Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bebilon86

Do mam dzieci ze wzmozonym napieciem lub tych co cokolwiek o tym wiedza...

Polecane posty

Gość Bebilon86

Bylam u rehabilitanta z 4 miesieczna corka, gdyd w pozycji na boku odginala glowe do tylu. Rehabilitant okreslil, ze ma wzmozone napiecie miesni szyi i zlecil cwiczenia plus rehabilitacje 3 razy w tygodniu. Przed cwiczeniem corka zaciskala sporadycznie rece w piastki, a od czasu gdy cwiczymy robi to duzo, duzo czesciej, nawet podczas karmienia. Poczatkowo myslalm, ze boli ja brzuszek, ale to nie to. Czy cwiczenia bobathem mogly jakos zaszkodzic? Czy ja sama moglam wywolac wnm? Przeciez bylo dobrze i corka od dlugiego czasu nie zaciskala juz dloni...

Gość Bebilon86
up

Gość na cza kolejnej wizyty
ćwiczenia nie mogły wzmóc napięcia mięśniowgo. Z pewnością przysporzyły one dziecku stresu i zaciska piąstki gdy jest poddenerwowane, albo niecierpliwe jak np, przy posiłku.

Gość Bebilon86
??

Gość Bebilon86
Dzieki wielkie za komentarz :) czyli jak nie bylo napiecia w piastkach to ja go nie wytworzylam? ;)

mysle , ze jesli cwiczenia sa zle dobrane itd to moga dac wiecej szkody niz pozytku .Moze dziecie wcale nie ma napiecia tylko potrzebny byl pacjent i bedzie cos na zasadzie zepsujemy , potem bedziemy naprawiac .a Ty bedziesz chodzic pol roku na rehabilitacje aby naprawic to co sie zepsulo .

moja kolezanka chodzila kiedys z dzieckiem na rehabilitacje i stan dziecka wlasnie zamiast sie polepszac , pogarszal sie .Kolezanka przerwala rehabilitacje , a dziecko jest jak najbardziej zdrowe.

moja kolezanka chodzila kiedys ze swoim dzieckiem na rehabilitacje , ktora jej zlecono bo tez jakies pierdoly wymyslano nooo i.ona podobnie jak Ty zaczela zauwazac , ze dziecko traci umiejetnosci wrecz uwstecznia sie przerwala rehabilitacje i dziecko jest zdrowe .

Gość dylematos
teraz nastaly takie czasy, ze rehabilitacje zleca sie kazdemu niemal dziecku :-O ja bym na twoim miejscu odpuscila te cwiczenia... ile twoje dziecko dostalo punktow przy porodzie???

powinnas przyjzec sie osobie ktora cwiczy z twoim dzieckiem jezeli dziecko podczas cwiczen placze radzilabym jak najszybciej zabrac dziecko od tej rehabilitantki poniewaz zasada cwiczen z dziecmi brzmi - cwiczenia z dzieckiem NIE MOGA byc wykonywane podczas gdy dziecko placze !! a zaciskanie raczek mogla pojawic sie przez stres zwiazany z nowa sytuacja widocznie osoba rehabilitujaca nie nadaje sie do tego . A czy dziecko mialo masaz Shantala ? on bardzo uspokaja - wykonuje go mama wiec dziecko jest wtedy spokojne :)

jesli Twoje dziecko.mialo ponizej 6 punktow lub bylo skrajnym wczesniakiem to cwicz inaczej to tylko wymysl ze dziecko ma problemy z napieciem nie daj z siebie glupka robic autorko !!! jesli dziecko mialo 0 punktow za napiecie lub 1 to rzeczwiscie moze cos jest na rzeczy ale jesli2 to robia cie w konia i tyle ;-) a Ty glupia cwiczysz

Gość Bebilon86
Dziecko mialo 10 punktow, a wiec komplet. Fakt faktem uklada te glowke troche krzywo - przechyla na jedna strone, robia tak czasem szczenieta jak sie czemus przysluchuja. Gdy lezy na boku odgina sie nieco do tylu, jakby chciala zobaczyc co jest za nia. Ja sie kompletnie na tym nie znam, zlecono rehabilitacje. Pokazali mi cwiczenia, to robie... Na wizyty chodze panstwowo, cwiczy mloda dziewczyna - pewnie niedawno skonczyla szkole.

zgadzam sie z napalona.Teraz kazdemu wmawiaja wnm lub onm bo rehabilitantow jak mrrowek i prace musza miec a naiwne mamuski daja sie wciagac .jesli noworodek rodzi sie mocno niedotleniony z niska punktacja apgar lub dlugo przed terminem to ta rehabilitacja pewnie mu pomaga ale donoszone dzieci z wysoka punktacja nie potrzebuja jej ;-) mam nadzieje ze Twoje dziecko nie mialo 9-10 pkt apgaru bo jak tak to cba buchne smiechem !!

Gość Bebilon86
Co do wykonywania cwiczen - nie placze, ale coraz niechetniej je wykonuje, nawet w domu.

Gość Bebilon86
Hdeh, no mialo 10 punktow, to w konia sie daje robic? Ale jaki to interes, skoro panstwowo chodze? I dziecko rodzone cc. Podejrzenie niewydolnosci lozyska - jednak bylo wydolne, a wody plodowe czysciutkie. Dziecko rodzone w 39 tc.

dziecko samo dojdzie do symetrii ta rehabilitacja jest mu zbedna ale mloda pani rehabilitantka ma prace dzieki wam zapewniam cie ze bez cwiczen dziecko tez nie byloby niepelnosprawne ale wybor nalezy do ciebie

Gość Bebilon86
Dzieki, przemysle to. W sumie corka rozwija sie dobrze jak na swoj wiek, umie wszystko co trzeba.

Gość Bebilon86
eh, ci lekarze...

nie wiem po co cwiczyc w takim razie i utrudniac sobie zycie skoro rozwija sie normalnym tempem , a nie ze znacznym opozniem raczej wtedy siega sie po cwiczenia aby nadrobic zaleglosci .Mysle , ze naprawde ta rehabilitacja to bzdura w waszym przypadku i wymysl lasych na kase rehabilitantow , ale coz jak kazdy boja sie ze straca etat i prace jak wszystkie dzieci beda zdrowe ;-) wiec wyszukuja u nich chorob

Gość jeny dziewczyny czy wy macie
jakieś szkoły skończone? Jak was czytam, to gorzej niż ludzie sprzed 100 lat. Rehabilitacja nikomu nie zaszkodzi, to nie jest nic siłowego, nikomu nie zaszkodzi pomachanie rękami i nogami. Zwyczajnie jesteście leniwe, bo taka rehabilitacja to jednak zaburza plan dnia, a jak trzeba w domu ćwiczyć, to w ogóle kiepsko.

Gość mam 2 dzieci rehabilitowanych
obydwoje urodzili się z asymetrią ułożeniową nie mylić z wnm lub onm, dzięki rehabilitacji drugiego dziecka po 3 tyg masaży nie było śladu asymetrii, niestety przy pierwszym nie znałam się i rehabilitację zaczęłam dopiero po 7mcach, było dużo za późno, rehabilitacja była długa i trudna... rehabilitacja nigdy nikomu nie zaszkodziła, chyba że jest źle wykonywana i źle dobrana, jeżeli chodzisz na nfz to korzystaj! ni esłuchaj, że na nfz ktos cię naciąga bo dostać się na darmową rehabilitację jest trudno i przychodnie nie maja porblemu z ilościa pacjentów więc tego typu argumenty są bezsensowne

Gość mam 2 dzieci rehabilitowanych
to czy dziecko miało 10pkt niewiele zmienia bo asymetria objawiająca się skręcaniem się w bok główki i odginaniem do tyłu nie jest widoczna w chwili narodzin zaciskanie piąstek może wynikać ze stresu ale niekoniecznie

Gość Bebilon86
Dziekuje za komentarze :)