciastka to ona wykrawa je foremkami, itp. Dziecko jest ma zajęcie, zadowolone i dumne jest że pomaga w takich "dorosłych" czynnościach, a ja nie musze się od niej opędzać w ciągu dnia.

Gość no to masz pecha
No bo taka jest prawda. Nie widzisz tego ? Kładziesz dziecko spąc na trzy godziny , mówisz , że nie potrafisz go obudzić więc kto ma Ci doradzać. Może 6 to przesada ale inna osoba podała 7:30. Jeśli położysz dziecko spać o 20:00 będzie spało do 7:30-8:00 rano. Później drzemka w dzień ok 1-2 godziny i wystarczy. Przedewszystkim musisz zmienic godziny spANIA DZIECKA. Więc wymaga to od Ciebie również poświeceń.

No to po co Go lulasz w dzień? Skoro Sam nie układa się do spania to Ty Go nie lulaj i masz problem z głowy. Moje też wstają ok 9. Córka ma dwa lat i w dzień jak jest zmęczona to się zabiera i idzie spać a jak nie to nie i sypia godzinę, góra półtorej i przed 21 też już śpi. Dziecko w tym wieku potrzebuje 12 godzin snu na dobę.

Gość gwyneth paltrow_
No i wieczorem spokój :) rzecz jasna.

Na jedną drzemke bym dawala pozwolenie, ale nie na drugą.W sumie moje jak byly w podobnym wieku do twojego to i tak klady sie spac po 22 , niezabardzo widzialam w tej porze spania cos zlego aby wczesniej je klasc, no ale to kazdego indywidualna sprawa Problem z rannym wstawaniem do przedszkola czy szkoly bywa, a w wekendy to poozno wstaja,bo czemu by nie

Gość gełgenia
gwyneth, toksyczna, cisza - właśnie o ten sposób rozmowy mi chodzi, dzięki za opinie.

Gość gełgenia
On ma jedną drzemkę, toksyczna. Ja się zastanawiam, czy odrzucić mu tę drzemkę z dnia na dzień i już więcej nie kłaść, czy może zrobić tak, że kłaść od czasu do czasu, jak widzę, że zmęczony, a nie że co dzień nie kłaść.Opcja z wcześniejszym budzeniem raczej nie wejdzie w grę, bo jak się już go położy, to koniec, kilka godzin snu, a wybudzanie kończy się krzykiem i strasznymi fochami. Lepszy egzamin zdaje nie położenie spać w dzień, ale jakoś mi go tak żal, że mu odmawiam tego snu, a może on potrzebuje i powjnnam może się poświęcić, dać mu pospać w dzień i przetrwać jakoś to chodzenie spać o 23-24 w nocy.

Gość za długo mu
mój synek też wstawał późno, ok 9-10-ej, bo oboje lubiliśmy sobie pospać :) Ale w dzień już nie spał, czasem raz w tygodniu przysypiał na godzinkę. Spać chodził po 21-ej. Na Twoim miejscu zrezygnowałabym z popołudniowej drzemki, ewentualnie skróciła ją do godziny.

Gość haha alez ty jestes
pusta !!

Zdecydowaie bym skrocila drzemke ,do godziny czasu i nie wiecej Tak z dnia na dzien nie kladzenie go spac to nie zda egzaminu,bo ciezko mu bedzie i moze marudzic, ale stopniowo powoli skracac czas spania powonnas.Najpier 2 godz, nast 45 min, nast pol godziny, i tak po malu go odzwyczajac, tylko miej an uwadze ze on moze ci bardzo rano wstawac ,gdy bedziesz go klasc spac np o 20 ,wiec ok 6 juz moze byc maly na nogach :o

Gość marcyska89
moj synek chodzi spac o 20 a wstaje o 6 rano, ma drzemke w dzien od 12 do 13.30. dzieki temu mamy z mezem troche czasu dla siebie

Gość zadajesz pytanie ?
zadajesz pytanie dziewczyny Ci piszą swoje zdanie to na nie jedziesz. Po chwili chwalisz wypowiedzi inne masz problemy z osobowością ? Po czym i tak stwierdzasz , że dasz dziecku spać w dzień i nic nie zmienisz :D

marcyska a jakby chodzil mlody o 21-22 spac to juz bys nie miala czasu dla siebie z mezem?? dziwne myslenie ,i tak wam maly sporo spi, 10 godzin prze cala noc to jest sporo Mnie by cholera trafila jak nop mam wolne w wekend a dziecko juz o 5 czy 6 rano na nogach, nie wczesniej niz przed 8 -9 nosa nie wystawiam za drziw sypialni