Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SandraAleksandra

KTORY TO TYDZIEN???

Polecane posty

Gość SandraAleksandra

Witajcie dziewczyny! Moze ktoras z was jest w stanie mnie oswiecic, bo ja juz sie pogubilam... Jestem w pierwszej ciazy. Pierwszym dniem ostatniej miesiaczki byl 3 sierpnia 2012. ( Zakladany termin porodu 10maj 2013) .Na ostatniej wizycie bylam 3 stycznia. Analogicznie jest to wiec 23 tydzien ( z moich wlasnych obliczen). Pani doktor powiedziala, ze to teoretycznie 22 tc ale na USG wyglada na 21. Synus ma 26cm i 400g. Jak Wy byscie sie do tego odniosly? Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam , Sandra

Gość mala_poduszka
Wiesz mam ten sam proble. Ostatni okres mialam 15.11.12.Na wizycie u dr bylam 10.01.2012. Wg lekarza jestem w w 8 tc. Wg mnie 5 tc i 3 dz ;) a z usg wyszło 6 tc i 2 dni. Bo ja wiem ze w ciąże zaszłam 4 grudnia ;) hehehe a lekarz liczy od ostatniej miesiączki. Tez mi sie trudno w tym połapać, bo po co liczyć od miesiaczki jak wiem kiedy zaszłam ;))) pozdrawiam

termin OM można sobie wsadzić szczerze mówiąc, lekarze ciągle zapominają, że albo pacjentka nie miała regularnych cykli albo o tym, że owulacja mogła się przesunąć. Ja akurat wiem kiedy współżyłam i wiem, ze owu przesunęła się przynajmniej do tego dnia albo i o parę dni dalej (3-4 dni od stosunku plemniki są w stanie przeczekać na jajeczkowanie) i u mnie jest aż 2 tyg różnicy pomiędzy terminem z USG a OM, choć np. przy mierzeniu kości udowej Małej, wychodzi, że jest starsza o tydzień, przy czym ja akurat sobie mogę obliczyć to 38 tygodni od daty współżycia + dwa tygodnie i plus te 3-4 dni.

Gość eafdfad
ale żeby był jakiś porządek na swiecie to przyjęło się,że termin oblicza się na podstawie OM i koryguje się go na podstawie USG między 11-13 tc. Nie każdy wie kiedy miał owulację, cykle sa różnej długości, nawet przy cyklu 28 dniowym owulacja może wystąpić w róznym terminie w zależności od długości fazy lutealne. a ta moze trwac 12-16 dni. Nigdy też nie wiemy czy cykl nam się nie wydłży lub nie skróci. dlatego dla lekarza jest ważne OM i USG prenatalne. Wtedy można cokolwiek stwierdzić, na jakim etapie jest ciąża.