Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamawrzesniowa

Dzidziusie z Wrzesnia 2012-pogadajmy o nich!!!

Polecane posty

Hej Witam Krakowianke. Hickary współczuję choroby męża. Moja Ania też coś ostatnio niechętnie chce jeść z piersi. Jak coś to pije z butelki, ale też widzę, że mniej chętnie. Chyba woli już normalne jedzenie. Tylko w nocy chętnie je z piersi. D82 teraz Ania zdecydowanie ma zatwardzenie. Dziś próbowała się załatwić 3 razy. Za 1 razem był tylko taki malutki króliczy bobek, za 2 nie zrobiła nic, a za 3 bobek ale taki większy. To chyba po kleiku ryżowym, więc od wczoraj go ostawiłam i nie wiem co robić. Wciskam jej picie, daję jabłko. Może zacznę dawać jej śliwkę, bo się boję... slodka Lili moja identycznie robi jak z Twoja z tym Małyszem :) u mnie jedzenie 9.00 - pirerś 11.30 - obiadek 12.30 - pierś 15.00 - deserek 17.00 - pierś 19.30 - pierś lub mm 22.30 - mleko z kleikiem ryżowym, ale teraz odstawiłam w nocy pierś Dagusia mieliśmy chrzciny 11 listopada. MamaAnia zainspirowałaś mnie tym zdrowym gotowaniem. A możesz napisać co i jak mniej więcej gotujesz? Krakowianka Ania jeszcze nie ma ząbków i na razie ich nie widać. Używam smoczka z serii TT taki x - on jest specjalny do kaszek. Ja używam smoczki 2 a zaraz przejdę na 3 bo są od pół roku. Ja Ani będę wprowadzać mięso dopiero jak skończy pół roku, czyli od poniedziałku. Ja jestem taka zalatana, że padam na twarz. Dziś i jutro praca i niestety muszę Anię ze sobą zabierać, bo niania nie przyszła, bo jej syn chory. Najbardziej mnie martwi to Ani zatwardzenie i że ostatnio mało je. Dziś do 13 zjadła tylko 100 ml mleka, a potem o 14 dałam obiadek.

Hej, jak nocki?:) U nas fatalnie, Wiki wstawala srednio co godzine, ale bynajmniej nie na jedzenie - bawila sie, piszczala, ciagnela zabawki z karuzelki, stukala o szczebelki, pelzala wzdluz i wszerz lozeczka, po czym po 15 min takich szalenstw zasypiala w bardzo dziwnych pozycjach i za godzine znowu to samo ;) Dalam jej na noc sinlac - myslalam, ze pospi ;) moze ten cukier dodal jej tyle energii. ;) a a Mam pytanie do mam alergikow - gdy obserwujecie alergie na cos to czy wysypce zawsze towarzyszy brzydka kupa? Ja wczoraj dalam cukinie, ma z 5 pryszczykow na buzi, ale kupka idealna, i nie wiem - dawac dzis? a a Do mam gotujacych - jak przygotowujecie mieso? Codziennie inne? Np przez 3 dni krolik , pozniej 3 cielecina, pozniej kurczak, etc? Jakiej wielkosci to sa porcje? chyba takie male kosteczki, nie? a a Mamy dzis kontrole w poradni rehabilitacyjnej, trzymajcie kciuki, o ile jestem pewna, ze asymetrii juz nie ma, o tyle tez wiem, ze raczej ma jeszcze wnm w dloniach - wciaz zaciska piastki lezac na brzuchu, czasem gdy spi, czasem ciezko je otworzyc. Mimo, ze raczki ma bardzo bardzo sprawne. a a Z mezem juz lepiej, dostal 2 kroplowki, moze to kamienie zolciowe. Oby nie. a a Kupilam wczoraj toster, chleb bezglutenowy tostowy, tofu. I zrobilam na sniadanie tosty. Calkiem smaczne bylo, wpakowalam warzywa, wedline do tego, to tofu. I kupilam 2 buleczki z ciasta jakby francuskiego, tez bezglutenowe, z dzemem - za 10 zl. Zdzierstwo. Dzis pieke te ciasteczka ryzowe, a jutro moze cos z melasa karobowa - ma duzo wapnia :)

Ja to sie boje ze przekarmie Wiki, nic jej nie brakuje, wazy 9 kg... Zaraz ja zmierze. Je co prawda nieduzo - ok 100 ml sinlaca, pol sloiczka deserku i pol lub troche wiecej obiadku, ale... ;) cycka ciaga duzo, bo uspokaja sie tylko przy piersi, a ostatnio jest bardzo marudna.

Waga do wieku - 97 centyl Wzrost do wieku - 97 centyl Glowka do wieku - 97 centyl Ramie do wieku - okolo 92 centyl Waga do wzrostu - 85 centyl Czyli jest proporcjonalna - po rpostu dluga i duza. http://www.centyle.dziatwa.pl/index.php - pomierzcie jak chcecie, fajne siatki :)

Dzien dobry:) Hickary- trzeba zaczac od 10 g miesa, najlepiej kroliczka, indyka lub kurczaka.Duzo zdrowia dla twojego meza! Co do przekarmienia, ja tez sie boje, Bruno ma ogromny apetyt i zjadlby konia z kopytami:). Poza tym pewnie tez wazy kolo 9 kg, choc go nie wazylam ostatnio...

Mam nadzieje, ze moj tez z 70 cm ma. W przyszlym tygodniu idzie na szczepienie to go zwaza i zmierza:).

Kip- fajna praca, ze mozesz mala brac ze soba ale na pewno jest to i tak dla was meczace. Oby niania mogla sie mala jak najszybciej zajac:).

Kip- jeszcze co do satwardzemia- faktycznie to moze byc kleik ryzowy a nawet banan jesli podajesz. Na trawienie dobry jest koper wloski, surowe jablko i wlasnie sliwka o ktorej piszesz. Oby Ani sie polepszylo:).

ale dziś piękna pogoda na Podbeskidziu:) wiosna tuż tuż 1 Mamabruna- Spartakusa nie ogladałam 1 Hickary - mięsa dla Sebastiana jeszcze nie gotowałam, na razie dostał ze słoiczka. Nie będę mu dawać mięsa częściej niż 2-3 razy w tygodniu. My z mężem jemy mięso max. 1-2 razy/tydzień, 2 razy/tydzień ryby, a poza tym dużo warzyw.1 1 Nocka u nas ok, od 2 dni zasypia później, b o ok.21, ale pośpi do ok.6:30-7 z jedną pobudką między 4-5, więc jest nieźle:) i skończyły się wreszcie problemy z kupkami, ulewanie też mniejsze (nosi jedno ubranie cały dzień) - sukces:)

W Krakowie tez pieknie, swieci slonce, nareszcie:). Planujemy z Brunem dlugi spacerek, szkoda ze jeszcze w gondoli ale tatus nam nie zalozyl spacerowki. Wlasnie, gotuje ktos mieso? Jak to robicie? Jarzyny osobno, mieso osobno, bez wywaru? A jak dlugo gotujecie? Mam tez parowar...wiec moze tak...

KIP -kliek ryżowy niestety zatwardza, na razie wycofaj a potem dawaj może stopniowo po 1 łyżeczce, to sie przyzwyczai. u nas na zatwardzenie pomaga:rumianek z sokiem jabłkowym, śliwki suszone co 2 dni i brzoskwinie. Juz się wszytsko uregulowało, oby tak zostało. Ania może mieć gorszy apetyt przez ten problem z kupką. Nie zmuszaj do jedzenia, jeden-dwa dni nic sie jej nie stanie, dawaj dużo picia 1 jeśli chodzi o zdrowe odżywianie to temat rzeka na osobny topik:) więc tak krótko tylko: zakupy -staram się nie kupować produktów przetworzonych, mających składniki, których nie potrafie wyobrazić sobie w rzeczywistości (no bo jak wygląda benzoensan sodu?), takich, które mają na opakowaniu więcej niż 5 składników, mięsa mielonego, wędlin, kiełbas, jajka kupujemy ze wsi, gdzie wiem, że kury cały czas po polu biegają, nie piję mleka UHT, nie kupuje nabiału z zagęstnikami typu karagen, chleb pieczemy sami orkiszowo-żytni na zakwasie (nie mam maszyny i wcale to nie jest pracochłonne), ponad 50% pożywienia powinno być surowe, czyli jak mam na telerzu mięso, to porcja surówki 2 razy większa niż mięsa, generalnie więcej jemy ryb (pstrąg, dorsz,śledź i łosoś), często gulasz warzywny, kasze, quinoa, socewicę, ciecierzycę, raczej unikam produktów sojowych (soja czesto jest modyfikowana i nie zalecana dla mężczyzn w dużych ilościach), 2 razy w roku będę robic "post Daniela" - póki co robiłam 2 razy przed ciążą

Mamaania- rybka to jest to! Dawal ktos rybke? Jesli tak, to jak ja przygotowujecie? Zaczac od dorsza?

Mamaania- dwa pytania:) na czym polega ten post i jaki jest przepis na chleb? Juz dawno mam ochote upiec wlasny:).

chleb: 350g mąki orkiszowej typ 2000, 150g mąki żytniej typ 720, 40g siemienia lnianego w całości, 12g soli (gruboziarnista- w młynku mielę), trochę wody źródlanej, 300g zakwasu żytniego (ja mam gotowy już od 1,5 roku), mieszasz, keksówkę wysmarowuję olejem i wysypuje mąką żytnią, wyrasta cała noc przykryty alufolią, rano pieke przez 25 minut pod przykryciem z alufolii w 200st (mój piekarnik jest stary i pali z góry), potem 30 minut w 170 st. już bez przykrycia, potem jak przestygnie odrobinę, to wyciagam z keskówki o kładę w ciepłym jeszcze piekarniku na kratce, tam schnie i stygnie. na zakwas przepis jest osobny (dajesz garść mąkiok. 100g , troche wody, mieszasz i zostawiasz na 12 godz. pod ściereczką w ciepłym miejsu, dokarmiasz przez 4-5dni)

Gość D82
Ja podawałam już dorsza i kurczaczka. Zarowno jedno jak i drugie gotuje razem z warzywkami na parze. Potem do warzyw dodaje maselko, zalewam woda, zagotowuje. Dorzucam te odrobine miesa i obiadek gotowy:)

D82- a ile tego maselka i jakie? Miesa 10 dkg? I jeszcze jak dlugo parujesz? Dajesz cala marchew i ziemniaczka, czy tylko pol? Sorry za tyle pytan ale jestem zielona :(

Ja juz zorganizowalam plan dnia na dzisiaj :) Sporo zrobilam: - posprzatalam pokoj Wiki lacznie z odsuwaniem kanap - Wiki bawila sie pluszakami w swoim lozeczku - posprzatalam nasza sypialnie - Wiki smigala z gola dupcia po lozku - posprzatalam lazienke (na kafelki najlepiej sie mi sprawdza plyn do mycia naczyn i zabawek dla niemowlat - bialy jelen :P) - Wiki w foteliku bawila sie zabawkami ze mnna w lazience - posprzatalam kuchnie i jadalnie - Wiki w hustawce gryzla grzechotki - ugotowalam obiad (dla kazdego z naszej trojki co innego) - Wiki na kocu na podlodze bawila sie ksiazeczkami i spiewala ;) - poodkurzalam i umylam podlogi - Wiki w lezaczku ;) Teraz jemy kasze, blenderujemy obiad i lecimy sie bawic :) Pozniej pieczenie ciasteczek. Rybki nie dawalam. Jak gotuje to daje malutki ziemniak - caly, ale raczej wiecej innych warzyw niz ziemniaka i ja uzywam oliwy.

Gość D82
Ja goruje z reguły na dwa dni,jeśli marchew i ziemniaka to spora marchew i sredniego ziemniaka:), masła daje tak z pół płaskiej łyzeczki, czasem mniej...tak na oko zależności od ilości jedzonka. Mięska i rybki ok 10 g staram się dawać... nie mam wagi aptekarskiej, więc pewnie idealnie nie trafiam, ale wydaje mi się że nie przedobrzyłam ani razu jeśli małemu nic nie jest. Rybę dodawałam świeżo do obiadku, a co co piersi to ugotowałam całość, porcję dorzuciłam do zupki, a resztę podzieliłam na malutkie kawałeczki i zamroziłam, będą na inne obiadki. Do ryb do mam dobry dostęp, do wiejskich kurczaków trochę trudniej, stąd to mrożenie.

Gość D82
Mój jest głodomorek i spore porcje potrafi zjeść. A co do długości gotowania...sama dla siebie też tak gotuje z reguły, tak woli mój żołądek... i szczególnie nie zwracam uwagi jużna czas...

Gość D82
Hickary sporo dzis juz zrobilas:) Jak zaklad z mezem>?? KIP wspolczuje problemow z zaparciami... nic nie poradze, bo my na szczescie nie mielismy takich problemow.

Dobrze, zostalo mi jeszcze troche ponad 40 min ;) Bo licze tylko to, co siedze, a ze komputer odpalony, jednak caly czas nie czytam, zagladam od czasu do czasu [podczas np zabawy z Wiki. Wasze dzieci to tez takie calusniki? Caly dzien moznaby bylo ja calowac :)

Myslalam, ze Wiki wyskoczy z krzeselka, albo wyjdzie z siebie tak jej smakowal obiad - ugotowalam cukinie z burakiem, niby dziwne polaczenie, ale wyszlo pyszne. Dodalam kilka kropli witaminy c dla niemowlakow, zeby sie zelazo lepiej przyswajalo i troche oliwy. Zrobilam na 3 dni, dzisiejsze juz zjadla, na jutro w lodowce, a trzeci musze zamrozic, tak? Bo nie moze stac tyle w lodowce?

My juz po spacerku, ale dzis super pogoda! :) koniecznie musze zaczac uzywac spacerowki! Bruno jest za duzy na gondle:). Hickary- ale jestes dobra kucharka, skoro corcia wszystko wcina, gratulacje:).

Ojoj ale mam zaleglosci! Jakies chorobko mnie dopadlo, zapalenie zatok paskudnych i nie moglam patrzec na kompa ani na tv to łeb mi pekał. Musze nadgonic!pozdrawiam:)

Agraffka- to dobrze , ze juz ci lepiej i znow jestes z nami, pozdrawiam:)