Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 czy ktos wie??

Jak sie zyje w Szwajcarii?

Polecane posty

Ja mieszkam w Zurychu od 30 miesi臋cy. Przyjecha艂am jako au pair. Faktycznie zaczelam zarabia膰 dopiero rok temu jako niania. Kraj jest rajem na ziemi jednak mi sie juz chyba powoli znudzi艂o :( T臋skni mi sie za Anglia :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 moze jeszcze ktos cos dopisze
mieszka ktos w CH?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Mieszkam od lat w Bazylei
Piekny kraj, doskonale zorganizowanz, jednak sporo kontroli, nakazow i zakazow. Trzeba sie do niektorzch rzeczy przyzwyczaic. Wysokie zarobki , ceny jeszcze wyzsze :-D Stosunkowo niska przestepczosc (choc juz teraz nie jestem pewna, kolejna kolezanka w firmie zostala okradziona, tzn obrobiono jej mieszkanie) Sluzby publiczne dzialaja,niesamowicie wysokie koszty ubezpieczenia zdrowotnego i rachunki. Ogolnie-b fajnie jesli sie ma dobra prace, jesli minimalna, trzeba bardzo oszczedzac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
moze ktos tu jest z ch?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 szatan555
Podbijam temat gdy偶 w pa藕dzierniku lec臋 na rozmow臋 o prac臋 do Zurichu. Ciekawy jestem bardzo tego miasta i kraju. No zobaczymy, pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosciara
Ja wlasnie przebywam w Szwajcarii, dokladnie w CERN. Wlasciwie to pracuje w Szwajcarii (CERN lezy okrakiem w CH i Francji), ale mieszkam juz po stronie francuskiej. Zostalam oddelegowana ze swojego miejsca pracy, teraz na 4 miesiace, ale w zeszlym 2013 r. przebywalam tu (i mieszkalam) przez 8 miesiecy. Ogolnie wszystko, co powiedziano wczesniej, sie zgadza. Ceny wysokie, ale zarobki jeszcze wyzsze. Najmniejszego sensu nie ma przeliczanie cen na zlotowki. Tu po prostu ceny sa proporcjonalne do zarobkow, ale da sie spokojnie utrzymac. Dlatego zupelnie nie rozumiem takze narzekania tego calego inzyniera na ceny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosciara
Ogolnie jest to swietne miejsce do zycia, i gdybym miala taki wybor, NIGDY nie wrocilabym juz do Polski. I to ie tylko na zarobki i zwiazana z tym jakosc zycia. Przede wszystkim panuje tu inna mentalnosc. Ludzie sa bardzo porzadni, praworzadni i bardzo mile nastawieni w stosunku do innych. Ja mieszkam niedaleko Genewy, przy granicy francuskiej - norma wiec tutaj jest jezyk francuski. Panie w sklepach usmiechniete obsluguja klientow, nierzadko z nimi zartujac. Ludzie spotkani na ulicach (obcy) mowia ci bonjour, gdy kolo nich przechodzisz, i jest to norma! Raz parkowalam tylem na ulicy (tzw. koperta - zawsze mam z nia problem), nieopodal przechodzacy pan z pieskiem zatrzymal sie i z usmiechem nakierowywal mnie dlonmi i gestami, zeby udalo mi sie latwiej zaparkowac. Po prostu ludzie sa mili i usmiechnieci, niezobowiazujaco. Inna mentalnosc po prostu. Jest tu niesamowicie czysto - ulice sa porzadne, porzadne oznakowanie, wszystko swietnie widoczne, kolo szkol ograniczenia do 40 km/h, pasy, znaki poziome i pionowe, a dodatkowo norma jest Pani w zoltym kubraku i lizakiem stojaca przy kazdym przejsciu i blokujaca ruch, gdy przechodzi dziecko czy rodzina. Przy przejsciu nalezy OBOWIAZKOWO sie zatrzymac, jesli tylko zbliza sie do niego pieszy. Ludzie tutaj sa tego nauczeni, nikt nie trabi, nie krzyczy, piesi przechodza spokojnym krokiem, nierzadko dziekujac kierowcy za zatrzymanie sie. Pelna kultura. Nawet wole tego nie porownywac z naszym krajem. Inna sytuacja - jade prawym pasem, ktory niedlugo sie skonczy. Na lewym pasie kolumna samochodow, daje kierunkowskaz, w lusterku widze samodzod na lewym pasie blisko mnie, no to, dzikus z Polski, nie wjezdzam na lewy pas, bo sie boje stluczki itp. Okazalo sie ze kierowca caly czas czekal, zebym pas zmienila, ale ja sie tego obawialam, ze na nim wymusze. W koncu, kiedy juz moj pas sie skonczyl, kierowc na lewym ZATRZYMAL SIE (sic), a za nim cala kolumnada, zebym mogla spokojnie zmienic pas! WYobrazcie sobie taka zyczliwosc w Polsce. Niekiedy, kiedy chcesz zmienic pas, ale na drugim pasie kierowca jedzie prawie na rowni z toba, to zwolni (!), zostanie z tylu, zebys ty mogl wskoczyc na jego pas. W kwestii jazdy samochodem, to tam jest spokoj i rozrywka, a nie, jak to u nas, traktowanie samochodu jak przedluzenie wlasnego penisa. O czystosci mowila. Pogoda zblizona do Polski, acz wydaje sie ze zimy sa lagodniejsze (nie ma takich opadow sniegu jakw Polsce, a jak sa, to ruch zablokowany :), za to lata goretsze. Duzo zieleni, czyste powietrze i jasne slonce. Tu gdzie mieszkam, pogoda latwo przewidywalana - zazwyczaj slonecznie, czesto, gdy nadejdzie deszcz, napada, i znowu sie rozpogadza. Czeste sa tecze, z powodu szybkiej zmiany aury - deszcz, slonce, deszcz, slonce. Rzadko kiedy chmury wisza dlugo tak jak w Polsce, i nic z nich nie moze napadac. Dlatego pogode oceniam na duzy plus. Malo szarosci, kolory nasycone, przejrzyste powietrze. Oczywiscie mowie glownie o lecie. Deszcz tutaj jest tak czysty, ze prawie nie myje samochodu, bo nie musze. W Krakowie, po deszczu moje auto bylo nakropkowane brudnym czyms co tego deszczu pozostalo. Tu po deszcze auto mi sie blyszczy, az ludzie pytaja "Mylas auto?" - Tak, w deszczu mi sie umylo" - odpowadam. Raz w ciagu calego pobytu w zeszlym roku (8 miesiecy), udalo mi sie pod Migrosem spotkac zebraka, tzn, osobe zebrajaca o pieniadze, choc nie wygladala jak zebrak na naszych ulicach, zbyt porzadnie :) Ludzie tutaj nie donosza - oni po prostu sa praworzadni i oczekuja tego od innych. I slusznie, dzieki temu tutaj rzeczywiscie jest porzadek. Np. parkuje sie tylko w miejscach do tego wyznaczonych. Jesli zaparkujesz poza linia, ryzykujesz wizyte policji. I ta powinno byc! Jesli nie ma miejsc na parkingu, szuaksz go gdzie indziej, albo czekasz, az miejsce sie zwolni (sama tak robilam wiele razy - i zyje!). Rzeczywiscie jest tu bezpiecznie - przestepczosc jest niska, bo nie ma powodu, zeby wystepowala, - ludziom po prostu dobrze sie tutaj zyje. Ludzie sa bardzo tolerancyjni, nawet przesadnie. Jak dla mnie, zbyt duzo tu muzulmanow... :( I pewnie z ich powodu przestepczosc wzrosnie... Raz kolega wzial z ulicy, jak mu sie wydawalo, niepotrzebne opony. Nikt nie patrzyl na niego krzywo ani nie wyszedl z piesciami, wiec pomyslam, ze wszystko OK. Blad. Natychmiast nadeszla policja zaalarmowana telefonem - wylegitymowano go i poinstruowano, ze nie mozna brac rzeczy z ulicy tak po prostu - co jest sensowne, nawet jesli nie ma wlasciciela. Puscili go wolno i powiedzieli, ze oni nic mu nie zrobia, chyba ze wlasciciel opon wniesie oskarzenie... Prawo i porzadek. Tutaj kazdy sasiad tego pilnuje i wymaga tego od innych. Czy to jest donoszenie? To tak jakby "doniesc" ze ktos wlasnie wlamuje sie do sklepu... Ogolnie rzecz biorac - Szwajcaria to swietne miejsce do zycia NA POZIOMIE - w kazdym tego slowa znaczeniu. Pozdrawiam z deszczowej jak na razie Szwajcarii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Gosciara, tylko dlaczego taki kraj wpuszcza do siebie muzulmanow i sponsoruje im zycie? Przeciez oni nie pracuja, tylko sie rozmnazaja jak kroliki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosciara
Bo Szwajcarzy sa bardzo tolerancyjni. W Genewie niedaleko Jet d'Eau (fontanna genewska) widzialam dwohc panow trzymajacych sie pod reke. Nikt nawet krzywo na nich nie popatrzyl. Mnostwo billboardow, nawet w malych miescinach typu Meyrin, gloszacych tolerancje i pelna asymilacje (zdjecia murzynow, arabow itp.). Niestety. A to ze araby mnoza sie jak kroliki to niestety prawda. Zazwyczaj gdy widzisz babke w chuscie, to ze zgraja dzieci. Obawiam sie tacy imigranci zaczna psuc ten kraj, a pozniej go zawlaszcza (vide Francja czy Niemcy).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zyje sie przede wszytskim spokojnie, ludzie sa bardzo uczciwi. Ceny sa wysokie, ale jakosc tez. Wiekszosc ludzi kupuje produkty regionalne. Nawet ja wolowina szwajcarska jest po 60 CHF a niemiecka po 35 chf to kupia ta szwajcarska. Wymogi na produkcje i uboj zwierzat sa bardzo wysokie, a to kosztuje. Tak samo wyrzywa czy owoce. Szwajcarskie sa duzo drozsze niz importowane. Zazwyczaj widac, ze tansze produkty kupuja obcokrajowcy. Generalnie szwajcarzy sa bardzo oszczedni. Kupuja produkty drogie ale dobrej jakosci. Nie kupuja byle czego, zeby tylko miec. Wiadomo, ze to generalizowanie, ale tak jest. W srodkach lokomocji jest bardzo czysto, mimo, ze nie ma zakazu spozywania alkoholu. Czesto w tramwaju widac ludzi pijacych piwo. Nie widac brudnych samochodow, nawet ja musze z tym walczyc, bo nieraz mi sie nie chce do myjni jechac, ale facet moj mnie upomina albo sam bierze i jedzie jak mi sie nie chce. Jego samochod mimo, ze garazowany to myje raz w tygodniu. Ludzie w urzedach, sklepach bardzo przyjazni i pomocni. W pracy bardzo punktualni i szczerzy, nie ma obgadywania za plecami, negatwynych komentarzy. Wogole sa pracoholikami. Jeszcze nigd y nie slyszalam tutaj od kogos, ze nie ma na cos ochoty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mieszkam w CH ju偶 46 lat, przyjecha艂am maj膮c 23 lata, teraz pisa艂abym blog, niestety informatyka jeszcze nie istnia艂a w owych czasach. Pracowalam w federacji zwi膮zk贸w zawodowych pracodawc贸w Szwajcarii Roma艅skiej, firmie bardzo "szwajcarskiej", konserwatywno-prawicowej i doskonale znam ten kraj. Po przyje偶dzie w 1969 roku by艂am oczarowana tym ma艂ym krajem, z biegiem lat m贸j entuzjazm, zachwyt bardzo wyp艂owia艂. Niezupe艂nie si臋 zgadzam z tym idyllycznym opisem Szwajcarii uczciwej, przyjaznej, porz膮dnej. Okradziono mi mieszkanie w 2005 roku, straty 35 tys. frs.... (Mieszkam w dobrej dzielnicy Genewy, Malagnou), c贸rce ukradziono 2 razy drogi rower, w dziale spo偶ywczym Manor ukradziono mi portmonetk臋 + karty kredytowe i nawet w domowej wsp贸lnej pralni te偶 znikaj膮 np produkty do prania. Nikt nie wspomina o tym, 偶e szpitale psychiatryczne s膮 przepe艂nione, koszty przeznaczone na leczenie ca艂ej populacji to 21 miliard贸w Frs. rocznie, ten rodzaj statystyk nie interesuje m艂odych i zdrowych. W 2012 roku kupi艂am mieszkanie na Cyprze i tam jest teraz m贸j raj na ziemi, bez mandat贸w za z艂e parkowanie, bad偶 przekroczenie szybko艣ci o 2 km. Nie zamykam mieszkania na cztery spusty i mam s艂o艅ce 340 dni w roku! Pracujcie w Szwajcarii i na staro艣膰 wyje偶dzajcie z tego kraju do s艂oneczych kraj贸w, klimat przynajmniej w Genewie jest beznadziejny, stratusy przez 6 miesi臋cy, potem deszczowa wiosna i lato w kratk臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A co si臋 tam je? Jakie jest danie typowo szwajcarskie, przysmak?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam ziecia w szwajcari nie ma dnia 藕ebym nie p艂akala przez niego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Stop Euroislam
A po ch... komus elektronika ja sie pytam, jesli wybuchnie wojna religijna lub cokolwiek zakluci pokoj narodow to te kraje, w kt贸rych gospodarka 偶ywno艣ciowa wyglada najlepiej, poradza sobie najlepiej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A po ch... komus elektronika ja sie pytam, jesli wybuchnie wojna religijna lub cokolwiek zakluci pokoj narodow to te kraje, w kt贸rych gospodarka 偶ywno艣ciowa wyglada najlepiej, poradza sobie najlepiej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 stop Euroislam
A po ch.. komu elektronika ja sie pytam, jesli wybuchnie wojna religijna lub cokolwiek zakluci pokoj narodow to te kraje, w kt贸rych gospodarka 偶ywno艣ciowa wyglada najlepiej, poradza sobie najlepiej. Jesli nie wiecieco sie dzieje to na ut wpiszcie nazwe jakiegos kraju +slowo "uchodzy", media alternatywne mowia prawde co sie dzieje, jak np.Szwecja upada pod ci臋偶arem uchod藕c贸w i tych z艂ych muzu艂man贸w...i co,ze bogaty kraj, napewno nie w zywnosc.ka偶dy musi zbiera膰 swojmagazyn na czarna godzine, bo panstwo nie potrafi zadbac o obuwateli w aktualnej sytuacji a wrecz antyrasistowska reputacja kraju jest wazniejsza niz zycie obywateli.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Oh przepraszam, 2 razy dodalam ten post,ale przynajmniej cos dodalam w drugim:-P Tak wi臋c uciekam ze Szwecji do Szwajcarii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hej mam pytanie mo偶e kto艣 wie czy mo偶na w Szwajcarii znale藕膰 prac臋 jako spawacz, czy znacie kogo艣 kto pracuje w tym zawodzie i czy sobie chwali???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 imprezy
Polska Noc Zurych 16.04.2016 Poznaj nowych znajomych na Polskiej Imprezie w Zurychu ... Zapraszamy www.imprezy.ch

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Norwegia und USA and UK i Szwajcaria s膮 oble艣ne!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kinggaaa1
Ja ma pytanko z innej beczki troch臋. Czym najlepiej podr贸偶owa膰 do Szwajcarii? Niby samolot OK ale te widoki wje偶dzaj膮c do Szwajcarii s膮 pewne przepi臋kne. Dlatego tak si臋 zastanawiam nad podr贸偶膮 autokarem. Widzia艂em, 偶e lini臋 Ecolines kt贸re s膮 na prawd臋 na fajnym poziomie je偶dz膮 do Zurychu. Co my艣licie o takim pomy艣le?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
mo偶esz sobie zobaczy膰 ofert臋 firmy www.sprintbus.eu, je藕dzi艂em z nimi do Niemiec i chyba maj膮 te偶 kursy do Szwajcarii, sprawd藕 sobie na stronie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mieszkalam z rodzina w Szwajcarii z rodzina jak chodzilsm jeszcze do Liceum. Bardzo dobrze wspominam i z checia bym sie tam wyprowadzila z mezem ale ciezko tam znalesc prace korespondencyjnie, a bez niej nie da rady sie tam wyprowadzic. Przynajmniej tak bylo kiedys. Moze cos sie zmienilo. Szwajcaria troche zbiedniala. jak bylam tam jeszcze kilka lat temu to widac bylo zwiekszenie biedy i bezrobocia w miescie. Tak samo we Wloszech. Bardzo drogie jedzenie a tez zalezy od tego co sie kupuje bo niektore produkty sa tansze niz w Polsce. Szczeg duze przeceny ubran zwlaszcza jesienne. Duzy spokoj i duzy porzadek. Duze kary np za zasmiecanie. Nie wolno nawet wejsc na trawnik. Wszystko bardzo zadbane. Mojej matce tAm sie nudzilo i uwazals, ze szwajcarzy sa zbyt sztywni ale mi sie to akurat podobalo. Wielu muzulmanow i tolerancja rasowa oraz odnosnie ubioru. Mozesz chodzic w samym staniku albo w przezroczystej bluzce bez i nikt na ciebie nie zwroci uwagi. Zadowoleni starsi mieszkancy chodzacy na spacerki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mieszkam w Szwajcarii i z czystej sumieniem mog臋 stwierdzi膰 ze Szwajcarzy to bardzo zamkni臋ty w sobie nar贸d nawet dodam ze rasistowski. Nie polecam samemu wymigrowac do tego kraju dlatego ze bardzo cie偶ko tu o znajomych zw艂aszcza Szwajcar贸w. Kraj pi臋kny i drogi a ludzie po g艂臋bszym poznaniu to fa艂szywe i wredne byd艂o bez manier.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W Szwajcarii s膮siad na s膮siada donosi i zw艂aszcza w ma艂ych miasteczkach s膮 rozsiewane ploty. Ludzie to sk膮pi materiali艣ci. Nawet ma艂偶e艅stwo z jedna lod贸wka ma wyznaczone swoje Polki i jedzenie. Ty sobie a ja sobie. Na poz贸r mili u艣miechni臋ci i przyja藕ni. A kiedy sie odwr贸cisz to to tak ci臋 obsmaruja ze szok. Porz膮dny i u艂o偶ony kraj-mit. Zastanawia mnie jedno dlaczego szpitale psychiatryczne s膮 przepe艂nione .... Na koniec dodam ze je艣li Szwajcaria to tylko fan uska b膮d藕 w艂oska cze艣膰. Niemiecka zdecydowanie ch艂odna i nieprzyjazna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 byleniePolak
Czy to nie jest przypadkiem tak, 偶e ludziom porz膮dnym i uczciwym 偶yje si臋 w Szwajcarii dobrze, a leniom i anarchistom kradn膮 rowery i daj膮 mandaty? Szwajcar donosi na s膮siada do administracji? ja "donosi艂em" 20 razy (bo s膮siad nie chcia艂 rozmawia膰), zgodnie z przepisami, a administracja i tak nic nie robi, bo uwa偶a, 偶e nie ma podstaw prawnych, a wysi艂ek si臋 nie op艂aca. Codziennie widz臋 w Polsce 100 narusze艅 prawa i przepis贸w, i nikt nic nie chce z tym zrobi膰. No tu w Polsce to jest dopiero fajnie, wracajcie. A ja ch臋tnie, nie dla zarobku, tylko dla zdrowia psychicznego, wyjad臋 do Szawajcarii.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xmala
Ch臋tnie pomog臋 w znalezieniu pracy w Szwajcarii / okolice Zurichu, przy produkcji. Jedynym warunkiem jest posiadanie pozwolenia na pobyt i prac臋. Zarobki 3950Chf miesiecznie. Zainteresowanych prosz臋 o kontakt.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 10 lat w CH
Kraj donosicieli i prostych rolnik贸w, wywy偶szaj膮 si臋 nad innymi nacjami, nie potrafi膮 je藕dzi膰 samochodami, ca艂e bogactwo zawdzi臋czaj膮 praniu brudnych pieni臋dzy po 2 wojnie 艣wiatowej, w latach 80 na pot臋g臋 firmy farmaceutyczne krad艂y patent poniewa偶 nie mieli do tego czasu prawa patentowego, od lat 70 kobiety maj膮 prawo g艂osu. Og贸lnie bardzo hermetyczne towarzystwo, og贸lnie nie polecam

Udost臋pnij ten post