Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beztelewizorowa

Ile czasu dziennie wasze dzieci oglądają tv?

Polecane posty

Gość Liliana 1982
córka ma 2 latka i ogląda bajki rano i wieczorem . Ja lubię seriale i programu kulinarne. Maż woli komputer niż tv.

Gość Kurka bez pazurka
o wpływie tv to ja wiem sporo bo pracę całą na ten temat pisałam. moim zdaniem wystarczy zachować umiar. nie krytykuję autorki nie potępiam tez ludzi, którzy pozwalają dzieciom na chwilę przed ekranem telewizora. A o tym czy w grupie rówieśniczej dzieciaki będę używać wyłącznie swojej fantazji czy też będą czerpać inspirację z ksiażek czy telewizji to nie decydujemy my. My mamy wpływ na swoje pociechy- na ich towarzystwo już nie bardzo

Gość pies o imieniu beagle
Reksio, Bolek i Lolek, Kot filemon Boże gdzie są te bajki?

Gość kaszamannakasza
Potem dzieci oglądają ten smietnik i ciągle jest tylko kup mi to, a kup mi tamto, to telewizja uczy je uczestnictwa w konsumpyjnym świecie, uczy je, że beda szczęśliwe tylko jesli beda miały daną zabawkę, uczy, ze jak glowa boli to trzeba od razu wziąc tonę proszków, że trzeba idealnie wyglądać jak panie z telewizji, ze bez ładnego domu i samochodu nie mozna być szczęśliwym, nie, nie, nie, i jeszcze raz nie.

Gość beztelewizorowa
Ja bajek nie neguję, puszczamy dzieciom na laptopie,ale wybieram co mają oglądać. Starszy lubi też programy przyrodnicze,to też mu włączam to co akurat go interesuje. Większość z Was pisze że dzieci nie spędzają jakoś dużo czasu przed tv więc pewnie jakby u Was go zabrakło to też by nie było tragedii,prawda? Z bajek to włączam dzieciom bajki mojego dzieciństwa- Reksia, Bolka i Lolka, Krecika i Misia uszatka. Uwielbiają to.

Gość ojojku
moje dziecko oglada nikcjr bo tam nie ma reklam a bajki sa edukacyjne. Rano i wieczorem zazwyczaj ok 0,5 godz. Chce to oglada i tyle. Ja tez czasem cos włacze jak dziecko spi. chociaz np nie ogladam wiadomosci. Wole przeczytac i wybrac te dzeidziny ktore mnie interesuja niz patrzec na same tragedie i skandale. Mam bliskich znajomych z dzieckiem którzy w ogole nie ogladaja tv. Mają telewizor duzy, uzywają go do grania na konsoli i do pracy tzn zabieraja na targi zeby leciała prezentacja. Jakos mi to nie przeszkadza ani nie dziwi, teraz wszystko mozna zobaczyc lub przeczytac w internecie. Nieobytym dzikusem jest raczej ten, kto nie potrai zaakceptowac odmiennego zdania innych ludzi.

Gość kaszamannakasza
Ja tez o wpływie tv wiem bardzo dużo, bo takie studia miałam, że się tego uczyłam. Ale trzeba patrzeć głębiej, kto robi te bajki i jaka ideologia jest w nich. Jeszcze raz. poczytaj co to disney i czym się zajmował w czasie II wojny światowej i kto jest właścicielem.

Gość kaszamannakasza
Ja tez o wpływie tv wiem bardzo dużo, bo takie studia miałam, że się tego uczyłam. Ale trzeba patrzeć głębiej, kto robi te bajki i jaka ideologia jest w nich. Jeszcze raz. poczytaj co to disney i czym się zajmował w czasie II wojny światowej i kto jest właścicielem.

Gość kaszamannakasza
Właśnie programy na discovery sa znacznie lepsze!! Albo stare bajki naszego dziecinstwa ;)

Gość beztelewizorowa
O Kota filemona też muszę poszukać. I smerfów więcej odcinków. Starszy dodatkowo ogląda teraz siedem życzeń i ciągle tylko podchodzi do naszego kota i mówi Hator, hator, hator,ale nasz kot niestety mało magiczny ;)

Gość ojojku
ja mysle ze wspaniale zwierzaki lub umizoomi niosa wiecej wiadomosci i wartosci niz reksio, zobaczcie z ciekawosci jakis odcinek.. zobaczycie ze sa dosc głebokie. Chociaz ja np uwielbiam kota filemona to jednak mam wrazenie ze nic poza fajna historyjka tam nie ma.

Gość mammmamama
moje ogląda cały dzień bo obecnie jest chore a tak to ze 4 godziny dziennie

Gość kaszamannakasza
$ godziny dziennie?? o matko co za masakra!

Gość kaszamannakasza
4 miało być.

Gość Kurka bez pazurka
Mówicie, ze w Reksiu nie ma przemocy??:D ostatnio widziałam jak ktoś Reksiowi nadepnął na ogon. stanął na dwóch łapach, urosły mu muskuły i poszedł się bić:D Jak już pisałam- trzeba zachować umiar i tyle.

Gość Kurka bez pazurka
Uważam, ze obecnie bajki sa zbyt mocno demonizowane. My się chowaliśmy na Reksiu, który bił się przy każdej okazji, oglądaliśmy też Toma i Jerrego czy Pixie i Diexie- gdzie kot niejednokrotnie był obdzierany ze skóry a nawet za dzieciaka oglądało się tego potwornego Disneya!Faktycznie w Umi Zumi (jakkolwiek się to pisze:P) Nie widziałam nigdy takich scen jak w bajce o tym nieszczęsnym kocie i myszach:)

Gość Kurka bez pazurka
Nie popieram całodziennego ślęczenia przed telewizorem i tępego gapienia się w ekran. Ale bajkę rano i dobranockę moje dziecko ogląda. I nie widzę w tym nic złego

Gość mammmamama
ja uważam że telewizja doskonale przygotowywuje do zycia - wiadomosći, programy naukowe, bajki, odpowiednie filmy- musi też miec jakieś tematy do rozmów z rówieśnikami, poznawać rzeczywistość która częśto nie jest ani dobra, ani mądra... oczywiście nie zbyt dużo moim zdaniem 4 godziny w sam raz i dobrze dobierać, programy czy filmy. a przemoc w bajkach tez uważam że jest pouczajaca - dzieci w szkole stosują przemoc i dziecko musi się z tym oswoic że coś takeigo moze go spotkać ze strony dziecka czy dorosłego.

Gość beztelewizorowa
4 godziny to sporo. Choć czasem mój jak mu włączę coś o zwierzętach z discawery i dwa odcinki to siedzi ponad godzinę. Ałe 4 to fizycznie niemożliwe,bo kiedy?

Gość mammmamama
wieczorem jakies program i film, bajki , czesto mamy telewizor "w tle" jak lecą ciekawe programy na discovery czy animal czy wiadmości. niekoniecznie jest wtopiony przez godziny w tv tylko coś robi w między czasie, bawi się klockami, samochodzikami, pomaga sprzątać, gotować...

Gość kaszamannakasza
4 godziny to w sam raz?? Boże ale MASAKRA, wspólczuję!!!!!!!!!!!!! Ale serio, wiadomości?? Wiadomości to czysta propaganda i stek głupstw, świat wcale nie wyglada tak jak to pokazują w wiadomościach, sorry, ale chcesz, żeby twoje dziecko uczyło się ze trzeba się opowaidać za jakąś partią, że społeczeństwo jest podzielone, a gmo to pyszłość. Sorry, ale dziecko i wiadomości to jakies nieporozumienie!!!

Gość beztelewizorowa
Akurat Toma i Jerrego nie lubiłam. Podobnie jak Muminków czy Koralgola i Pik Poka. Jest w bajkach przemoc-nawet w Kreciku kiedy to sowa rzuca czymś w zegar i on się psuje. Ale ja stawiam na te stare bajki z innego względu-te nowe moim zdaniem są zbyt edukacyjne,teraz wszystko MUSI być edukacyjne,a jak puszczam dziecku bajkę to ono może usiąść i mieć chwilę rozrywki. Nie musi się koniecznie uczyc. Większość z tych starych bajek ma jakiś morał i pokazuje w uproszczony i przystępny dla dzieci sposób otaczający nas świat. Z tych nowych to włączam taki program-teraz nie pamiętam nazwy-chyba Domisie-gdzie dorośli są poprzebierani w takie kostiumy. To jest typowo edukacyjny program. Ale tak jak napisałam-nie nastawiam się że ta bajka musi dziecko czegoś nauczyć-ono może po prostu spędzić wesoło czas.

Gość kaszamannakasza
No tak, ale czego się spodziewać z leminga może wyrosnąc tylko leming :pppp

Gość mammmamama
kaszamannakasza sory ale jesteś idiotką, nie mam zamiaru wychowywać dziecka w teoriach spiskowych bez pokrycia, a dobrze wiemy że GMO zdrowe nie jest..

Gość mammmamama
wiem że prawda nie wygląda jak we wiadomość zawsze sa jakies przekłamiania, ale lepsze to niż snucie fantazji i wymyślanie bredni wyssanych z palca... kaszamannakasza 🖐️

Gość beztelewizorowa
Mamamama a ile Twoje dziecko ma lat? Mój syn ma 6 i nie ma możliwości żeby 4 godziny spędzał przed tv. Wstaje rano, przygotowuje się do szkoły, zajęcia kończy tak że o 13 lub 14 go odbieram. Jemy obiad, idziemy na wspólny spacer, koło 16 wracamy, bawi się z siostrą, o 18 jak wraca mąż to on zajmuje się córką a ja z synem przygotowuję się do lekcji. To zerowka więc nic im teoretycznie nie zadają ale pani prosi aby przeczytali jakieś opowiadanie i następnego dnia mają powiedziec co z tego zrozumieli lub kseruje im fragment jakiegoś opowiadania i prosi aby wymyślili zakończenie i wtedy syn mi dyktuje jakie będzie zakończenie a ja to zapisuję i drukuję. Koło o 19.30 kąpiel, o 20 lekka kolacja i wtedy siada i coś ogląda,więc musiałby siedzieć do 24 żeby spędzić 4h.

Gość Kurka bez pazurka
Tak przykładowo tylko podałam te bajki:) bo ludzie zachwycają się teraz tym co stare- bo tam nie ma przemocy. a to guzik prawda. Nie wiem ile macie lat. Ale ja już chowałam się z ogólnym dostępem do bajek. Wyrosłam na normalnego człowieka- skończyłam studia, założyłam rodzinę, nie jestem psychopatą;) Wszystko jest dla ludzi- tylko w umiarze i z rozsądkiem:)

Gość oj tammmm
a ja nie lubię starych bajek typu Reksio czy krecik . Lepsze sa bajki gdzie postacie mówią normalnym językiem a nie kwękają po swojemu np Klub przyjaciół myczki miki gdzie przy okazji dziecko uczy sie liczyć .

Gość mój synek ma 1,5 roku
i lubi oglądać teletubisie, czasem ogląda 2x dziennie - razem moze ok 45min sie uzbiera

Gość beztelewizorowa
Ja jestem rocznik 77. I nie mówię że te nowe bajki są złe. Tylko w szkole syn ma taką wychowawczynię,która bardzo dba o ich rozwój i edukację choć teoretycznie zerowka nie ma uczyc a przygotowywać do szkoły,a dzieci tak mimochodem zostały nauczone już większości liter, potrafią liczyć, dodawać do 50. Wiadomo że część umiała to wcześniej,ale nie wszystkie to potrafiły. Robi z nimi różne eksperymenty np robili wulkan z masy solnej, potem do środka soda i ocet i wulkan wybucha :)