Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jamerra

pomocy, dostałam pieniądze na konto od kogoś przez pomyłkę

Polecane posty

Gość jamerra

tytułem umowy zlecenia co robić ?

Gość ZawszeCiekawaaa
Jeśli chcesz postąpić uczciwie to zgłoś to w banku. Oni napewno to sprawdzą..

Gość ZawszeCiekawaaa
Albo sprawdź od kogo był ten przelew i skontaktuj sie bezpośrednio z ta osoba.

Gość jamerra
to jest kasa od firmy tytułem umowy zlecenia ponad 2 tys.

Gość obywatel....,,,,,
trzymaj ta kase i czekja, sami sie zgłoszą, nie radze wydawać:D

Gość jgfhfdfh
dostaw sobie te pieniądze,no chyba ,że ta osoba ich bardzo potrzebuje i nie ma na zycie

Gość fdfdsqewwewfedcsfc
według prawa nie masz obowiazku oddawac tych pieniedzy.

Gość cytrek
zglos nie czekaj az sami się zglosza. zglos ta kasa trafi do kogos kto ciężko na nia pracowal. zycie Cie za uczciwość wynagrodzi. pozdrawiam.

Gość jamerra
ja mam umowe zlecenie ale ta firma inaczej się nazywa i inny adres nie wiem o co chodzi a tu inna nazwa, adres itd może oni przelali przez inną firmę ? ale tak bez rozliczenia , bez niczego sama nie wiem czy to moje pieniądze czy nie moje :O

Gość zxzx
A to ciekawe że nie trzeba oddawać: "Jeśli pomyliłeś się i wysłałeś pieniądze przelewem na zły numer konta nie panikuj, pieniądze można odzyskać. Przepis 405 Kodeksu Cywilnego mówi o tym, że każdy kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, zobowiązany jest do wydania tej korzyści w naturze, lub do zwrotu jej wartości. Wiele osób zastanawia się, co można zrobić, jeśli przeleje się środki pieniężne na zły numer konta. Jak można cofnąć taki przelew i w jaki sposób można odzyskać pieniądze? Jeśli zdarzy się, że osoba lub firma, która otrzymała pomyłkowy przelew nie chce zwrócić nam pieniędzy nie należy wpadać w panikę. Istnieją odpowiednie akty prawne, które nakazują do zwrotu nienależnej kwoty. Do osoby, która otrzymała nasze pieniądze należy wysłać pisemne wezwanie o zwrot bezpodstawnego wzbogacenia. W piśmie najlepiej powoływać się na przepisy kodeksu cywilnego a dokładnie na art. 405-410. O tym, że pieniądze, które zostały przelane nieumyślnie są nienależnym świadczeniem mówi dokładnie art. 410 kodeksu cywilnego. Osoba, która dokonała przelewu w piśmie powinna wyznaczyć termin zwrotu przelanej kwoty i ewentualnie określić sankcje za zwłokę. Może być to zastrzeżenie skierowania sprawy do sądu albo naliczone dodatkowo odsetki. Takie pismo należy wykonać w dwóch egzemplarzach ( albo wykonać kopię oryginału) podpisać i wysłać. Ważne by jedno pismo ( albo kopie) zachować dla siebie w celach dowodowych. Wezwanie do zwrotu pieniędzy należy wysłać listem poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Będzie ono stanowiło kolejny dowód w sprawie, albo będzie podstawą do wyliczenia odsetek za zwłokę."

Gość erererrrtt
ale kretynka, kto zatrudnia takiego niedorozwoja?

Gość zxzx
Nie to nie twoja kasa. Najlepiej skontaktować się z tym kto przesłał. Po co mieć potem problemy skoro można to wyjasnić.

Gość obywatel....,,,,,
ja pitole, jak spodziewasz sie tez wyplaty to kuźwa zadzwon i sie zapytaj, czemu te baby sa takie glupie

Gość jamerra
podpisalam umowe zlecenie w grudniu z inna firmą podpisałam z 12 umów dla nich i tyle ale oni inaczej sie nazywali :O myślałam że przyślą mi jakic pasek, rozliczenie czyżby tak od razu mi zapłacili bez niczego i to spod innej nazwy ? wydaje mi sie to niemożliwe dzwonię później do szefa z pytaniem, bo teraz jest na zebraniu

Gość weoijiroiefjof
jak to w naturze? :P

Gość zxzx
Pewnie chodzi o dobra materialne mające taką równowartość jak przelane pieniądze.

Gość mafioaoo33
to jest pranie brudnych pieniedzy - mafia tak wysyla na konta ale niedlugo zglosi sie osobiscie po nią i juz maja kase wypraną

Gość jamerra
w jaki sposób musiałas zwrócić ? ja nie pracuję dla tej firmy a oni zajmują się zarządzaniem zasobami ludzkimi i wyszukiwaniem specjalistów dla klientów - firm i od nich dostałam pensję 2200 zł pomylili sie

Gość gremlin52352
Musisz oddać. Jeżeli w tytule przelewu jest napisane, ze to kasa z tytułu umowy zlecenia w tej firmie to przecież bardzo łatwo będzie udowodnic, ze otrzymałaś te pieniądze bezpodstawnie. Jak nie oddasz, to spodziewaj sie pisemka z żądaniem zwrotu za jakiś czas, a jak to nie pomoże to pozwu do sądu i jeszcze zostaniesz obarczona kosztami sądowymi.

Gość Dzmski Krawiec
Jamerra! Siedź cicho, nie wychylaj się. Jak masz potrzeby to sobie weź z tej kaski, jeśli będziesz miała w przyszłości z czego zwrócić. Możesz je trzymać do póki nie dostaniesz oficjalnego pisma jak powyżej. A zanim bank udostepni twój adres ( przecież go mogą nie znać, jak pomylili jakąś cyferkę w nr. konta) to miną miesiące. Spox! Nie twój błąd, nie twój problem... A jakbyś znalazła na chodniku portfel bez żadnych dokumentów, tylko z kaską?

jesli firma zrobila bląd i wplynelo cos na Twoje konto, to nie jest to Twoja wina, a osoba poszkodowana powinna dostac te pieniądze jeszcze raz od tej firmy lub z nimi rozwiązac problem. Ty siedz i się nie odzywaj, ale pewnie do Ciebie przyjdą.

Gość jamerra
gremlin52352 -> a czy ja mówię że nie chcę oddać ?!!! wkurza mnie że ludzie niektórzy traktuja mnie jak złodzieja i grożą to nie moja wina że ktos przelał mi pieniądze i nie wygrażaj mi odsetkami i pierdołami :O

nie jestes zadnym zlodziejem, ale ta firma sie kapnie ze zrobila bląd , w momecie gdy zglosi sie do nich poszkodowany a tak bedzie na pewno. Przelew na Twoje konto jest zaksięgowany więc znajdą Cie na 100 % dlatego nie wydawaj tych pieniędzy bo Ci je odbiorą. Ale tez nikomu nic nie mow i jesli nikt sie do Ciebie nie zglosi w przeciągu 3 miesiecy to wiadomo ;)

Zadzwoń do firmy, ktora przysłała ci pieniądze i porozmawiaj z osobą, która zajmuje się płacami. Być może się pomyliła i ma teraz przez to problemy, albo jeszcze o tym nie wie, a ktoś czeka na pieniądze. Koleżanka ostatnio tez posłała wypłatę na konto innej osoby, ale facet był uczciwy, zadzwonił i przyznał, ze dostał 2 wypłaty.

Przypuszczam jednak, ze to pieniądze dla ciebie, bo skąd znaliby numer twojego konta?

Gość jamerra
tak, zgadza się, dowiedziałam się te pieniadze są moje, nie ma pomyłki ale nie wiem dlaczego jakas inna firma , nie znam się ,podobno to firma rozliczenia robi , nie jest pośrednikiem

Gość gość
a co jesli dostalo sie pieniadze na konto a w tytule jest napisane wplata wlasna?

Gość gość
Zawsze masz numer konta z którego wpłynęły pieniądze i masz możliwość zgłoszenia bankowi, że otrzymałaś nienależne Ci pieniądze.Zobowiązuje Cię do tego prawo.Jesli tego nie wykonasz, możesz być posądzona o przywłaszczenie nienależnych Ci pieniędzy a więc nie ma się nad czym zastanawiac i jak najszybciej zgłoś to do banku.