Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

AgnieszkaW

dopiero co dowiedzialam sie o ciazy...

Polecane posty

Witam, Mam pytanie, problem. Otoz w czwartek dowiedzialam sie, ze jestem w 16 tc..... owszem ostatnia mieiaczke mialam 15 wrzesnia, moje cykle sa bardzo nieregularne i zdazalo sie, ze okresu nie mialam po pol roku i nie bylam w ciazy... tym razem rowniez tak uwazalam pozatym od wrzesnia nie mam zadnych objawow ciazy... nic, zero mdlosci, boli podbrzusza itp.... czuje sie swietnie!!! W poprzedniej ciazy rowniez tak mialam, ale wtedy szybko dowiedzialam sie o ciazy, bo bylam pod opieka mojego gina gdyz zaszlam w ciaze biorac clo na poczatku cyklu.... ciesze sie bardzo, ale boje sie, bo niezbyt zdrowy tryb zycia prowadzilam ( czyt. Alkhol, gripex gdyz bylam chora, krople do nosa). Na badanie genetyczne usg miedzy 11 a 13 tc jest juz za pozno, wiec zrobilam tylko Badanie AFP i wynik mnie martwi, poniewaz wyszlo mi 14IU/ml, normy mam tylko podane jako do albo mediana, bo Pani w labie nie umiala mi wytlumaczyc.... i jest: 14 tc 23,2 15 tc 25,6 16 tc 30 W poprzedniej ciazy mialam AFP 21,06 w tym samym labie i maly jest zdrowy, lekarz wtedy nic nie mowil. Moje dziecko w lonie jest mniejsze od tygodni ciazy z miesiaczki o 1,5 tyg i na usg wychodzil 15/16 tc. Ja tez uwazam, ze pozniej zaszlam w ciaze jak przeanalizowalam z mezem wrzesien i pazdziernik o ile siegalismy pamiecia...tak sobie tlumacze, ze to AFP jest mniejsze, bo mala jest mniejsza.... boje sie, ze dziecko urodzi sie uposledzone Czy ktos mial taki przypadek? Wie cos na ten temat? Prosze o rade 11 lutego mam usg polowkowe....

Gość mnbvcxdfgh
ale afp im nizsze tym chyba lepiej nie pamietam juz.pewnie masz podane normy maksymalne a w tych sie przeciez miescisz jak najbardziej.

Dodam, ze to AFP robilam w tym samym tc co teraz czyli 16... ale maly sie wtedy rozwijal wg usg i miesiaczki tak samo...

No wlasnie za niskie afp to tez nie dobrze ponoc, bo sugeruje, ze dziecko ma trisomie 21, 18 lub 13 chromosomu..... a za wysokie wady cewy nerowej...

Za niskie moze swiadczyc o nieprawidlwosciach w rozwoju genetycznym typu zespol Downa, Edwardsa itp a za wysokie wady cewy nerowej itp

Tak wg tego mam za male..... widzialam to juz... ale przeciez w labie by mi taki zakres podali i teraz nie wiem sama :-(

Ale przecież nie jest do końca pewne kiedy w tą ciążę zaszłaś. Termin z USG jest miarodajny bodajże do 13 tygodnia, potem każde dziecko rośnie sobie indywidualnie. Na dobrą sprawę nie jesteś na 100% pewna, który to jest tydzień ciąży.

Gość Bądź sobą
Najlepiej o wszystko pytaj lekarza. zapytaj jakie wyniki możesz zrobić jeszcze by mieć pewność że wszystko ok

Gość gtrbh
Nic się nie martw, ja się o ciąży dowiedziałam na początku drugiego trymestru jak mi się zaczął brzuch zaokrąglać :D Też zero objawów, tzn. objawy były ale na tyle niespecyficzne i delikatne, że wszystko zrzucałam na karb innych rzeczy, jakiegoś przemęczenia itp. W tym czasie wypiłam morze wódki ;//// Na szczęście dziecko urodziło się całkowicie zdrowe, bezproblemowe i super rozwinięte intelektualnie :D