Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rfwrfw

Kiedy wasze dzieci zaczęły chętnie nazywać litery a nawet łączyć?

Polecane posty

Gość rfwrfw

Ja mojej córce (obecnie 3 lata i 3 miesiące) pokazywałam czasem litery i nazywałam je już od dawna, przy różnych okazjach. Nie potrafię jej jednak tym zainteresować. Jak wy wprowadzałyście nazwy liter i podstawy tworzenia wyrazów? Kiedy wam się udało?

Gość fdfdfdf
Syn mial 2 i pol roku jak nazywal wszystkie literki i cyferki,ale nie rob nic na sile;) Moj chetnie chcial sie uczyc sam prosil zeby mu pisac a on mowil jak sie nazywaja. Natomiast pisac umie tylko A M i W:) My pisalismy na tablicy kreda:)

Gość ja za bardzo nie pamietam
ale wiem, ze corka miala ambicje, zeby i wymyslac wierszyki na imieniny i zapisywac w formie ksiazeczek, Oczywiscieokropne bledy w tym byly. Pierwsze takie "pisanie", drukowane , ktore w domu mamy , to gdy miala 4 lata, gdy 5 - wierszyki byly calkie calkiem ( choc bledy rzecz jasna i to wielkie, rpobila) Ja dokladnie w jej wieku piasalam tak samo, trudno poznac, kto co pisal ( tez to mam w domowych "archiwach".

Gość szkotka uk
moja niedlugo konczy 3 latka i tez nie za bardzo interesuje sie literkami. Potrafi policzyc jakies przedmioty na rysunku ale literki jej nie interesuja

Gość rfwrfw
A byłyście konsekwentne w wynajdowaniu okazji i pokazywaniu liter? Pilnowałyście żeby np co drugi dzień jakąś zabawę z literami dziecku pokazać czy raczej tak naturalnie wam wyszło? Ja się kiedyś szybko nauczyłam czytać ale to były inne czasy (późne siedemdziesiąte, początek osiemdziesiątych). Codziennie dorośli przynosili świeże gazety (one jeszcze wtedy pięknie pachniały), komentowali co czytają, to i litery wydawały się atrakcyjniejsze a nagłówki tak charakterystyczne że zachęcały do czytania. :D

Gość fanka anka
Moja nauczyła sie wszystkich liter kiedy miała 2,3. Wtedy ciągle kazała żebym jej czytala i mowila żebym pokazała literke jak np mama, tata itd. Tym sposobem nauczyła sie literek, ale cyferki ją nie intreesują.