Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Taischa77

Co to jest prawda?

Polecane posty

Chociażby ze względu na teorię nieoznaczoności, zakładając, oczywiście, że jest prawdziwa.

Pewnie że nie my. Zaledwie odrobina nas a jednak. :) To i tak nie ma znaczenia :) W momencie swojej śmierci przestajesz mieć kontrolę nad realnym światem. O wirtualnym, to już mowy nie ma. :D Tu naprawdę trzeba żyć, nawet będąc na największym przegrywie. :) :D :D

Gość jeśli chodzi o 3 prawdy
to 1. święta prawda 2. też prawda i 3 . gówno prawda

Ale ja też nieszczególnie wierzę w tą cykliczność, ale to fajna gimnastya dla wyobraźnia

Sto wpisów, będzie prawdą. :D Reszta fałsz, kumoterka, cwaniactwo, elokwencja, zazdrość nienawiść i siedem grzechów głównych... :P

Gość żona Platona
A ja też szczególnie nie wierzę, napisałam tylko, że to ciekawe;) Trudno dojść do jakiegoś konsensusu w rozmowach na tak abstrakcyjne tematy.

Gość do żona
to prawda jest abstrakcyjna?

Gość do żona
FOXY przecież ją znamy i doświadczamy tylko prawdy

doświadczamy tylko bodźców przetworzonych przez mózg - mogą być odległe od rzeczywistości

Prawda jest nam przekazywana majestatem pisma świętego, przez stwórcę naszego jedynego i jest ona niepodważalna i wieczna - już czwarte piwo;)

Gość Taischa77
Akromin nie dajmy się zwariować :) weź Brachmin nie bredź z tym majestatem:P

Zaleznie od postawionego pytania odpowiedź może miec wartośc true lub false. Jesli nie potrafię przypisać wartości, to tylko dlatego, że jej nie znam a nie dlatego, że nie ona istnieje.

Gość pozwólcie że też się wypowiemm
ja trzeci drink i jakoś nie mogę stąd wyjść ale kontynuujcie ciekawa rozmowa

Gość Taischa77
Michaił PRAWDA stawiam wszystkim ;):P

A wszyscy, którzy prawdę negować będą, czeluści piekielne niechybnie odwiedzą z duchem ciemności w odmętach odbytu spotkawłszy się...

„Zaleznie od postawionego pytania odpowiedź może miec wartośc true lub false. Jesli nie potrafię przypisać wartości, to tylko dlatego, że jej nie znam a nie dlatego, że nie ona istnieje." Ekhm... A kot Schrdingera?

Gość żona Platona
prawda, jeśli istnieje to może być abstrakcyjna. Jeśli nie istnieje też może być, a może nawet bardziej...? A Ty brahmin nie pij już, bo znów będziesz chciał "z Bogiem do łóżka" a ja dziś taka chora...;)🖐️

"Ekhm... A kot Schrdingera?" po tylu latach zdechł, poza tym do puki nie sprawdzimy to nie wiemy, co nie znaczy, że jeszcze żyje

Prawda jest jedna. Niezależnie od tego jak żyjemy, w co wierzymy i tak wszyscy kiedyś zgaśniemy. Amen.

Co z kotem? "Do momentu przeprowadzenia pomiaru, tzn. stwierdzenia, co dzieje się z kotem, jego stan jest fundamentalnie nieokreślony kot jest jednocześnie żywy i martwy. Fizycy mówią o superponowanym stanie żywego i martwego kota. Dopiero pomiar rozstrzygnie jego losy" - co oznacza że w momencie zadania pytania nie znamy jeszcze odpowiedzi a nie, że ona nie istnieje.

Gość żona Platona
Właśnie tak znaczy.

O matko, to w takim razie mam do Ciebie tyle pytań... Ale nie jestem pewien, czy chcę znać na nie odpowiedź;)

Gość żona Platona
Natomiast chemicy o takim kocie mówią "przestał reagować"

Tylko pozornie przestał reagowac. Martwy kot zaczyna sie rozkładac a to tez reakcja chemiczna ;)

„co oznacza że w momencie zadania pytania nie znamy jeszcze odpowiedzi a nie, że ona nie istnieje." Mylisz się. Do momentu otwarcia pudełka kot był w stanie superpozycji, czyli mógł być jednocześnie żywy i martwy. Mechanizm uwalniający truciznę działał na podstawie stanów kwantowych, które są nieokreślone do momentu ich zbadania.

"nie znamy jeszcze odpowiedzi a nie, że ona nie istnieje" - dowcip polega na tym, że wg fizyków ona nie istniej ponieważ kot jest w dwóch stanach jednocześnie dowiedziono to doświadczalnie, ale dalej śmierdzi jak martwy kot