Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sandra Sandra

Jak wygląda egzamin z parawa jazdy w UK i Irlandii?

Polecane posty

Gość Sandra Sandra

Czy można od razu po kilku dniach pobytu się zapisać? Czy trzeba swoje odbębnić i np. po pół roku mieszkania w danym kraju można podchodzić? I jak to praktycznie wygląda? Jest część teoretyczna i praktyczna? Czy tez trzeba wykupywać godziny u instruktora?

Gość dssddsdsdddsdsdsds
no właśnie jak to tam wygląda? bo teraz w polszy tylko 10% zdaje i to samą teorię... :O

Gość miska piska
nie jestem pewna ale mozesz odrazu po przyjezdzie podchodzic ja zdawalam ponad rok temu,zdalam za 3 razem moja kolezanka zdala za pierwszym :) najpierw musisz sobie wyrobic tymczasowe prawko i zapisac sie na testy...testy mozna wykuc ..ja zdalam za pierwszym razem i siedzialam przy nich 3 dni po kilka godzin mozesz kupic testy w jezyku polskim i takim mozesz zdawac na testach..masz w sluchawkach tlumacza i kazde pytanie tlumaczy jesli chodzi o czesc praktyczna to mozesz jezdzic na prawku tymczasowym z osoba ktora ma prawko powyzej 3 lat i ona moze cie uczyc jezdzic z naklejka na aucie L (jedyny minus to wysokie ubezpieczenie na dodatkowa osobe ktora sie uczy) ale lepiej wykupic lekcje u instruktora ..ja placilam 17 f za godzine ale wiem ze biora duzo wiecej w niektorych miastach sa tez Polscy instruktorzy ...zalezy od miasta ,w moim nie bylo ale to chyba lepiej :)

Gość Sandra Sandra
Czyli od razu po przylocie mogę próbować zdać prawko? :) A jeśli jestem już po kursie na prawko w Polsce? To i tak muszę go robić w UK? I ciężko jest tam zdać? Bo w Polce już 3 razy zostałam oblana :D

Gość miska piska
mysle ze tak...POSZUKAM jeszcze jakis informacji o tym i napewno musisz zdawac tu od nowa...Polskie testy sie nie licza :) niewiem jak Ty bo juz piszesz ze podchodzilas w Polsce...tu jest inna strona wiec bedziesz musiala sie przestawic :P ja nie uczylam sie nigdy wczesniej wiec szybko zakumalam i mysle ze tu jest prosciej...chociaz roznie mowia powodzenia!!

Gość miska piska
mysle ze tak...POSZUKAM jeszcze jakis informacji o tym i napewno musisz zdawac tu od nowa...Polskie testy sie nie licza :) niewiem jak Ty bo juz piszesz ze podchodzilas w Polsce...tu jest inna strona wiec bedziesz musiala sie przestawic :P ja nie uczylam sie nigdy wczesniej wiec szybko zakumalam i mysle ze tu jest prosciej...chociaz roznie mowia powodzenia!!

Gość jatojatoja
Tu w Irlandii jak chcesz zdawac prawko to niewazne jest jak dlugo tu mieszkasz tylko musisz miec pps number wyrobiony bo bez tego nic nie zrobisz. Jest teoria ktora jak zdasz to dostaniesz tymczasowe prawko potem musisz czekac pol roku aby zdawac praktyke. W ciagu tego pol roku jezdzisz swoim wlasnym autkiem. Jak bedziesz zdawac praktyke i oblejesz to umawiasz sie na nastepny egzamin a potem wsiadasz do swojego autka i wracasz do domku i dalej oczywiscie mozesz jezdzic po ulicach choc nie zdalas prawka bo nie umiesz jezdzic. Dziwne to.

Gość Sandra Sandra
miska piska - Wiem, wiem, ze wyspiarze jeżdżą po lewej stronie :P ­ jatojatoja - A przez te pół roku od zdania teorii muszę siedzieć w Irlandii? :) I czy tam w słuchawkach też będzie tłumacz tak jak wspominała "miska piska"? :D

Gość jatojatoja
Mozesz zdawac prawko w jezyku polskim jak chcesz. No wiesz nie musi cie tu byc te pol roku ale chyba jednak musisz sie nauczyc jezdzic tutaj no i przyzwyczaic do innego kierunku ruchu drogowego :-)

Gość Sandra Sandra
Ale jak własnego auta nie mam to trochę ciężko :) A trudne są te testy teoretyczne? :) I są ogólnie dostępne? :classic_cool:

Gość miska piska
TESTY sa latwe....jak juz pisalam uczylam sie ich jakies 3 dni po kilka godzinek dziennie poszlam z przekonaniem ze pewnie nie zdam a udalo sie za pierwszym razem :) z praktyka poszlo gorzej bo zdalam za 3 ...ale mysle ze to nerwy mnie zjadly 3 razem jak zdalam to wysciskalam egzaminatora i malo sie nie poplakalam ze szczescia :) od jednego do drugiego egzaminu czekalam okolo 2 tyg

Gość agnes8
A jak wygląda sprawa ważności prawa z UK -czy jest na czas określony ?

Gość Sandra Sandra
miska piska - A na egzaminie też jechał z Tobą tłumacz? Bo ja się boję, że z tych nerwów nie skumam tego egzaminatora :D A gdzie są te testy do teorii? Masz może jakiego linka i poratujesz koleżankę? :classic_cool:

Gość asdads
To mi się podoba!! jeździsz na własną odpowiedzialność a policja się nie czepia a i WORD za dużo kasy nie zarobi!!!!

Gość Sandra Sandra
WORD mnie może pocałować w dupala :classic_cool: choć nie mieszkam jeszcze na wyspach to mimo wszystko wolę tam podejść do prawka niż tu płacić tym złodziejom. A teraz teorię zdaje mniej niż 10% ludzi. Porażka... :O

Gość Sandra Sandra
miska piska - A w UK tak jak w Irlandii trzeba podejść do praktyki dopiero pół roku po zdanej teorii czy można od razu próbować szczęścia? Bo muszę przyznać, że w Polsce oprócz 30 godzin w cenie kursu wykupiłam sobie jeszcze 40 dodatkowych, więc myślę, że w UK po zdanej (oby :classic_cool:) teorii pojeżdżę sobie parę razy z instruktorem w celu oswojenia się z lewą stroną jezdni i to by było na tyle.

Gość miska piska
Wiec tak....nie wiem jak jest w Irlandii ..zielonego pojecia nie mam tutaj nie musisz na nic czekac tlumacza Polskiego nie mialam ...choc moj ang jest komunikatywny ...jakos nie potrzebowalam,ale wiem ze mozesz takiego wziasc ,zaznaczasz to jak bukujesz egzamin do praktyki podchodzisz odrazu po zdaniu teori..nie czekasz .. agnes8 prawko jest wazne do konca zycia przed egzaminem praktycznym zadaja ci dwa pyztania odnosnie auta,ale to tez mozesz wykuc... jak zynajde linka to wkleje gdziie mozna zamowic testy po polsku

Gość Sandra Sandra
Ja pewnie prawko będę robić albo w Szkocji albo w Irlandii, chociaż trochę się boję tego, że i tak tam mnie obleją :O

Gość gość
A mozna zdac teoretyczny czesc testy w irlandii a prakryczna w szkocji?

Gość gość
Mam już za sobą test teoretyczny, mam provisional driving licence. Co dalej?

Gość HubertWozin
Mnie pomogła bardzo firma Emano http://www.emano.co.uk/ która organizuje wiele kursów i szkoleń dla Polaków chcących zdawać egzamin prawo jazdy w Wielkiej Brytanii. Maja bardzo profesjonalnych nauczycieli jazdy i rzetelnie wykonują swoją pracę. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to serdecznie polecam tę firmę.

Gość gość
A ja jezdze w uk bez prawka od 4 lat i hooy mi zrobia. Kontrole drogowa to widze raz na pol roku wtedy zwalniam i tyle. Angole to tepaki nie umieja jezdzic.