Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doopa blada 29

jakie mięsa pieczecie? schab, szynkę wieprzową, karkówkę - co można jeszcze

Polecane posty

Gość doopa blada 29

piec, by było na kanapki?

Gość fiestafare
Lubię pierś z indyka. Piekę nie długo, bo to chude mięsko. Ważna jest też odpowiednia marynata.

Gość thrtuh
Boczek

Na kanapki daję jeszcze gotowana pierś z kurczaka z rozmarynem. Polecam równiez pasztet domowej roboty albo domowa mielonkę.

Gość doopa blada 29
a jaka marynate polecacie do schabu? mam kilogramowy schab

Gość doopa blada 29
pasztetu nie zrobie, bo nie mam maszynki :(

Gość miamiamiamia0173
kota

Gość miamiamiamia0173
kota

Gość mama w kuchni_
Ile taki schab poleży? 2 kg to nie damy rady zjeść w 3 dni. Ciekawe jak by wyszło z połowy proporcji na 1 kg

Gość mama w kuchni_
A możecie podac przepisy sprawdzone na te pieczone mięska? Ja wychowana na schabowym i mielonym.Raczkuję w zdrowej kuchni.

Gość medus_A
możesz upiec mniejszy kawałek schabu spokojnie, tylko krócej, żeby nie wysechł ja schab najbardziej lubię po prostu w majeranki u czosnku :) smaruję tym i solą dzień wcześniej, żeby solidnie przesiąkł tym smakiem a w temacie - każde mielone można upiec w rożnych formach, od mini kuleczek do dużego klopsa czy pasztetu wołowina pieczona jest pycha, tylko trzeba kupić miękki kawałek i nie przesadzić z czasem pieczenia chyba każdy kawałek wieprzowiny nadaje się do pieczenia drób też trzeba tylko pamiętać, że im delikatniejsze i chudsze mięso, tym krócej trzeba je piec tłusty kawałek karkówki, nawet przepieczony i wysuszony da się zjeść, a chudy kawałek wołowiny w tym stanie będzie już twardy jak podeszew i suchy jak wiór

Gość delikkla
Wołowinę (rostbef/antrykot) często robię (najlepiej mieć termometr do mięsa, żeby za długo nie przepiec, inaczej będzie suche), poza tym jak wyżej: pierś indycza, szynka, polędwica, boczek, cielęcina, udziec jagnięcy (choć z niego rzadko coś na kanapki zostaje jak się na ciepło dorwiemy ;) ). Dla urozmaicenia można taki kawałek mięsa nie tylko marynować, ale też nadziać morelami, oliwkami, czosnkiem... Świetny, ale pracochłonny, jest też wyluzowany z kości kurczak nadziewany/galantyna z kurczaka, przykładowy przyzwoity (bo masa jest byle jakich, opartych na wegecie i podobnych paskudztwach) przepis : http://pychotka.pl/Galantyna-z-kurczaka-krok-po-kroku

Gość lajlajlajkallllllaaaaaaajjjjjj
Ja najbardziej lubię boczek i karkówkę. Schab już na drugi dzień robi mi się suchy i twardy

Gość medus_A
a ja lubię schab na zimno do kanapek, jeżeli dobrze go upiec (nie wysuszyć), to wcale nie robi się niedobry następnego dnia z sałatą, kiełkami, chrzanem jest pycha do kanapek

Gość A ja robię często schab
bo moi domownicy karkówki nie bardzo chcą(tłuste ścięgna) im przeszkadzają - ewentualnie jeszcze wołowina lub szynka przejdą.Schab myję,osuszam,szpikuję czosnkiem wg uznania.Smaruję go lejem,nacieram jeszcze wierzch roztartym czosnkiem,posypuję solą i pieprzem,obkładam listkami laurowymi i zielem angielskim( po kilka z każdej strony.Zostawiam w chłodnym miejscu na max 48 godzin.Po tym czasie zdejmuję listki ziele angielskie a mięso podsmażam z obu stron na mocno nagrzanym tłuszczu - po kilka minut z jednej i drugiej strony.Następnie przekładam do rondla,wkrawam ogromną ilość cebuli pokrojonej w piórka,tyle prawie ile jest schabu. Podduszam to co jakiś moment podlewam gorącą wodą.Ja mięsa piekę na kuchni z blatem więc czas nie ma tu zastosowania.Piekę aż mięso będzie miękkie a cebula da się rozgnieść widelcem na jednolitą masę.Taka wersja jest prze smaczna,masą cebulkową posmarować chleb,na to plasterek schabu - poezja.Polecam:)

Gość doopa blada 29
dziewczyny natarłam schab wczoraj, chcę go dziś upiec - ile czasu piecze się kawał mięsa? w jakiej temp? będę piekła w rękawie. schab waży 1,1 kg

Gość A ja robię często schab
Na 1 kg mięsa przeznaczamy 1 godzinę w piekarniku - myslę że wystarcz u ciebie potrzymać jakieś 70-80 minut:)

Gość mama w kuchni_
A jak zrobić pyszny sos do indyka na przykład.Jaka baza? Robiłam na czosnku i cebuli ( podsmażałam) i nie wiem, nie wyszło pyszne.Leżę jeśli chodzi o przyprawy. Umiem chyba tylko sos pieczarkowy. Jak zrobić jakiś inny pyszny??

Gość gość
poszukuje dobrego pomysłu na sos do giczy cielęcej kupionej z http://www.kiszeczka.pl/ - ma ktoś jakiś pomysł, co powinnam zrobić? w sobotę przyjeżdża rodzinka i chciałabym ją czymś zaskoczyć

Gość gość
Ja bardzo lubię pieczeń wołową z mięsa od http://cezan-ubojnia.pl/. Dobre miejsce gdzie kupuje się dobre mięso to podstawa.

Gość gość
Ja najczęściej decyduje się na schab ze sklepu http://www.kiszeczka.pl/, ale powiem szczerze, że nie doszłam jeszcze do tak mistrzowskiego poziomu jak moja mama.