Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BańkiMydlane

czy ktoś z was wytwarza mydło naturalne?

Polecane posty

Gość BańkiMydlane

Hej,od kilku miesiecy zajmuję się wytwarzaniem mydła naturalnego na bazie olejów i tluszczy roślinnych i zasady sodowej.w internecie jest wiele informacji na ten temat w języku angielskim,głównie ludzi ze Stanów.interesuje mnie czy ten temat jest popularny także w Polsce, jesli tak to chętnie wymienię się wiadomościami.pozdrawiam

Gość minipizza
a jak TY to robisz? bo ja próbowałam, tzn już myślałam , ale mi się odechciało, bo to duzo pracy przy tym jest.

W Polsce kiedyś było to dość popularne, w okresie II wojny światowej. Poszukaj jakichś starych Niemców, możliwe, że będą mieli w tym doświadczenie, może Ci jeszcze coś na ten temat opowiedzą ;)

Tak naprawde to nie jest to trudne,tylko trzeba byc ostrożnym jesli chodzi o zasadę sodową bo jest silnie żrąca.a jak robię?,mieszam oleje i tłuszcze(najczęściej jest to oliwa z oliwek ,olej kokosowy i olej palmowy) następnie łącze to z ługiem sodowym(zasada sodowa zmieszana z wodą destylowana.oczywiscie wszystko musi miec odpowiednią temperaturę.

"Gliceryna zostaje w mydle." niby jak? wrzucasz nieprzefiltrowaną breję do formy?

akronim,co ty wogóle gadasz jaką breje? Jak wlewam do formy to masa ma konsystencje budyniu.mydło sie miesza dopuki nie osiągnie takowej.juz w formie następuje zmydlanie sie tluszczy i wydziela sie gliceryna.mydło stygnie w formie ok.24 godziny.

dziwnie to mydło robisz, wrzuć jakieś zdjęcie z efektem, a gliceryna wytraca się już w momencie dodania ługu

ok, doczytałem, że stygnie - ten ciepły budyń to IMO breja, ale zwał jak chciał

Gość jeszcze kupcie
se tarło i pierzcie w rzecze majtki głupie pindy

Gość chełm1
masz na mysli mydlo z zydow? co to wg ciebie znaczy naturalne?

wygląda normalnie a jak z zapachem? (do dzisiaj brother to dla mnie były maszyny biurowe)

to spoko, miłej zabawy, ja zmydlałem tylko w podstawówce, jak w POCHu odmówili mi sprzedaży glikolu, ale mydło to był odpad

Gość grantura
Proszę was... samodzielne tworzenie mydła? Zobaczcie - http://hbkosmetik.pl/index.php/mydlo-7-ziol.html Nie jesteście w stanie wykonać takiego mydła naturalnego - gwarantuję to wam. Nie stworzycie mydła o takich właściwościach pielęgnacyjnych, a piszę na podstawie własnych doświadczeń.

Gość Elektronikełe ausf.II
moja babka była mydlarką a dziadek krematorem, jedno robiło mydła a drugie kremy do ciała

Gość grantura
Heh... kiedyś to musiały być mydła ;-) To z HB, które wspomniałam, jak na razie jako jedyne wspomina te, które pamiętam z dzieciństwa. Przynajmniej nie śmierdzą one chemią, mają normalny, przyjemny zapach, taki jakiego oczekiwałam ;-)

Gość gość
Nie, to chyba średnio ma sens. Zobacz ile kosztuje w sieci mydło Hildegard Braukmann. Samodzielne wytwarzanie tylko jeśli masz na to mnóstwo czasu, nie pracujesz i masz o tym pojęcie. Przecież bardzo wysokiej jakości produkty kupuje się teraz niewielkim kosztem.