Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

moja tesciowa ma 700zl renty, oplat ma ok200zl. zostaje jej 500zl na siebie i córkę. czy mozna zyc za takie pieniadze? maja swoj ogrodek i troche weków. to raczej pracowici ludzie, zaradni. a moze jej dzieci pomagaja?

Mozna,jesli oplat ma tyle.Mi po odliczeniu oplat zostaje tyle na 3 osoby,w tym przedszkolaka chorowitka.

Można moja babcia żyje za dużo mniej ma rentę 700 zł w tym 350mieszkanie plus jakies tam opłaty gaz telefon i leki to zostaje jej 150-100zł na miesiąc, ano ale ma działkę ma swoje warzywa i owoce, no i my wnuki ją wspieramy ;)

Gość migokotka1987
w tej Polsce można jedynie wegetować.. Podziwiam ludzi którzy żyją za tak niski dochód..bo wszystko takie drogie jest.. :) Powodzenia dla Twojej teściowej. Musi być silną kobietą.

Gość a dlaczego nie korzysta
z zasiłków z opieki społecznej? mając taki dochód należy się zapomoga przynajmniej jednorazowa

Gość tez przyszla
zapomogi z mopsu? Co z córką nie należą się jej alimenty albo renta po ojcu? nie może jakoś sobie dorobić do renty?

moja babcia ma emeryturę w wysokości 750zł, ale mieszka na wsi, z synem i jego rodziną więc nie jest źle :)

Gość fsfsafa
ludzie zyja za grosze, jedza chyba makaron i ziemniaki.

moja babcia ma taka rente i gdyby nie wnuczki, to popadłaby w ruinę. kupujemy jej praktycznie wszystko do jedzenia/chemie, ubrania itd. babci renta starcza na leki plus oplaty. nie wiem szczerze powiedziawszy jak samotni starsi ludzie saja sobie rade.

Gość adlaczego??,
takie emerytury na jakie sobie zasłużyły. Moja babcia ma 1100 i po zrobieniu opłat zawsze 50 zł rzuci dla wnuków

Gość adlaczego??,
??

Gość fsfsafa
i są na to zbyt charakterni zeby mieszkac przy rodzinie córki np, chcą rządzić jak moja babcia, wtrącaja sie itd

Gość opieka nie każdemu pomoże
Jeśli ktoś ma dorosłe dzieci to opieka gowno da. jedyne co to złożą wniosek do sądu rodzinnego o alimenty dla rodzica od dziecka. bo takie psie prawo. mój ojciec zostawił mnie i matkę jak miałam 3 lata i wziął sobie nową dupę. potem mial tych kochanic dużo, alimentów na mnie nie płacił bo wiecznie był bezrobotny :O oczywiście na czarno pracował. a teraz? podał mnie o alimenty,bo jest chory! po 34 latach sobie przypomniał że ma dziecko! i po pierwszej rozprawie obawiam się że szanowna pani sędzia mu te alimenty przyzna,bo ja mam dobrą sytuację finansową i mnie będzie stać! a niby czemu? on na mnie nie lożył,nie wychowywał! taką mamy sprawiedliwość :O

Gość fsfsafa
rf

Gość fsfsafa
wtedy trzeba takiego gagatka pozbyc praw to nie dostanie alimentow na starosc-jak ty mowisz o 34letnim braku kontaktu

Gość ziemniak z ogrodu też kosztuje
Nawet jak ma się swój ogród a w nim warzywa i owoce to myślicie że to jest za darmo? widać pojęcia o niczym nie macie :O Za 500zł nie da się żyć,to egzystencja w wegetacji.

Gość opieka nie każdemu pomoże
Praw to mama mogła go pozbawić wiele lat temu,a teraz to już klops. adwokat mówi że to kwestia uznania sądu,bo alimenty od dziecka sensu stricte nie zależą od więzi a od sytuacji majątkowej rodzica i dziecka. już chętniej bym te pieniądze do kosza wyrzuciła niż jemu dała,bo ojcem to on jest tylko z nazwy, faktycznie nigdy nim nie był,bo nawet jak jeszcze mieszkał z nami to mama utrzymywała rodzinę...:O I nie wiem jak to z tymi prawami jest,bo na pewnym forum znalazłam kilka osób w podobnej sytuacji-w tym dziewczynę której ojciec nie był mężem matki,w ao miała wpisanego ojca nn,a on po prawie 30latach ją znalazł, założył sprawę o ustalenie ojcostwa i o alimenty od córki i uwaga-sąd je przyznał! toż to parodia.

@adlaczego??, wyobraź sobie, że emerytury w granicach 700-800 zł mają rolnicy, którzy całe życie byli ubezpieczeni w krus - moja babcia cale życie ciężko pracowała, żeby utrzymać rodzinę, codziennie ręcznie 2razy dziennie doila nawet i po 6 krów, ale czasy byly takie, że ta praca nijak była opodatkowana, a potem przełom roku 89 i wszyscy dalej wiemy jak historia potoczyła się dalej. a emerytura 1100, to też wcale nie jest taka hopsiup moim zdaniem i na Twoim miejscu sama raczej bym dała babci co miesiąc 50zł, niż sępiła od niej.

Gość xxx-winda-xxx
Hop

Gość sjndsd
A kto powiedział że autorkę stać na dofinansowanie portfela teściowej? Autorka ma swoich rodziców .

Gość no niestety mój tata ma 74 lat
a i emeryturę 790zl po ponad 50 latach pracy jako rzemieślnik, na szczęście ma siłę dalej pracować i nadal pracuje w swoim zawodzie ale to skandal by dostawać taką emeryturę po tylu latach składkowej, uczciwej pracy i bądź co bądź ciężkiej

tak samo autorka ma swoich rodzicow, jak jej maz ma swoich i to wlasnie tesciowie są teściowe autorki- co to za argument w ogole? :-)

Gość charaker?
tylko że osoby które mają tak małe emerytury płaciły groszowe składki więc niech teraz nie marudzą że mało dostają. Miały okazję samemu oszczędzić na starość a nie wydawać wszystko co zarobiły.

Gość oj tammmm
Tym co rządzą powinno być wstyd ze ktoś po 40 latach ciężkiej pracy dostaje 790 zł emerytury a takich osób jest bardzo dużo np moja babcia pracowała jako sprzątaczka w szkole i tez ledwie jej starcza na życie.

oczywiście najłatwiej upraszczać sprawę - jak ktoś płacił mało składek, to niech nie jęczy. Recz w tym, że mówimy o osobach, które swoje "składki" płaciły w poprzednim systemie społeczno-gospodarczym, gdzie mechanizm składkowy był tak skonstruowany, że każda osoba prowadząca własną działalność lub rolnicy płacili mikroskładki a teraz mają mikre emeryturki/renty rolnicze. Nie porównujmy naszych dziadków i rodziców, którzy są bez swojej winy ofiarami systemu, do osób, które teraz celowo i w pełni świadomie płacą najniższe składki (żeby nie było, jakbym miała własną działalność, też bym tak robiła ;-))