Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Martaa16

Świsty i kaszel po zapaleniu płuc

Polecane posty

Gość Martaa16

1 i 2 grudnia miałam problemy z oddychaniem- czułam, jakby brakowało powietrza. Na pogotowiu dostałam skierowanie do szpitala, więc 3 grudnia zostałam przyjęta na oddział chorób płuc i gruźlicy dla dzieci (mam 16,5 lat). Tam w zasadzie nic mi nie wykryto (spirometria i rtg ok, w ekg wyszło coś nie tak, ale potem jednak ok), dostawałam hydroxyzyne (możliwe, że ten brak tchu jest na tle emocjonalnym) i clemastin. Trochę kaszlałam, no ale czysto osłuchowo więc wyszlam do domu. Z czasem kaszel się nasilił, nie spałam po nocach, wymiotowałam kaszląc. Lekarz rodzinny zlecił badanie na krztuśca. Wynik był w Wigilię, więc poszłam do przychodni. Okazało się, że jest on ujemny, ale pani doktor osłuchała mnie i stwierdziła silne zmiany osłuchowe w oskrzelach. Dostałam więc Klacid na tydzień. Niestety brałam go tylko 4 dni, ponieważ miałam tak silne zawroty głowy i było mi słabo, że nie dałam rady wstać z łóżka. W piątek znowu wizyta w przychodni- jest coraz gorzej, zero reakcji na antybiotyk- skierowanie do szpitala. Po przyjęciu pani doktor stwierdziła, że mam ostre zapalenie oskrzeli i obustronne zapalenie płuc. Leżałam równo 2 tygodnie. Byłam leczona Klacidem, Biodacyną, Doxycykliną, Berodual i Pulmicort w inhalacji, Flixotide MDI i Pulmoterol wziewki,, Deflegmin, Nystatyna, Lacidofil, Vizendo, inhalacje z Mucosolvanu. Ostatecznie osłuchowo czysto, mimo, że nadal trochę kaszlę i dzień przed wypisem czułam się fatalnie, 37*C. Przez 5 dni zgłaszałam lekarz prowadzącej, ze mam silne zawroty głowy, ból brzucha i jest mi słabo. W domu jest nadal tak samo, dzisiaj w nocy dosyć długo kaszlałam, parę razy dziennie czuję przy oddychaniu taki świst. Boli mnie gardło i mam chrypkę. W czasie pobytu w szpitalu badania na mykoplazmę i chlamydię ujemne. Czy aktualny mój stan zdrowia powinien być skonsultowany z lekarzem rodzinnym, czy są to pozostałości po zapaleniu płuc? W domu siedzę ciągle, jedynei raz dziennie z psem na 10 minut.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować