Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gełgenia

Oduczanie dziecka spania w dzień

Polecane posty

U nas dzieci śpią od 20:00 - 20:30 do 7:30 w tygodniu. Bo starszy idzie do przedszkola. Po 14 mają drzemkę czasem tylko młodszy do 2 godzin maks. W weekendy trzymamy ich troszkę dłużej ale też generalnie wstają o 8:00 z tym , że idą spać o 11:00 do 13:00 lub 12:00 do 14:00. Tak są nauczone ze względu na nasz tryb pracy (szczególnie taty). Starszy ma 3 lata i już coraz częściej go nie kładę chociaż to taki śpioszek i zdarza się , że zasypia na kanapie.

Gość marcyska89
w sobote ja spie dłuzej a maz wstaje, a w niedziele na odwrót, Wczesnie rano musimy wstawac wiec około 23 chodzimy spac, gdyby synek chodził spac o 23 to juz wogóle nie mielibysmy dla siebie chwili,

Gość My mamy własciwie ten sam kłop
Ja CI napisałam jakie my wprowadzilismy zmiany ale widocznie nie przeczytałas. Toksyczna - czas dla siebie oznacza dla mnie czas kiedy mozna z męzem samemu posiedziec, porozmawiac bez dziecka, natomiast NOC jest czasem spania a nie czasem dla siebie.

Też miałam taki problem:) Syn miał ok 2 lata,jak za długo spał w dzień, to do późna siedział,jak nie spał wcale to był marudny. Więc kładłam go na godzinę,półtorej. Po przebudzeniu chwilę marudny,potem się rozbudził,bawiliśmy się,jak lato to piłka , dłuższe spacery,aby się wymęczył i wieczorkiem do łóżka grzecznie:) Jak miał 2,5 l to nie zawsze spał w dzień,bo już nie chciał,więc go nie zmuszałam,bawiliśmy się,i padał wieczorem zmęczony,czasami się przespał w dzień. Teraz ma 3 l wstaje rano do przedszkola,to wieczorem godzina 20.00 i śpi,czasami nawet wcześniej się położy. Zdarza się,że po południu się zdrzemnie,ale rzadko.

Gość oj tammmm oj tam
moja córka ma 2 lata i od pół roku nie śpi już w dzień. Idzie spać o 19.30 i budzi się ok 8. Wole jak idzie wcześniej spać bo wieczorem mam więcej czasu da siebie :)

oj tammmm oj tam Hehe kto nie woli:) Jak słyszę,że znajomej dziecko idzie spać o 23.00,to jestem zadowolona,że moje 20.00 i śpi,albo czasami wcześniej.

Gość oj tammmm oj tam
Dzieci mojego brata chodzą spać o 22 co jest dla mnie dziwne ...

Gość mój cudowny synek
Od świat mój syn jest normalnie aniołem. ma 2.5 roku i zaczął spać w dzień. odkąd skończył rok zrezygnował sam z dziennych drzemek i spał od 20 do 6rano. na swieta dostał swoje łóżko (wcześniej miał łożeczko szczebelkowe) i od tej pory śpi w dzień od 15-16. A na dodatek w sobotę wstaje koło 9! a nie o 6 jak w tygodniu. Ale to dziecko samo sobie wyregulowało tak rytm. uważam,że jeśli jest śpiący to daj mu się przespać,ale jak nie to niech się bawi ąż wieczorem padnie.

Gość DO: Mój cudowny synek
Ty to masz zryty łeb. Dziecko musi miec swoje godziny, wyuczony rytm pod Ciebie, a nie Ty pod dziecko! Potem sa takie wszystkie bezstresowo wychowane.

Gość mój cudowny synek
A gratuluję wysokiego poziomu kultury osobistej. Ciekawe jakie ty wartości dziecku przekażesz? Mój syn nie jest bezstresowo wychowywany i ma stały rytm. je o stałych godzinach i o stałych godzinach wstaje i chodzi spać. ma wyznaczone granice,nigdy mi się nie rzucił na ziemię,nie uciekał na ulicy ani nie uderzył innego dziecka. Po prostu zaczął spać w dzień. to faktycznie powinnam go pewnie budzić? cmoknij się w nos!

Gość Moja córka ma dwa latka
i codziennie potrzebuje ok 2,5 godziny snu a czasem dłużej i nikt nie robi z tego problemu, widać jej organizm potrzebuje takiej regeneracji (córka jest bardzo żywiołowa). Jak mała pójdzie do przedszkola to i tam będą drzemki więc nie będę jej odzywczajać na siłę bo i po co. Kiedyś kilka razy za poradą teściowej nie kładłam małej spać (kilka dni pod rząd i efekt był taki że córka była zła, marudna i na końcu o 18tej sama usnęła mi na foteliku podczas jedzenia).

Gość mama małego alergika
Moje dziecko ma 3,5 roku. Chodzi do przedszkola (nie leżakuje bo już w wakacje przestało w domu drzemkować więc nie było sensu do tego wracać) najpóźniej 19.30 - 20.00 już śpi :) wstajemy o 6.30 :) w weekend rytuałów nie zmieniamy bo dziecko ma swój rytm i jest dobrze (czasami zdarza się, że wstaje tak samo jak do przedszkola a czasem pośpi dłużej (max 8.00) :) rozwiązaniem dla nas rodziców jest wysypianie się na zmianę (w sobotę do dziecka wstaję ja, w niedzielę mąż :) ja np nie wyobrażam sobie "buszowania" dziecka do tak późna - wolę rano wstawać tym bardziej, że w tygodniu jest to dla nas normalne :) na Twoim miejscu na pewno skróciłabym czas popołudniowej drzemki albo cąłkowicie ją wyeliminowała :)

Gość A moja dwuletnia córcia
jest i była małym śpiochem z tym że odkąd skończyła 21 miesięcy śpi do 9.00 lub 9.30 rano (zasypia o 21.00 wieczorem). Kiedyś kiedy była młodsza zasypiała o 20.00 i wstawałam o 7.00 lub 8.00 rano , obecnie wszyscy się dzięki niej wysypiamy (my z mężem chodzimy późno spać a mąż chodzi na popołudniówki - żyć nie umierać :D ). Planujemy drugie dziecko więc nasze polegiwanie nie potrwa pewnie zbyt długo :). Dodam jeszcze że córka śpi w ciągu dnia 1,5 - 2h

Gość mama córeczki56878
Autorko bez obrazy ale Ty byś chciala żeby Ci dziecko wstawalo o 9, spalo w dzien 3 godziny po czym o 20 znowu spało. Tak może spać ale roczniak a nie duże dziecko. Moja jest prawie w wieku Twojej, sama w dzień kłądzie sie spać i wieczorem ok 20-20.30. Dzieci są rózne jedne w tym wieku śpią po 3 godziny , inne nie śpią. Tylko problemem jest pózne wstawanie. Nie licz że dziecko śpiąc rano do 9 i tak długo w dzień wcześniej pójdzie spać. Musisz z czegoś zrezygnować.

Gość gość
W przedszkolu dzieci starsze od twojego kładzione są na drzemke cały czas