Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

młodamama25

Czy ginekolog może zrobić rozwarcie palcem?

Polecane posty

Czytam inne fora i poradniki i jedna mama pisze ze miała cos takiego robione, rozwarcia nie było i gin zrobił palcem na 1 cm??

Gość awwweww
miałam...cholernie boli..:(

teraz zaczęły kojarzyć mi się fakty:). Ostatnio byłam na KTG i skurczy 0, termin minął. Gin powiedział żeby sie zgłosić na kolejne KTG i jeśli nic sie nie bedzie działo zaczniemy "działać". No i byłam na KTG skurczy 0, poszłam z wynikiem do lekarza od razu kazał sie rozbierać i kłaść- zrobił USG i "zbadał" mnie palcem ale w taki sposób że myślałam, że mi się włosy naprostują-no i stwierdził rozwarcie na 1 palec....wcześniej mnie badał ale nie tak "dotkliwie"...może to było to :)

potem troszkę poplamiłam o czym mnie uprzedził. Może zrobił to dlatego że weszłam taka zrezygnowana i powiedziałam że chyba nigdy nie urodze a małe rośnie...i nie wiem co mam juz robić:)

Gość azxz
Miałam masaż szyjki -o matko co za makabryczny ból. :O

Gość Unknou
Zgadzam się. miałam robiony 7 razy w tym 4 przy braku postępu podczas porodu. niesamowity ból.

Gość Unknou
jakieś 2 minuty może mniej. ciężko powiedzieć.

Gość mnie lekarz zrobil
masaz szyjki w poniedzialek rano a we wtorek rano urodzilam synka. Skurcze zaczely sie jzu w pon o 16 i trwaly, trwaly ,trwaly :( az do 6.15

Gość Unknou
Jak bardzo Bolalo to na pewno to. tylko krócej.

bolało, bolało bo w sumie minuty to był chyba nie wytrzymała...ale gdyby mi ktoś zagwarantował że po tym zaczne w końcu rodzić...hmmmm. Jeśli to nie pomoże to nie wiem, do tego posprzatałam dzis dom, umyłam podłogi, poprałam pościele, odkurzyłam dywany itp i jak zwykle nicccccccccccccccccccc:( z dnia zapłodnienia (który znam) data wychodziła na 2 stycznia

no to ci bede wywolywac pewnie to sie ciesz bo ja jak dostalam oxy to w 15min urodzilam.

Gość ginekolog palcem może
zrobić wiele rzeczy ;)

Fizycznie lekarz nie może zrobić rozwarcia :-) Jest to niemożliwe :-) x x Masaż szyjki macicy tak naprawdę nie jest masażem. Tak sie tylko nazywa. Polega on na przejechaniu pacem po szyjce macicy i oddzieleniu pęcherza płodowego od szyjki macicy. x x Nie da się go wykonać jeżeli szyjka macicy nie jest miękka a najlepiej delikatnie otwierająca się. To czy boli zależy od stopnia miękkości, istniejącego już rozwarcia oraz - i to bardzo ważne - umiejętności lekarza. x x Prawidłowo wykonany masaż trwa kilkanaście sekund. Powoduje on wydzielanie się hormonów. W dzień wykonania masażu mogą pojawić się silne skurcze, może wystąpić plamienie, może odejść czop. Nie gwarantuje to jednak ani rozwarcia ani porodu. U pewnego procenta kobiet masaż szyjki macicy wywołuje akcję porodową w ciągu 72 godzin. Masaż można powtórzyć, za każdym kolejnym razem jest mniej bolesny i bardziej skuteczny. x x Ja miałam 2 razy (w drugiej ciąży). Pierwszy masaż w 39 tygodniu przy miękkiej szyjce. Bolesny, wykonany przez kobietę. Ale ból nie jest straszny. Po prostu trochę boli. Krwawiłam i miałam mega skurcze przez 3 dnia ale nie miałam po nim ani rozwarcia ani tym bardziej akcji porodowej. Po tygodniu masaż powtórzył mężczyzna, nic nie bolało, nie krwawiłam, a w ciągu 48godzin byłam w szpitalu z rozwarciem 4 cm. x x Jest t bardzo dobra metoda na to by nie przenosić dziecka.

Gość jbhjgh
no to kochana smyraj się po brzuszku i skocz do sąsiadki na 10 piętro piechotą :)i do następnej na drugie osiedle też idz:) umyj okna, pomaluj sufit a w ogóle to małę bara bara z mężem :)

na 10 nie da rady chyba że po swoich schodach pobiegam bo w domu mieszkam:) a z pracami domowymi to żadna agencja sprzatająca nie powstydziłaby się przyjąć mnie do pracy tak szaleje, dzisiaj chciałam nosic drzewo ale tata by mnie chyba sprał :) wiec przebrałam, wyprałam i powiesiłam wszystkie pościele nie pomijając wyniesienia ich na dwór i wniesienia. Efekt: bolą mnie plecy od schylania...:(

Gość jesli autorko jestes
do tej wyzej , zebys sie ni posrala uwazaj! Niedlugo bedziesz jeczec jak to ci zle ze sie musisz dzieciakiem zajmowacx, nie masz czasu dla siebie, jestes zmeczona i niewyspana :D a tak bedzie uwierz mi :D

też miałam masaż szyjki,nie było tak źle,trwał chwile. Masaż ok 7 rano a o 14.30 urodziłam. Tylko ja leżałam 2 miesiące bo rozwarcie już miałam i w dniu masażu szyjki miałam już 4-5 cm rozwarcia.