Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ania.12dcz

Policystyczne jajniki, przerwa w braniu tabletek a ciąża

Polecane posty

Gość Ania.12dcz

Witam! Mam chorobę policystycznych jajników, leczę się na nią już 4 lata tabletkami antykoncepcyjnymi. Przy ostatniej wizycie u ginekologa lekarz postanowił, że muszę przerwać branie tabletek i zrobić sobie od nich przerwę żeby zrobić wszystkie potrzebne badania hormonalne. Przepisał mi też luteinę na wywołanie okresu. Skończyłam brać luteinę (miałam brać 2x1tabletka przez 10 dni) ale okres nie występuje juz 9 dni. Czy jest szansa, że jestem w ciąży? Przez miesiąc uprawialiśmy sex z moim chłopakiem dość rzadko i zabezpieczaliśmy się prezerwatywami. Tylko raz 'chwile' było bez, po czym założyliśmy prezerwatywę. Do tego w czasie brania luteiny bolały mnie brodawki, a wczoraj zaczął boleć brzuch jak przed okresem, a jego nie widać.

Gość Ania.12dcz
dodam, ze gdy rok temu odstawilam tabletki, ale nie brałam luteiny okres w ogole nie wystapił (przez 3 miesiace). Gdy bralam luteine okres wystapił

Gość fjwel.s
tak, to całkiem możliwe,że jesteś w ciąży. Dużo kobiet po braniu luteiny i unormowaniu cyklów w nią zachodzi. A na 100% masz policystyczne jajniki? jak cie diagnozowano na to?

Gość Ania.12dcz
Poprzez USG na którym było widać po około 15 pęcherzyków na obu jajnikach. To teraz przyznam, że się wystraszyłam. Nic tyko zrobić test ciążowy

Gość taaaaaaaaa
15 pęcherzyk w jajnikach i odrazy policystyczne jajniki !! ty zmien lekarza i to szybciutko ! po usg nie poznasz policystycznych jajników. pęcherzyki moga być wynikiem braku progesteronu co u ciebie jest jak widac normalne bo nie miałas miesiączek, przez jego brak pęcherzyki zamiast pękać zostawały w jajniku jest to tzw samoistna hiperstymulacja jajników a nie PCO ! Żeby zdiagnozować PCO to trzeba zrobić wiele badań z krwi samo usg tego nie wykaże- ale cie w trąbę ginekolog zrobil

Gość Ania.12dcz
Dlatego teraz robie wszystkie badania hormonalne. Jak duża jest szansa na zajście w ciąże przy OHSS? Sama nie wiem co robić...

Gość Mam PCO...
... w obu przypadkach zaszłam w ciąże (planowane) od razu po odstawieniu tabl. w drugim przypadku seks uprawialam tylko raz, nie licząć dni kiedy ma wystapic owulacja;-

Gość fjwel.s
szybko się zachodzi ale jak się wie ze się to ma to lepiej ze 3 cykle odczekać aż jajniki się uspokoją :) tylko może być mnoga ciąża Jak dlugo brałas te tabletki?

Gość Ania.12dcz
No właśnie chodzi o to, że nie planowałam zajścia w ciąże... A tabletki brałam ok 3,5 roku. Mam nadzieję, że szybko dostanę okres.

Gość Ania.12dcz
Kupiłam test, zaraz go zrobię to się okaże... trzymajcie kciuki za jedną kreskę

Gość Ania.12dcz
Test negatywny :) Więc co innego jest przyczyną braku mojego okresu. Dzięki za rady, pozdrawiam