Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alma7710

Odczulanie dziecka na jad owadów błonoskrzydłowych (osy/pszczoły)

Polecane posty

Witam, jestem mamą 4,5 latka, u którego wykryto silną alergię na jad osy. W zeszłym roku latem, dziecko użądliła osa i wylądowaliśmy na 48 h w szpitalu. Po około 20 min od użądlenia, dziecko zaczęło kaszleć i ciężko oddychać, gdy dojechaliśmy do szpitala Młody miał już skurcz oskrzeli oraz pokrzywkę na tułowiu. W szpitalu zrobiono dziecku badania z krwi na jad owadów błonoskrzydłowych (osy, pszczoły, szerszenie) no i wyszło, że jest uczulony silnie na jad osy. Dostaliśmy skierowanie do alergologa, a ten z kolei skierował nas do Kliniki Alergologi Dziecięcej w Poznaniu. Jeszcze na wizycie nie byliśmy, dopiero w połowie lutego będziemy jechać, ale słyszałam, że odczulanie polega na podawaniu sterydów... Czy jest tutaj ktoś, kto był odczulany lub odczulał dziecko i może mi przybliżyć na czym to odczulanie polega, jak wygląda?

Witam, Nie, odczulanie polega na podawaniu oczyszczonego alergenu w dawkach wzrastających. Organizm chorego produkuje przeciwciała klasy IgG tzw. przeciwciała blokujące, co zapobiega reakcji alergicznej czyli dochodzi do odczulenia pacjenta i wyzdrowienia. Uczulenie na owady błonkoskrzydłe jest bardzo niebezpieczne, odczulamy ze względu na zagrożenie życia. Serdecznie polecam Pani tę metodę. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska