Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doopa blada 29

jakie mięsa pieczecie? schab, szynkę wieprzową, karkówkę - co można jeszcze

Polecane posty

Gość doopa blada 29

piec, by było na kanapki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fiestafare
Lubię pierś z indyka. Piekę nie długo, bo to chude mięsko. Ważna jest też odpowiednia marynata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość thrtuh
Boczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na kanapki daję jeszcze gotowana pierś z kurczaka z rozmarynem. Polecam równiez pasztet domowej roboty albo domowa mielonkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doopa blada 29
a jaka marynate polecacie do schabu? mam kilogramowy schab

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doopa blada 29
pasztetu nie zrobie, bo nie mam maszynki :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miamiamiamia0173
kota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość miamiamiamia0173
kota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w kuchni_
Ile taki schab poleży? 2 kg to nie damy rady zjeść w 3 dni. Ciekawe jak by wyszło z połowy proporcji na 1 kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w kuchni_
A możecie podac przepisy sprawdzone na te pieczone mięska? Ja wychowana na schabowym i mielonym.Raczkuję w zdrowej kuchni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
możesz upiec mniejszy kawałek schabu spokojnie, tylko krócej, żeby nie wysechł ja schab najbardziej lubię po prostu w majeranki u czosnku :) smaruję tym i solą dzień wcześniej, żeby solidnie przesiąkł tym smakiem a w temacie - każde mielone można upiec w rożnych formach, od mini kuleczek do dużego klopsa czy pasztetu wołowina pieczona jest pycha, tylko trzeba kupić miękki kawałek i nie przesadzić z czasem pieczenia chyba każdy kawałek wieprzowiny nadaje się do pieczenia drób też trzeba tylko pamiętać, że im delikatniejsze i chudsze mięso, tym krócej trzeba je piec tłusty kawałek karkówki, nawet przepieczony i wysuszony da się zjeść, a chudy kawałek wołowiny w tym stanie będzie już twardy jak podeszew i suchy jak wiór

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość delikkla
Wołowinę (rostbef/antrykot) często robię (najlepiej mieć termometr do mięsa, żeby za długo nie przepiec, inaczej będzie suche), poza tym jak wyżej: pierś indycza, szynka, polędwica, boczek, cielęcina, udziec jagnięcy (choć z niego rzadko coś na kanapki zostaje jak się na ciepło dorwiemy ;) ). Dla urozmaicenia można taki kawałek mięsa nie tylko marynować, ale też nadziać morelami, oliwkami, czosnkiem... Świetny, ale pracochłonny, jest też wyluzowany z kości kurczak nadziewany/galantyna z kurczaka, przykładowy przyzwoity (bo masa jest byle jakich, opartych na wegecie i podobnych paskudztwach) przepis : http://pychotka.pl/Galantyna-z-kurczaka-krok-po-kroku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lajlajlajkallllllaaaaaaajjjjjj
Ja najbardziej lubię boczek i karkówkę. Schab już na drugi dzień robi mi się suchy i twardy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
a ja lubię schab na zimno do kanapek, jeżeli dobrze go upiec (nie wysuszyć), to wcale nie robi się niedobry następnego dnia z sałatą, kiełkami, chrzanem jest pycha do kanapek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ja robię często schab
bo moi domownicy karkówki nie bardzo chcą(tłuste ścięgna) im przeszkadzają - ewentualnie jeszcze wołowina lub szynka przejdą.Schab myję,osuszam,szpikuję czosnkiem wg uznania.Smaruję go lejem,nacieram jeszcze wierzch roztartym czosnkiem,posypuję solą i pieprzem,obkładam listkami laurowymi i zielem angielskim( po kilka z każdej strony.Zostawiam w chłodnym miejscu na max 48 godzin.Po tym czasie zdejmuję listki ziele angielskie a mięso podsmażam z obu stron na mocno nagrzanym tłuszczu - po kilka minut z jednej i drugiej strony.Następnie przekładam do rondla,wkrawam ogromną ilość cebuli pokrojonej w piórka,tyle prawie ile jest schabu. Podduszam to co jakiś moment podlewam gorącą wodą.Ja mięsa piekę na kuchni z blatem więc czas nie ma tu zastosowania.Piekę aż mięso będzie miękkie a cebula da się rozgnieść widelcem na jednolitą masę.Taka wersja jest prze smaczna,masą cebulkową posmarować chleb,na to plasterek schabu - poezja.Polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość doopa blada 29
dziewczyny natarłam schab wczoraj, chcę go dziś upiec - ile czasu piecze się kawał mięsa? w jakiej temp? będę piekła w rękawie. schab waży 1,1 kg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ja robię często schab
Na 1 kg mięsa przeznaczamy 1 godzinę w piekarniku - myslę że wystarcz u ciebie potrzymać jakieś 70-80 minut:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mama w kuchni_
A jak zrobić pyszny sos do indyka na przykład.Jaka baza? Robiłam na czosnku i cebuli ( podsmażałam) i nie wiem, nie wyszło pyszne.Leżę jeśli chodzi o przyprawy. Umiem chyba tylko sos pieczarkowy. Jak zrobić jakiś inny pyszny??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poszukuje dobrego pomysłu na sos do giczy cielęcej kupionej z http://www.kiszeczka.pl/ - ma ktoś jakiś pomysł, co powinnam zrobić? w sobotę przyjeżdża rodzinka i chciałabym ją czymś zaskoczyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja bardzo lubię pieczeń wołową z mięsa od http://cezan-ubojnia.pl/. Dobre miejsce gdzie kupuje się dobre mięso to podstawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja najczęściej decyduje się na schab ze sklepu http://www.kiszeczka.pl/, ale powiem szczerze, że nie doszłam jeszcze do tak mistrzowskiego poziomu jak moja mama.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×