Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość M a l i n k a

anemia u niemowlaka

Polecane posty

Gość M a l i n k a

Mój 6 miesięczny synek słabo przybiera na wadze i nie chce nic innego jeść niż mleko z piersi.. Z badań wynika, że przeszedł jakąś infekcję wirusową i ma lekką anemię. Lekarka przepisała kwas foliowy, żelazo i wit. b6. Czy któraś z mam podawała te leki swoiemu dzieciaczkowi? Czy poprawił się po nich apetyt?

Gość aha1234556
ja podawalam takie leki, ale nie wiem czy poprawil się apetyt, chociaz moja nie byla niejadkiem

Gość M a l i n k a
dziękuję, są jeszcze jakieś mamusie, które mi odpowiedzą?

Gość M a l i n k a
?

Gość pragmatyczne podejście do życi
Dawaj mu częściej pierś, bo jest najpożywniejsza. Półroczniak ma tak ograniczone możliwości jedzenia normalnego, że nie przedstawia ono dla niego tak naprawdę żadnej wartości, bo podstawą jest i tak mleko. Karm go częściej. Leki na anemię nie powodują większego apetytu. Ile syn waży i z jaką wagą się urodził?

Gość M a l i n k a
waży 7200, urodzeniowa 3300, przez dwa miesiące przytył 750g

Gość aha1234556
no to wedlug mnie jest ok, lekarka mowila ze slabo???

Gość aha1234556
siedzi już?, duzo się rusza?

To ma bardzo ładny przyrost i podwoił swoją wagę urodzeniową! Wagą się wcale nie martw kobieto, dziecko na tym etapie już nie przybiera jak szalone, że 250 czy 300 gr tygodniowo. Ja mam 10miesięczniaka, który w tej chwili waży 9600, od miesiąca nie przybrał nic i to jest okay- po prostu jest ruchliwy, raczkuje, chodzi przy meblach. Im dziecko starsze, tym mniej przybiera w dłuższym okresie czasu. Anemia u półroczniaka to też sprawa fizjologiczna, po żelazie minie

Gość M a l i n k a
tak, kiedy miał 4 i pół mies. podałam mu sinlac i bardzo smakowało, i zaczął pięknie przybierać, ale teraz zje 2, 3 łyżki i nie jest zainteresowany to samo z zupkami. Pierś podaje bardzo często bo bez tego zacząłby chyba chudnąc

Gość aha1234556
tymbardziej ze jest tylko na piersi, duzo dzieci na piersi ma anemie, a z tym podwoojeniem racja, a na roczek powinno potroić. Co mowila lekarka?

Gość M a l i n k a
dziękuję za odpowiedzi, tak siedzi, nawet pełza, ale waga zatrzymała się w piątym miesiącu. 8 listopada ważył 6450 a dziś 7200 czy to nie za mało?

Wcale nie za mało, idealnie.Chyba nie chcesz mieć 15kilowego roczniaka? :D Będzie przybierał jeszcze wolniej, bo tak to jest. Mój też tylko na piersi, ale już je normalne jedzenie też- wiadomo 10miesięczniak

Gość M a l i n k a
lekarka najpierw dała mu antyb, bo wyszły bakterie w moczu,(jak miał 4 i pół. mies.) zaczął przybierać, po antyb. znów nie chciał jeść ale mocz jest już ok. Z morfologii wynika, że przeszedł jakąś inf. wirusową i mam powtórzyć z dwa tyg. dała leki na anemię

Nie masz powodów do zmartwień, jest okay

Gość aha1234556
no to widzisz zaczął pełzać i wszystko mu się spala, nie chce jesc bo ma ciekawsze rzeczy do roboty:), najwazniejsze ze przybiera a nie chudnie.

Gość M a l i n k a
Chyba macie rację, postaram się trochę wyluzować. Mam nadzieję, że w końcu posmakuje mu coś innego niż mzp. :-)