Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamkaporazpierwszy

Jak dobrać rozmiar bucików dla dziecka

Polecane posty

Gość mamkaporazpierwszy

Witam, jak w temacie. To będą w zasadzie pierwsze zimowe buciki. Synek ma dlugość gołej stópki ok.12cm. Jak dobrać rozmiar z wkładki wewnętrznej? Biorąc pod uwagę, że na stópkę zakładamy rajstopki i ew.skarpetki. Pomóżcie.

Gość mamkaporazpierwszy
dziewczyny doradźcie, jestem w tej kwestii zielona, o ile wieksze buciki się kupuje?

Gość mamkaporazpierwszy
podnosze

Gość Małaaa truskaweczka
To zależy od tego czy dziecko chodzi

O numer większe, ale najlepiej odmierzał stopke patyczkiem i potem włoż do przymierzanrgo buta, powinien być jeszcze luz, tak żebyś wlozyla swój palec w szczelinę pomiędzy patyk a but.

Gość katastrofffa
zmierz stopke ,zlam jakiegos patyczka na ta dlugosc i z patyczkiem do sklepu ;) bucik musi byc troszke wiekszy od patyczka na jakies 0.5 cm tak okolo, zeby wlasnie ta skarpetka sie miescila :)

Gość mama dwóch dziewczynek
teoretycznie wkładka powinna być ok. 0,5-1 cm dłuższa niż stopa. Ale wiele zależy od samego buta, jak jest wyprofilowany, czy dopasowuje się poprzez jakieś rzepy np. Najlepiej zmierzyć, żeby nóżka dobrze leżała. Moja młodsza córeczka rok temu miała roczek i właśnie stopę 12,5 cm i pierwsze zimowe buty jej kupiłam rozmiar 20, długość wkładki prawie 14 cm - PRIMIGI. Model buta był szczupły i dobrze trzymający stopę.

Numer większy. Weź patyczek odmierz stopke, wloz do bucika, powinien być luz, tak żebyś włożyła swój palec w szczelinę pomiędzy patyk a but.

Gość mama dwóch dziewczynek
ja ze starszą miałam zawsze problemy z zakupem butów, bo ma bardzo szczupłą i niską w podbiciu stopę. Wiele butów w jej rozmiarze było na nią luźnych, jak machnęła nogą - but spadał ;-( przy takiej nóżce długość buta to drobiazg, ale znaleźć odpowiedni model to dopiero wyzwanie. Buty powinno się mierzyć, najlepiej w takim sklepie, gdzie dziecko może sobie pobiegać w bucikach i od razu widać, czy są dobrze dobrane.

Gość lifestyle
w deichmanie mają fajne miarki na dziecięcym dziale, bo można zmierzyć rozmiar i tęgość stopy

Gość mamkaporazpierwszy
Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi. No wlaśnie też myślałam, że najlepsze będą ciut większe, jednak w sumie się na tym nie znam, myślę ze wezmę buciki roz.22, bo maja wkł.wew.13 cm, myslicie, że będą ok? A i synek już chodzi. Ale zastanawiam sie, czy lepsze na rzepy czy sznurowane, co o tym myślicie?

Gość mamkaporazpierwszy
a które buciki lepsze wiązane czy na rzepy? Co o tym myslicie? Z góry dzieki.

Gość a co za roznica
wiązane czy na rzepy. Przecież ty je będziesz mu zakladać. Zeby ludzie mieli tylko takie problemy. Tak się przejmować rozmiarem buta, jak i tak za miesiąc czy dwa będziesz musiala kupić inne.

Gość zonaKraka
Przede wszystkim polecam dziecko na zakupy zabrać, mi się jeszcze nie udało na oko kupić... Fajne są butki w których można wyjąć wkładkę i na niej postawić stopę dziecka. Jak się nie da- faktycznie patyczkiem spróbuj. Nie ca ciasne, fajne są albo ze sznurowaniem w kostce u luźne w stopie, albo zamkiem do samego dołu. Tak czy inaczej, zobacz jak dziecko w nich chodzi. Mi pani w Barku mówiła że powinny być o 1- 1,5 cm. dłuższe niż stopa, ale młody w takich człapał strasznie, więc miał bardziej dopasowane, tyle że wymieniane częściej.