Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niemamczasunanic

drogie mamy, kiedy macie czas na obowiazki domowe przy niemowlaku?

Polecane posty

Gość nbvcxdfghjk
tak se tłumacz:D

Gość w tesco to najlepiej brac
Nie muszę, bo ja akurat bardzo dobrze o tym wiem. Z pierwszej reki. :) Przygotuj się też na to, że4-5 mies dziecko w kombinezonie nie bedzie ci sie miescilo w gondoli. :) A zreszta, szkoda czasu na takie dyskusje. Kazdy kiedys tam dojrzewa - jedni wczescniej, inni pozniej. Na ciebie tez kiedys przyjdzie pora. :) Idę odgrzac obiad, bo dziecie cos steka i bedzie sie niedlugo budzic na jedzenie. Milego popoludnia.

Gość lll;[[[[[
mam opiekunke

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Nie wiem czy takie spokojne. Wszędzie jest jej pełno!! Raczkuje, zaczyna chodzic, ze stolika wszystko jest na podłodze, ubrania z szuflad na podłodze, szfka małej jest na dole, wieczne układanie body, spodni i bluzek, kilka razy dziennie. Mała gada jak najęta. Śpi 2 razy na dzień po 20 min. Także tekst że jest spokojna możesz sobie darowac. Do tego mam 2 psy, owczarka i yorka które też są w domu, do tego jeszcze w ciągu dnia jak nie ma męża musze dokładac do pieca, żeby nam nie wygasło. Ugotowac obiad, posprzątac, wyprac, zrobic zakupy i pobawic się z dzieckiem. I WOW daję radę i nie narzekam:)

Gość jskkd
Hipokrytki porzucajace dzieci dla sprzatania,prania,relaksu przy kawce, z waszej gadki wynika ze malo sie dzieckiem zajmujecie,a na innym topiku krytykujecie matki co oddaja dziecko do zlobka

Gość fsafsafsasaffsa
super dwa pizdusie w chalupie razem z niemowlakiem. mozesz nie narzekac, ale czy jest czego ci zazdroscic. oj nie wiem. biedny dzieciak-dwa psy obok. psy maja miejsce na dworzu, w domu nie!!!

fsafsafsasaffsa sam idź na dwór!! Nie mówie, że psy siedzą w jednym pokoju z dzieckiem! Mamy dośc duży dom, psy siedzą w korytarzu a i tak w dzień w większości na dworze. Moje dziecko ma wystarczającą opiekę, jestem z nią i przede wszystkim przy niej 24 na dobę. Jak gotuję biorę ją do kuchni, fakt że jak sprzątam to mała wtedy jest w łóżeczku, ale jest nauczona, że siedzi i się bawi. Poza tym wszystkie obowiązki domowe nie zajmują mi więcej czasu niż godzina dziennie. Co dzień chodzimy na spacery, bawi się razem, czytam jej książeczki, dużo do niej mówie. Córka jest bardzo radosnym dzieckiem. Non stop uśmiech na buzi. Nie marudzi nie płacze. Można wszystko ze sobą połączyc, wystarczy dobrze się zorganizowac. A jak piję kawę to siedzę na dywanie i przy tym bawię się z małą. Więc prosze nie zarzucac że poświęcam jej mało czasu, bo jest wręcz przeciwnie.

Ja mam spokojne dziecko mimo że jest na piersi. Ale były takie chwile, że wymagał uwagi akurat jak coś miałam do zrobienia więc z małym na rękach wywieszałam pranie lub wyjmowałam ze zmywarki:) Z tym, że to było jak miał miesiąć, półtora. Teraz robię wszystko jak śpi lub leży w bujawce i bawi się wiszącymi maskotkami. Nie martw się, im starsze tym więcej czasu dla Ciebie:)

Gość ranyJulek
Przy jednym dziecku, bez względu na wiek, luzik. Co maja powiedzieć mamy bliźniąt, lub rodzeństw z małą różnicą wieku? Mam 2,5latkę i 4miesięczniaka (towarzysk chłopak, lubi mieć mnie na oku) w domu mam prządek (nie błysk- ten był gdy miałam jedno dziecko) uprane, ugotowane i spacer zaliczony. Fakt często czekam nocy jak zbawienia Ale nikt nie obiecywał, że macierzyństwo to mo i maliny. Dla jasności mąż w delegacji, rodzina daleko. Dopracuj organizację dziewczyno, dasz radę, trzeba wszystkorobić na bieżąco, bo raz odpuścisz to ciężko dogonić. Wiem coś o tym, bo miewam lenia :-P

Gość ihiiua
ja zachwalam swoj bo poprostu dla mnie jest jednym z najlepszych i najwygodniejszych wozkow!miałas okazxje nim jezdzic po uklicach czy tylko PODBIJAŁAS w sklepie/// cena pewnie cie przerosła co

Gość ihiiua
a 5 miesiecznme dziecko to juz powoli do spacerowki sie przesiada,moja mala jezdzila w gondoli maxi cosi 6,5 mies wiecej nie chciała,aaa i sie miescila w kombinezobie.

ja mam już roczną Lalę ale z reguły dawała mi spokój bo jak spała to zawsze ogarnęłam chałupe i obiad w dwie godziny ale teraz to mam masakrę Lala wszedzie za mna chodzi siku robię przy otwartych drzwiach jak jesteśmy same bo inaczej się nie da obiad z lala na reku i odkryłam że MOŻNA obrać kartofle jedną reka tylko przy myciu garów zostaję w samych gaciach bo ściąga mi spodnie i inne rzeczy z tyłka bo nie chce siedzieć sama może ja rozpusciłam ale z doswiadczenia wiem że niektóre dzieci sa takimi rzepami że nie mozna bez nich nic zrobić im dziecko mniejsze to więcej rzeczy można przy nim ogarnąć potem tak od momentu jak zacznie chodzić to tak do około 3 lat nie mozna samemu NIC zrobić jakos nauczysz sie z tym zyć i dasz sobie radę każda matka w koncu znajduje jakis swój system na ogarnięcie domu :)

Taaak oczywiscie, ze cena mnie przerosla... :) To chcialas uslyszec? Na szczescie nie przerosla mnie glupota. Nie chce byc zlosliwa, ale widac, ze nie masz zbyt duzego pojecia o porzadnych wozkach, bo gondola powinna byc na tyle duza, zeby spokojnie dziecko sie miescilo ze spiworem do 6-7 mies, a jesli te pol roku przypada na zime to zeby moglo w niej te zime przejezdzic jeszcze w gondoli nawet do 10 mies. siedzac z podniesionym oparciem - to jest mniedzy innymi cecha porzadnych wozkow, o ktorej bardzo malo kobiet dzis mysli. Jestes jeszcze na etapie podniecania sie markami i wygladem. Zazwyczaj wyciaga sie wnioski przy drugim dziecku. Poza tym sama sie poloz do takiego sztywnego pseudo amortyzowanego wozka i sprobuj sie zrelaksowac. :) Powodzenia slepa Genia! Małamiii, ze starszymi dziecmi jest latwiej, bo juz co nieco rozumieja, a co maja powiedziec mamy nieporadnych niemowlat, ktore jeszcze nie komunikuja swoich potrzeb w inny sposob jak placzem lub wyrazem twarzy? :) Nie mozna za bardzo porownywac organizacji dnia z malym niemowleciem do tej z wiekszym mowiacym i biegajacycm dzieckiem.

I jeszcze do tej od Mury: kochanie, nie przesadza sie do spacerowki, dziecka ktore jeszcze samodzielnie nie siedzi, a dzieci siadaja dopiero po 6 mies. - to pierwsza sprawa, a druga to to, ze musialas miec nadzwyczaj male dziecko, zeby sie miescilo do tej twojej gondoli do 6,5 mies w kombinezonie, albo po prostu krecisz, co jest bardzo czeste na Kafe, szczegolnie wsrod ludzi bezmyslnie upierajacych sie przy jakims produkcie. Widzisz ja jestem szczera i nie krepuje sie przyznac do nietrafionych zakupow, a gondole mam identycznych wymiarow jak ty i widze, ze juz w lutym bedzie za ciasna, a dziecko bedzie mialo raptem 4 mies. Glupstwa pleciesz i tyle.

Gość kseeeeennnnaaaa
Malamiiiiiii- przeczytaj jeszcze raz posty z pierwszej strony, to może zrozumiesz o co chodzi. Gdyby moje dziecko było pogodne, ciagle sie smiejace i umiejace zając sie sobą samym, to tez miałbym na wszystko czas. Mój syn ma 7 tygodni, cierpi na kolki, w ciagu dnia nie chce spać, cały dzień wrzeszczy, nie da odstawić sie do lozeczka, no od razu wpada w histerię, aż zaczyna sie krztusic. Ciekawa jestem, czy byłabys taka mądra, gdybyś była w mojej sytuacji. Jak moje dziecko będzie miało 5 miesięcy na pewno wszystko sie zmieni, ale teraz to horror. Nikt kto nie był w takiej sytuacji, nie ma kompletnie pojęcia jak cieżko jest z takim dzieckiem.

Gość kseeeeennnnaaaa
Malamiiiiiii- przeczytaj jeszcze raz posty z pierwszej strony, to może zrozumiesz o co chodzi. Gdyby moje dziecko było pogodne, ciagle sie smiejace i umiejace zając sie sobą samym, to tez miałbym na wszystko czas. Mój syn ma 7 tygodni, cierpi na kolki, w ciagu dnia nie chce spać, cały dzień wrzeszczy, nie da odstawić sie do lozeczka, no od razu wpada w histerię, aż zaczyna sie krztusic. Ciekawa jestem, czy byłabys taka mądra, gdybyś była w mojej sytuacji. Jak moje dziecko będzie miało 5 miesięcy na pewno wszystko sie zmieni, ale teraz to horror. Nikt kto nie był w takiej sytuacji, nie ma kompletnie pojęcia jak cieżko jest z takim dzieckiem.

Ja nie mówie, że moja od małego była taka. Do 4 miesięcy ciągle chciałabyc na rękach, też płakała nieraz aż tchu nie mogła złapac. Ale systematycznośc pomaga okiełznąc takie dziecko. Też powwoli uczyłam ją siedzenia w łóżeczku. Może i jestem rygorystyczna w stosunku do niej, ale przyajmniej nauczyłam ją paru rzeczy. Aaa i pomyśl, że jak dziecko raczkuje, czy zaczyna chodzic to jest wszędzie. To nie jest tak, że ja ją posadze na dywanie i ona siedzi w miejscu. Ciągle musze za nią latac, bo a to idzie do drugiego pokoju, gdzie nic nie jest zabezpieczone do zabawy, albo idzie do przedpokoju gdzie są schody.

Dlatego ja planuje kupic bramke jak dziecko zacznie chodzic... po to, zeby nie biegac za nim i moc cos zrobic. Moj maly tez przez pierwsze tygodnie tak sie zanosil, ze niemogl zlapac powietrza (mial tzw. bezdech) i trzeba bylo byc bardzo czujnym, zeby go szybko podniesc, potrzasnac nim i dmuchnac w usta, bo inaczej mogloby sie to bardzo zle skonczyc. Niestety dzieci sa baaardzo rozne i nie da sie generalizowac organizacji przy takich maluchach, bo pewne rzeczy nie zaleza od nas i nie mamy na nie wplywu.

Gość iuiaa
haha to ty masz jakies olbrzymie dziecko skoro ma 4 mies i sie do wozka nie miesci haha.....a tak apropo ja juz druga coreczke woze w murze i nie dam zlego slowa na ten wozek powiedziec....ot co. i ja nie podniecam sie markami wozkow kupuje po prostu to co ma dobra opinie wsrod znajomych a nie na forach internetowych. a pozatym kazdy ma prawo do swojego zdania i to ze kupilas jakies badziewiaste gowno to nie moja wina,

Gość przypadek jakich wiele
Eeee, to co ja mam powiedzieć? Ja mam pod opieką 8 mies. dziecko i chorą babcię męża, która większość czasu spędza w łóżku, dyrygując, krytykując, wymyślając zajęcia innym i domagając się dobrego jedzenia, chociaż jest na diecie :D Mąż pracuje od rana do nocy żebym mogła być na wychowawczym, jak przychodzi do domu to zdąży tylko wykąpać małego, ogarnąć zmywanie po kolacji i tyle...Nadrabiamy w weekendy, wtedy jedno zajmuje się babcią (to jak duże dziecko, tyle że duuuuuuuużo trudniejsze) a drugie ogarnia zakupy, sprzątanie, dziecko...Synek nie jest ani specjalnie spokojny, ani nadpobudliwy, normalny 8-miesięczniak, zaczyna raczkować, więc trzeba na niego uważać non stop. A ja zwykle gotuję na 2 dni, tylko że dla babci muszę osobno, bo ma dietę, więc gotuję 2 obiady. Rano zwykle robię śniadanie mężowi do pracy, dla babci i dla dziecka (sama jem w locie i piję zimną kawę, już ją polubiłam :D ), później wstawiam pranie, w międzyczasie ubieram małego, wrzucam go do kojca żeby się pobawił (na jakieś 40 min. mam spokój, to sprzątam, zmywam po śniadaniu, ogarniam pokoje, zależy co potrzeba), później spacer połączony z zakupami, drugie śniadanie babci i dziecka, drzemka babci i dziecka, obiad babci i dziecka, drzemka dziecka i akcje babci, podwieczorek, kąpiel (jest już mąż, jupiiiii), kolacja dla wszystkich, butla dla dziecka i czas wolny (od 21...czasem babcia jeszcze woła, trzeba jej pomóc iść do toalety i takie tam...). Ale dom jako-tako ogarniety, jak dziecię było jeszcze niemobilne to i ciasto zdołałam piec na niedzielę:) I prawie nie korzystam z gotowców, ale gotuję na zapas i mrożę. Przy samym dziecku i mężu miałabym superbłysk:) A, i jeszcze pracuję w domu wieczorami (przez net), więc jakoś daję radę:)

Gość trzeba ja uczyc posluszenstwa
jejku jak was czytam to mi sie wydaje ze wiekszosc z was jakas taka niezorganizowana jest. Moje dziecko jak mialo 2-3 miesiace to ja mialam mieszkanie wysprzatane na b;ysk, obiad udotowany, pranie wstawione. A dodam ze corka spala w ciagu dnia wtedy 3 razy (z tego raz na spacerze) po 30 min i wtedy to ja mialam czas dla siebie a nie na sprzatanie. Ale ja nie naczylam od poczatku ze dziecko sie nosi caly czas na rekach - od samego poczatku kladlam ja na podlodze na brzuszku i potem nie mialam problemu w wychodzeniem z pokoju. Tak samo ze spaniem - nauczylam corke zasypiac sama i sama dzieki temu sie wysypialam w nocy. Bo nawet jak sie przebudzila to potrafila sama zasnac i nie potrzebowala mojej piersi czy smoczna do tego, Ale takich rzeczy to trzeba dziecka nauczyc od poczatku a nie pozniej sie dziwicie ze macie dzieci nieposluszne czy nie daja Wam nic zrobic w domu

Gość oj bo wy sie nie umiecie
zorganizowac i tylko narzekac potraficie

Do pani ktora wkolo zmienia nicki i ma obsesje na punkcie jednego modelu wozka, uparcie twierdzac ze inne sa napewno tanie i badziewiaste: wydaje mi sie, ze nie masz zadnego dziecka, a wozkiem po prostu zachwycasz sie ogladajac go na monitorze. :) Powaznie. Takie glupoty piszesz, ze smiac sie chce. Wyobraz sobie, ze 4 mies dziecko w kombinezonie zajmuje prawie cala mala gondole takiej Mury czy czego innego, bo te gondole sa nie tylko krotkie ale przede wszystkim waskie. Na dlugosc posluzy moze do okolo 5 mies, ale na szerokosc bedzie za mala juz po 4 mies. Kazdy kto ma tego typu wozki doskonale wie, ze to prawda i ze dzieci sa w nich upchniete jak szprotki z tym calym zimowym majdanem (kombinezon, koc albo spiwor - wiecej wyobrazni zycze). :)

Przypadek jakich wiele: zycze wytrwalosci! :) Nie patrz na opieke nad babcia jako na przykry obowiazek. Patrz na nia przez pryzmat tego co dla was zrobila, kiedy byla jeszcze w pelni sil witalnych, tego jak sie o was troszczyla, opiekowala sie wami, gotowala wam i piekla. :) Teraz macie szanse sie jej odwdzieczyc. Wszyscy kiedys bedziemy takimi babciami i bedziemy potrzebowac zrozumienia i cierpliwosci ze strony naszych "opiekunow". :) Glowa do gory.

Gość padam na cycki ze śmiechu
trzeba ja uczyc posluszenstwa---------hahahahahahahha, nie mogę, według ciebie istnieją posłuszne n i e m o w l a k i??? Z której planety jesteś, bo chyba nie z Ziemi???

Gość mila5115
Trzeba docenić te dobroci nowoczesnej technologii, zmywarka za nas myje naczynia, pralka pierze ubrania, robot kuchenny robi jedzenie a teraz nawet coraz bardziej reklamuja te odkurzacze jak pure i9 co za nas odkurzaja, zyc nie umierac ;)

Gość gość
Jeszce dodam, że sa takie co podłogi myją no brakuje takiego drona co półki odkurzy :) Ale z odkurzaczami to co by niemówić rzeczywiście sporo odciążanie i przyjmniej się chodzi po czystym, my mamy juz dłuższy czas Roomba 681 nie drogi był a na te chińskie nowosci bym nie zamieniła