Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nesii19855

working tax credit w uk proszę o pomoc

Polecane posty

Gość nesii19855

czy ktoś pobiera?mam parę pytań w zwiazku z powyzszym

Gość to tylko polsza
nie pytaj na forum tylko idz do revenue lub najlepiej: http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/start/who-qualifies/workingtaxcredit/index.htm ajesli zdecyddujesz sie aplikowac to http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/DIQHousehold.aspx troche samodzielnosci i po co siedzisz w uk jesli nie wiesz gdzie udac sie po obiektywne informacje, koniec jezyka za przewodnika a pytasz jakby z tablica na ulicy tu. Ogarnij sie Nessi bo bedziesz lessie. ;)

Gość nesii19855
oj wiem wiem, troche mi wstyd :/ ale to moje poczatki, nie mam tu nikogo i proszę o rady osoby , które trochę kumate w temacie, to jak bedzie pomożesz?:)

Gość to tylko polsza
ah podaj maila to sie odezwe

Gość sjsjsjs
Co chcesz wiedzieć ?

Gość to tylko polsza
ja nie wiem jak jechalam do uk to sie obawialam ze moj angielski nie spiknie a tu pomagalam kolezankom co ich dzieci mialy lepszy ang.niz one. Po co jechac do kraju gdzie musisz uzywac choc podstawowe slownictwo, umiec klecic zdania a nie umiesz nawet tego?

Gość Kobitka co wie
Dobra, pytaj i Ci odpowiem.

Gość nesii19855
a więc sytuacja wygląda następująco : ja i mój chłopak podjęliśmy tu pracę od września, aktualnie ja nie pracuję w pełnym wymiarze godzin chłopak natomiast od wt do sb normalnie po 8 h dziennie, jestem teraz w takiej marnej sytuacji ,że nie stać mnie na oplatę za pokój co tydzien a jedzenie tez trzeba kupić:/ i chcę starać się o tax credit, w zwiazku z tym czy skoro wczesniej < 2 tyg temu i wstecz> miałam te 30 h pracy tygodniowo a od 2 tyg pracuje po jednym dniu,to kwalifikuję się do tego zasiłku? nie jestem zwolenniczką pobierania swiadczen,ale mam trudną sytuację ,a wiadomo jak to z facetem wolę liczyc na siebie! a- czy wystarczą same paySlipy czy muszę miec formularz P60? a jak muszę go mieć to wydadzą mi tak w agencji na poczekaniu? czy trzeba czekac do okresu rozliczeniowego? b- składać samej czy jako z partnerem? i jak by mi udowodnili,że mam kogoś, dodam,że meiszkamy na czarno bez umowy najmu , sory za tą niewiedzę, ale dopiero zaczęłam dorosłe życie i wiem,że jeśli nie zapytam ludzi, to po prostu się nie dowiem :) dziękuję za informacje w razie czego

Gość 6421246
pierwsze co to musisz miec +25 lat i duzo wiecej przepracowane niz 2 tyg;/

Gość nesii19855
tak juz skonczylam 25 lat i pracuję od wrzesnia , ale ostatnie 2 tyg były tak marne,że szkoda gadac,więc muszę jakoś stanąć na nogi, a wiadomo,że póki moj facet mi się nie zdeklarował, wolę liczyc na swoje oszczednosci...

Gość nesii19855
halooo

Gość to tylko polsza
dziewczyno podszlifuj ang.bo noz sie w kieszeni otwiera i badz bardziej zaradna, jesli od wrzesnia pracuje z siedzisz do ostatniego roku w uk to nie jestes tu nowa tylko leniem co pewnie przez caly czas bedzie pracowac za min.wage. Moi rodzice sa dumni ze mnie ze mam przyjaciol tubylcow, chodze z nimi do kina, na obiady, udzielam sie towarzysko, co bedzie ejsli cie facet zostawi? Poplaczesz sie tradycyjnie? Wiecej zaradnosci.

Gość nesii19855
trudno to zostawi, wrócę do PL oczekuję pomocy, wskazówki , niestety sama nie wiem gdzie co i jak, gdyż nie mam tu nawet znajomych,wiec pytam na forum

Gość to tylko polsza
tym bardziej jesli nie masz znajomych to zrob jak ja: zacznij sie porozumiewac jezykiem tutejszym, jelsi juz sie poddajesz ze wrocisz do pl to tylko dla faceta przyjechalas to szkoda mi cie, ja bym tego nie zrobila bez znajomosci jezyka. Nie rozumiem, czemu nie korzystasz z dobrodziejstw tego kraju, chcesz jak ciapate sie nie integrowac? w bibliotece sa plyty cd z lekcjami pol-ang. i na boga wiecej zaradnosci

Gość to tylko polsza
kazda sytuacja jest indywidualna i nikt ci tu nie wytlumaczy bo nie jest inspektorem z revenue. Jesli nie masz znajomosci jezyka to idz do najblizszego revenue i tam jest taka tablica z roznymi jezykami i pokazujesz na polska, jak za sredniowiecza czyli migowo, pewnie ci to nie przeszkadza... Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie...

Gość sjsjsjs
Jeżeli pracujesz mniej niż 16god nie dostaniesz. Tylko income support alentonwtedy bardzo ciężko załatwić . Poza tym nie radze mieszkać razem a pobierać osobno bonsoe szybko zorientują i wtedy kara i ban na benefity ma dwa lata. Zwłaszcza ze teraz nagonka jest na Polaków i benefity. Pracuje w jobcentre to wiem co mowie

Gość nesii19855
dlatego nie chcę kombinować i zlozyc razem z chlopakiem, ale co moja droga w przypadku jak 2 tydzien z rzedu pracuje marnie po kilka h ,a chlopak normalnie czyli ponad 30h? trzeba okazac P60? czy wystarcza tylko payslipy? a jak pisałam wczesniej mialam grafik , w ktorym pracowalam po te 30 h , natomiast 2 tydzien z rzedu tylko po jednym dniu:/ taki przypadek mogł by się kwalifikować ?

Gość to tylko polsza
tak to sie nazywa ta akcja 'we close undeclared income' i nie tylko to polakow dotyczy, bym nawet powiedziala ze wiekszych nygusow/kombinatorow niz angole i irole to nie ma. To juz 3 pokolenie co zyje z zasilkow. Why u need to to work if u can claim benefits. To ich powiedzenie, przeciez. O income support nie wiedzialam nic,tylko ludzie co maja dzieci kwalifikuja sie by pobierac child i working tax credit majac powyzej 16h tyg.

Gość to tylko polsza
chyba biora wtedy jakas zrednia z roku, czyli sumuja wszystkie twe h z payslipow z jakiegos okresu ale ja sie nie znam dokladnie to nie wymadrzam. cheerio. :)

Gość 6421246
To jak masz tak malo godzin to czemu nie szukasz innej pracy? lepiej na latwizne isc tu zapytac na forum to ci jak krowie wytlumacza sama nie musisz wysilku wlozyc a potem na konto pszysla a co...

Gość to tylko polsza
tak jak pisalam wyzej, nygussssssssssssssssssssss better teach yourself something, anything child...

Gość nesii19855
ponieważ nie ma pracy gdzieś indziej w zakladach, przyszedł cieżki okres -przelom stycznia i lutego , tutaj jest tak co roku, nie usmiecha mi się rzucac obecnej pracy, gdyz mam dosyc tani dojazd, znajomych , wcale nie usmiecha mi się pobierac pomoc socjalną , bo nie chcę im pozniej nic zwracac, ale jestem zmuszona podjac jakies kroki, gdyz moj zarobek w tym tyg to aż uwaga 18 f , gdzie 50 placę za 4 ściany . Ludzie trochę zrozumienia , ciekawe czy jak wy zaczynaliscie to było różowo , o udzielanie się w temacie proszę osoby , ktore znają się na rzeczy -dziękuję

Gość to tylko polsza
22.01.2013] 18:00 [zgłoś do usunięcia] nesii19855 oj wiem wiem, troche mi wstyd :/ ale to moje poczatki, nie mam tu nikogo 19:12 [zgłoś do usunięcia] nesii19855 ponieważ nie ma pracy gdzieś indziej w zakladach, przyszedł cieżki okres -przelom stycznia i lutego , tutaj jest tak co roku, nie usmiecha mi się rzucac obecnej pracy, gdyz mam dosyc tani dojazd, znajomych Klamczucha, co znajomi juz nie chca spikac za ciebie? Nygusie wez sie do roboty bo niedlugo on wezmie sie za jakas angolke ze sztucznymi rzesami. Dzieci...

Gość MOJA KOLEŚ
może zacznijcie od Bacha

Gość MOJA KOLEŚ
przyjeżdza Bach do Polski; where is here hotel?

Gość MOJA KOLEŚ
lubię Bacha ale nie mówił po Polsku

Gość MOJA KOLEŚ
gdyby zagrał ten temat to pokazał bym mu

Jeśli pracujesz mniej niż 16 h możesz aplikować o Jobseekers Allowance Jeśli chcecie rejestrować się jako para- to nie warto jeśli on pracuje więcej niż 24h- wtedy nie kwalifikujecie się kiedy oboje macie mało godzin- ty mniej niż 16 na tydz/ on też- lub jako para ty 16 on 24- aplikujesz o Housing Benefit i Council Tax credit Ile czasu w uk- bo do otrzymania zasiłku z Job Centre jest wazne

Gość MOJA KOLEŚ
a ja daj gumę!