Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość galimskka__elwiraa

ile dajecie księdzu w kopercie

Polecane posty

Gość mamamammaaaa
przeciez oni dostajka kase z kurii. poczytajcie sobie - wydatki panstwa- i tam jest zaznaczone ile ocznie na to idzie kasy. a skad ksiadz beirze kase na super samochod??????? a wogole ile ksiadz ma pensji?

Gość Liliana 1982
50 zł

Gość kolęda???hahaha
u mnie wczoraj był ksiądz po kolędzie i wiecie co...to była po prostu żenada, ksiądz wpadł jak po ogień, była tylko modlitwa Ojcze Nasz, pokropił, wziął kasę(w sumie 120zł) i stwierdził, że musi juz isc...był dokładnie 4 minuty...nie zapytał o nic, dosłownie o nic, zero zainteresowania parafianami...

Gość xyzxyzaaaaaaa
u nas chyba w tamtym roku był naprawde fajny ksiądz, wogóle z nim nie rozmawialiśmy o kościele-bo po co? będzie nas wypytywał? Jest człowiekiem interesuje się elektroniką, a że u mnie w domu dużo gadżetów typu konsole, komputery itp to porozmawialismy o takich rzeczach m.in. o tym że Polacy wymyslili technologie bluetooth i sprzedali za marne grosze prawa autorskie... :) Uwielbiam takich księży :)

Gość kolęda???hahaha
chciałabym mieszkac tam gdzie dajecie na kolędzie 20 czy 50zł:P, u nas by to nie przeszło, zresztą jest stała składka roczna - 100zł i się ją płaci...no a za kolędę dodatkowo te 20zł..

Gość pragmatyczne podejście do życi
Daję zawsze zaklejoną pustą kopertę, serio :D

Ksiądz nigdy słowem nie wspomniał :D Podejrzewam, że nie ma odwagi albo od razu do koperty nie zagląda i potem nie wie od kogo dostał "taki ch,uj" :D

Gość ja nie wierzę
i wolę dać na swoje dzieci lub przeznaczyć pieniądze na siebie niż napchać księdzu nierobowi co głosi farmazony i jeszcze ciemnogród mu za to płaci :D:D:D

A nie zauwazylyscie, ze ksiadz przchodzi jakby z taka kartoteka? Moim zdaniem wklada sobie w te swoja saszetke nasze koperty do 'naszejcprzegrodki' i potem doskonale wie kto ile dal. Moze nie kazdy tak robi, ale jako dziecko przyuwazylam naszego :-)

akurat dziś był... siedział ponad godzinę. Zrobił "wywiad", który notował w kartach parafian. Ogólnie rozmawiał z nami, pytał czy mamy jakieś sprawy, wątpliwości czy coś trzeba wytłumaczyć.. no taki ludzki ksiądz - nie był to z kategorii "szybka modlitwa, błogosławieństwo i koperta".. 30 zł w kopercie i po 5 dla ministrantów..

Gość karolka23
150 zl. 100 na kosciol 50 dla ks, 5 zl ministrantom. ks dla siebie nie bierze zadnej kasy tylko wszystko przeznacza na splate dlugu za remont kosciola. a ministranci za ta kase jada na oboz.

Gość sbhsbchbchbhcac
20 zł

Gość sbhsbchbchbhcac
i ksiadz wyjal dlugopis i zapisal nume mieszkania na kopercie za rok nic nie dostana za takie chamstwo noechby sobie chociaz napisal po wyjsciu z mieszkania

Za rok daj mu pustą kopertę tak ja robię co roku :)

Gość karolka23
a nasz uklada je tak ze wie kto ile dal bo pozniej czyta w ogloszeniach ta dodatkowa ofiare czyli w moim przypadku 100 zl

Jak to czyta w ogłoszeniach????? Nie kumam, wyjaśnij

Gość sbhsbchbchbhcac
na szczescie az takiej wiochy,jak czytanie ofiar nie ma w mojej parafii

Gość poplki
Nie doczytałam całego wątku ale nie bierzecie pod uwagę tego że kościoły tzn budynki kościelne ( bo Kościół to wszyscy wierni) trzeba utrzymać, często są to zabytki więc remontować, ogrzać, oświetlić, jeśli plebania opiekuje się cmentarzem to też trzeba tam wykonywać różne prace np wywóz śmieci, utrzymanie alejek kaplic cmentarnych. Poza tym tzw tace zabiera kuria potem dzieli w różny sposób między plebaniami. Parafia i pracujący w niej duchowni utrzymać się muszą z intencji mszalnych ślubów pogrzebów. Rachunki płacą tak jak my tylko znacznie wyższe.

Gość magDALLenkaaa
u nas ksiadz nie bierze podczas koledy pieniedzy , ale pozniej kto laska daje na tace w kopercie podpisane, my zwykle dajemy 50 zl, jutro mamy kolęde akurat

Gość sbhsbchbchbhcac
na wszystkie zabytki mozna skosic sporo kasy z UE studiowałam na KULu nie uwierze w brak pieniedzy kosciola

Gość kryśka***
nic nie dam w tym roku, a dlatego, że nasz proboszcz stawia nową wypasioną plebanię (dla siebie i wikarego) , która wygląda jak ekskluzywny pensjonat:-0 ma tam oranżerię i salę do bilarda nie będę do tego dokładać!

Gość chyba ty
A ode mnie ksiądz dwa lata z rzędu nie wziął koperty (w dwóch różnych parafiach), bo powiedział, że od studentów nie bierze. A w tym roku sama nie dam, bo tylko mąż pracuje za pieniądze, a ja sobie flaki wypruwam na darmowym stażu. Więc uważam, że to ksiądz powinien dać kopertę mi. Co do ministrantów to nie widzę powodu, dlaczego mieliby dostać kasę. Chyba tylko po to, żeby się przechwalać z innymi kto ma więcej. Nikt ich nie zmusza do chodzenia po domach.

Gość karolka23
np "ofiare na kosciol zlozyli : jan kowalski 100 zl, jan nowak 50 zl."

Gość xyzxyzaaaaaaa
ja mam nadzieje że w tym roku jakis fajny ksiadz przyjdzie bo mam kilka pytan odnosnie chrztu i slubu koscielnego... Mam nadzieje że sam zagadnie jak zobaczy ten wieeeelki brzuch :)

generalnie to ów temat zmienia sie na jazde po ksiezach.. a kto ile daje to sprawa indywidualnego podejscia.. osoba wierzaca przyjmujaca ksiedza wie, po co ksiadz przychodzi i jakie ma znaczenie.. a sprawa kopert? badz co badz, ksieza tez maja wydatki.. nie ludzcie sie, ze biora 100% dla siebie.. wiec trzeba spojrzec na bardziej chrzescijanski aspekt koledy, a nie materialny..

każdy daje na co chce ale ja bym nigdy nie dała... chyba że na jakiś konkretny zakon który prowadzi dom opieki, dom dziecka czy coś, w innym wypadku to dla mnie wyrzucenie pieniędzy i pasienie darmozjadów..

Gość kryśka***
jak się dorobię takiego domu jak księża parafia i będę jeżdzić takim autem jak nasz proboszcz, to zacznę dawać im datki

Gość skołowana lala
chyba ty wlaśnie zmusza :) nie chciałam się przyznawać, ale jako dziecko służyłam do mszy... i wyobraź sobie że była baaaardzo sroga zima, chodzilismy po domkach... Nikt nas nie zaprosił na herbate (tylko księdza) potem chłopak z którym chodziłam miał odmrożone nogi... A co do tego czy muszą czy nie, jeśli służysz do Mszy masz OBOWIĄZEK. Była zawsze rozpiska :) czy przechwalać się?? hmmm raczej nie, z jednej kolędy przynieśliśmy po 5 złotych (chodziliśmy we 3-ministrant, ministrantka i lektor-lektor powiedział że mamy się podzielić między sobą)

Gość karolka23
my za remont dachu kosciola mamy jeszcze dlug 20 tys, po zakonczeniu koledy bedzie splacony. w tamtym roku bylo ponad 17 tys i tez poszlo wszystko na spalte za remont, ale ks dobry, zawsze cos zrobi dla parafii a chyba o to chodzi, dobrze ze dba.