Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdewq

jakie badania przed ciaza?

Polecane posty

Gość asdewq

Witajcie kobietki. Jakie badania powinnam zrobić przed zajsciem w ciążę żeby dzieciątko było zdrowe? Badania tarczycy? Cholesterol, cukier?

Gość vivivivivi
toxoplazmoza

Gość obowiązkowo musisz zrobić
-progesteron -TSH -przeciwciała IgG i IgM przeciw: cytomegalii, różyczce, toksoplazmozie -morfologia -badanie moczu -cytologia -wymaz z pochwy-badanie czystości pochwy

Co to znaczy - 'zeby dziecko bylo zdrowe'. Jak zrobisz badania to wyniki czy dobre czy zle nie maja wplywu na dziecko. Tylko tyle ze bedziesz wiedziala ze czegos Ci tam brakuje. Ale to ze zrobisz jakies badania nie zagwarantuje ze dziecko bedziesz miala super zdrowe.

najlepiej zrobisz jak poprostu pojdziesz do ginekologa i powiesz mu ze masz zamiar starac sie o dzidziusia i on powie jakie badania muszisz zrobic, no i zacznij odrazu brac kwas foliowy :)

Gość mama007
dentysta, bo rtg potem nie zrobisz

Gość fgtghtgt
Ja poszłam do gina na kilka miesięcy przed rozpoczęciem starań i zrobiłam cytologię, zaczęłam brac kwas foliowy (folik) wyleczyłam zęby i tyle.

[zgłoś do usunięcia] obowiązkowo musisz zrobić -progesteron -TSH ogolnie hprmony -przeciwciała IgG i IgM przeciw: cytomegalii, różyczce, toksoplazmozie -morfologia -badanie moczu -cytologia -wymaz z pochwy-badanie czystości pochwy Lykac folik i powodzenia....

Gość asdewq
dziekuje :) mam wszystkie oprocz tych przeciwcial :) zastanawia mnie tylko tsh - norma jest do 3,99 a ja mam 3,6 rodzinny lekarz mowi ze to ok a endokrynolog ze za wysokie :/ biore eutyrox najnizsza dawke zastanawiam sie czy slusznie...

Gość Kurka bez pazurka
słusznie. młoda kobieta powinna mieć zdecydowanie niższe tsh

Gość Kurka bez pazurka
te normy są bardzo ogólne. Według mojego endokrynologa 1, no max 2 to byłoby dobrze

Gość ty chyba autorko
jesteś nie poważna ! Rozumiem ze twój lekarz rodzinny tez będzie prowadzić Ci ciąże? Ty go lepiej zmien bo to jakiś debil ! Zeby zajść w ciąże tsh musi być bliskie 1, jak juz bedziesz w ciąży musi być na stałym poziomie 2 przynajmniej do 15 tc Dodatkowo teraz zmienia to postać rzeczy bo powinnaś dorobić badania takiej jak : T3 T4 anty TPO

Gość Co do tsh
Jak jesteś w ciąży norma jest do 2 chyba albo do 2.5 teraz nie pamiętam. Mnie endo kazała zrobić anty TPO i ft4. przed ciążą nie robiłam żadnych badań, nie brałam folika dopóki się nie dowiedziałam o ciąży. Obecnie jestem w33tc i dziecko jest zdrowe.

Gość do Co do tsh
czy dziecko jest zdrowe to się okaże po urodzeniu i jego rozwoju. Jakie wszystkie optymistki a potem fundacje powstają i ja ze swojego portfela może mam przekazywać pieniądze bo mamusia nie brała kwasu foliowego przed ciążą i olała badania