Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusiabezrobotna2013

Szukanie pracy w ciąży!

Polecane posty

Mam 28 lat.Jestem w 8tc i pracuję na czarno...oczywiście w trakcie ciąży i po niej nic mi się od naszego państwa nie należy. Skończyłam dobre studia i po nich 2 lata pracowałam w dobrej firmie na kierowniczym stanowisku.Niestety firma padła i zostałam bez pracy:/ Więc pracuje na czarno,bo innej pracy nie ma:/ Teraz moje pytanie.Jeżeli wiem,że jestem w ciąży i pójdę do jakiegokolwiek sklepu spożywczego,odzieżowego czy gdzie tam popadnie.I zataję przy podpisaniu umowy,że jestem w ciąży to będę miała jakieś problemy???Oczywiście gdyby udało mi się znaleźć tą pracę,to chciałabym pracować do samego końca.Chodzi mi o problemy z zusem:/bo z pracodawcą może jakoś dam radę się dogadać. Wiem,że to może wredne z mojej strony.Ale w naszym państwie trzeba jakoś kombinować... Proszę o jakieś konkretne odpowiedzi.Może jakaś mama była w podobnej sytuacji?

Nie musisz mówić że jesteś w ciąży, z tym, że po prostu nie przedłużą Ci umowy pewnie tej pierwszej. Czasem dają na miesiąc lub 3

Gość LUX-us-owy LUMPex
a ja w tramkach :classic_cool:

Gość Bardzo ładne imię
Nie masz żadnego obowiązku informować o ciąży, chyba, że pytasz o moralny obowiązek ;) Nic Ci nie grozi, ale pracodawca zachwycony na pewno nie będzie, bo niestety będzie ponosił koszty z własnej kieszeni, ZUS to nie tak od razu a już wcale jeśli chodzi o L3 krótsze niż 3 miesiące. Nigdy przecież nie wiesz ile będziesz w stanie w ciąży pracowała

nikt Cię nie zatrudni jak się przyznasz, lepiej nic nie mów. tylko z umową zleceni albo na czas określony będzie problem. w zleceniu to nie wiem czy Ci coś przysługuje, a w tej drugiej to też jest pokręcone. najlepsza jest umowa o pracę na czas nieokreślony, jesteś wtedy chroniona od początku. a jest jeszcze inne rozwiązanie, ale trzeba troszkę kasy zapłacić. może masz znajomego który ma własną działalność. on Cię zatrudnia fikcyjnie, tylko na papierze, ale Ty sama płacisz składki ok 800 zł lub więcej. i tak płacisz przez 3 miesiące. a potem idziesz na L4 i dostajesz kasę z Zusu do końca ciąży i na macierzyńskim. to jest najlepsze rozwiązanie, ale musisz prze ten czas 3 mies. płacić składki.

Gość Bardzo ładne imię
No dokładnie tak z tą umową. Przedłużać jej nie muszą w żadnym wypadku, nawet ciąży. A który pracodawca zdecyduje się podpisywać umowy długoterminowe w dzisiejszych czasach? :( Jeśli już, to nie tak od razu, zanim brzuch będzie widoczny, a w ciągu 3 miesięcy widoczny będzie napewno

Szwagierka zachodząc w ciążę miała umowę próbną na 7 miesięcy. Kończyła się w trakcie trwania ciąży i musieli Jej przedłużyć do dnia porodu. Miała potem macierzyński. Miałam też koleżankę w pracy, której umowa się kończyła w trakcie ciąży i też Jej przedłużali do dnia porodu.

a dlaczego miałoby mi się nie opłacać?Zus będę płaciła przez parę miesięcy.I to nie jest spora kwota.

Autorko szukaj aż znajdziesz. Nawet przy zleceniach mozesz opłacać sobie składkę na chorobowe.

Gość kafeOla25
nic nie mów - nie musisz. Tak, czy inaczej dostaniesz śmieciową umowę, więc pracodawca jest chroniony, krzywdy mu nie zrobisz. Natomiast jak powiedz, to pracy na pewno nie dostaniesz.

Gość kafeOla25
a czy będziesz mogła pracować do końca ciąży? Tego nigdy nie wiesz. Możesz źle się czuć, ja drugi miesiąc przeleżałam w łóżku, potem było lepiej, a potem od siódmego nie nadawałam się też do pracy. Idealnie byłoby czuć się dobrze do końca ciąży. Ja tylko mogłam o tym pomarzyć.. druga kwestia jest taka, że obecnie dostaniesz umowę śmieciową, więc jak zacznie być widać brzuch, to i tak pracodawca Cię zwolni. Do pracy w sklepach i tego typu to tylko na śmieciówkach.

Gość kafeOla25
"może masz znajomego który ma własną działalność. on Cię zatrudnia fikcyjnie, tylko na papierze, ale Ty sama płacisz składki ok 800 zł lub więcej. i tak płacisz przez 3 miesiące. a potem idziesz na L4 i dostajesz kasę z Zusu do końca ciąży i na macierzyńskim. to jest najlepsze rozwiązanie, ale musisz prze ten czas 3 mies. płacić składki." jeśli tak zrobi, to znajomy będzie mieć kontrolę z ZUSu. Tak zawsze jest. Jeśli ktoś zatrudni kobietę w ciąży na czas nieokreślony i ta idzie na l4. ZUS zawsze to sprawdza. Gwarantuję.

Gość kafeOla25
jeśli znajoma ze sklepem odzieżowym jest kumata, to wątpię, żeby poszła na taki układ. Nikt nie lubi kontroli z ZUSu. Te barany potrafią baaardzo utrudnić życie.

nic Ci nie grozi ale idąc do pracy aby coś Ci się nalezało to musisz mieć: 1. umowę o pracę na czas nieokreślony lub 2. umowę o pracę na czas określony powyżej 1 miesiąca Jeśli np. dostałabyś próbną na czas powyżej 1 miesiąca, to jeżeli w dniu wygaśnięcia umowy będziesz powyżej 12 tygodnia ciąży to ona z mocy prawa przedłuża Ci się do dnia porodu. Później przysługuje Ci normalnie zasiłek macierzyński z ZUS-u Dwa: żeby dostać umowę o pracę musisz mieć zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, różnie to bywa jedni dają na piękne oczy inni zaś wymagają przynajmniej morfologii - a jak wiadomo ta w ciąży różnie wychodzi, no i pewnie zapyta się o datę ostatniej miesiączki. I wiadomo w ciąży różnie bywa, musisz przepracować przynajmniej 30 dni tzw. okres wyczekiwania i dopiero wtedy przysługuje Ci ewentualnie płatne chorobowe.

Gość Ania 55555
Witam proponuję rozejżeć się za pracą bezposrednio z domu. Oczywiście nie myślę tu o składaniu długopisów bo takich prac nie ma i nie wieżcie w to, że ktoś Wam zapłaci za składanie długopisu np. 0,20zł jak taki długopis z chin można ściągnąć za 0,03zł. Proponuję poszykać firm które naprawde płacą za wykonaną pracę. dodatkowe info na stronie e-pracawdomu.tk