Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość babygaga

prawdopodobnie 5tc - kiedy do lekarza?

Polecane posty

Gość babygaga

prawdopodobnie jestem w 5. tc umówiłam się do lekarza ale dopiero na początku 7. tc (pierwszy wolny termin) i teraz zastanawiam się czy to nie za późno. jak myślicie?

Gość babygaga
a co z badaniami krwi? mam obawy, że coś wyjdzie i okaże się, że trzeba było zacząć działać szybciej (np. lekami jakimiś)

Gość Pierwsze badania
w ciąży powinny być wykonane do 19tc. Nie popadaj też w paranoję, lekaż musi stwierdzić ŻYWĄ ciąże aby w ogole założyć kartę ciąży.

Gość Pierwsze badania
do 10tc*

Gość babygaga
właśnie popadam :O najbardziej obawiam się problemów z tarczycą ale byłam przed zajściem u endokrynologa i wszystko było ok. ale teraz naczytałam się że hormony tarczycy są najbardziej potrzebne na początku ciąży więc jak się okaże, że coś jest nie tak to będzie już dość późno

Autorko tak młodą ciążę to się tylko i wyłącznie podtrzymuje luteina bądź duphastonem + leżenie. Jeżeli badania krwi wyszłyby dramatycznie ( z jakiegos powodu) to i tak lekarze więcej nie zrobią. W UK w ogóle nie podtrzymują ciąż do 12tc. (co jest akurat ekstremalne dla mnie ale to temat na inną dyskusję) Dlaczego od razu zakładasz, że coś jest nie tak? W 5tc to nawet lekarz może zarodka nie zobaczyć tylko sam pęcherzyk i co? Pójdziesz sie wtedy powiesić?:D NIE! Będziesz czekac na kolejne USG za 2 tyg ;)

Skoro robiłas wyniki tarczycy przed ciążą to git. Tak się składa, że ważniejsze jest ( w przypadku tarczycy) to co przed zapłodnieniem się dzieje niż to co po. Tym bardziej, że tarczyce leczy sie w ciąży. Co masz dokładnie z tą tarczycą?

Gość babygaga
miałam młodzieńczą niedoczynność ale w dorosłym życiu już się nie leczyłam bo z niej wyszłam. przed planowaną ciążą gin mi zleciła TSH i wyszło mi niskie więc byłam u endokrynologa z wynikami TSH, fT4 i miałam USG i nie stwierdziła lekarka żadnych nieprawidłowości. ale ja i tak mam obawy

Eeeee kochana jak niskie TSH to jesteś w domu ;) FT3 i FT4 w normie jak mniemam?:) Wyluzuj! Ja zachodząc miałam TSH 0,45 z normą od 0,27. Potem w pierwszym trymestrze wzrosło ładnie prawie do 1 a na przełomie pierwszego i drugiego trym spadło do 0,17 z normą od 0,27. FT 3 i FT4 w normie- nie biorę żadnych leków ;) Nadczynność w ciąży nie jest jeszcze taka straszna, szczególnie ta subkliniczna (gdzie FT3 i 4 są w normie). Ja mam do tego Hashimoto i przeciwciała 4000 (teraz samoistnie spadły do 450 o dziwo...). Jestem pod kontrolą endo i skoro ona mówi i mój gin, że jest ok to jest ok i nie ma co nadmiernie się denerwować ;) USZY DO GÓRY! NERWY BARDZIEJ SZKODZĄ!

Gość babygaga
tak wiem :) dzięki za wsparcie - niestety jestem taka panikarą trochę więc dłuuugie 9 mcy przede mną :O

Gość kjsdjkfnsamfkas
ja byłam w 5 tygodniu i już wtedy lekarz założył mi kartę ciąży ;)

no to musisz się wziąć w garść, bo panikowaniem większą krzywdę dziecku wyrządzisz a i siebie przy okazji wykończysz. Życzę Ci spokoju i siły :) Trzymaj się ciepło ;)