Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powiedzcie mi cos

Od dawna pragne miec yorka...

Polecane posty

Gość powiedzcie mi cos

Hej. Od dawna mam straszna chec miec yorka z prostej przyczyny - sa przesłodkie :D Ale zastanawiam się czy dam radę, skoro nigdy wczesniej nie mialam zwierzaka. No i mam dosyc slomiany zapal, chyba ze naprawdę coś mnie zainteresuje, pokocham to to wtedy potrafie dawac z siebie wszystko az mi sie znudzi. Zdaje sobie sprawe ze piesek to nie zabawka i bym go nie oddała, ale pewnie nie chciałoby mi sie wstawac rano zeby z nim isc na dwór itp... czy takie yorki wymagaja duzo opieki? gryzą? ile mogą życ? i czy sa drogie w utrzymaniu?

Gość xxxxxxxxxxxxxxxx
dla mnie york to nie pies. małe i głośne paskudztwo

Gość jkdjfkfjflfjdkls
W UK na pewno jest jakiś yorek co cię pragnie .

Gość ula kraków
eee tam , ja też mówiłam że mi sie nie będzie chciało chodzić rano , no dobra dalej mi się nie chce ,ale chodzę , mój najlepszy przyjaciel pies w pełni rekompensuje mi wszelkie kaprysy aury i poranne brzęczenie budzika :)

Gość 56767
, ale pewnie nie chciałoby mi sie wstawac rano zeby z nim isc na dwór itp... wiesz co ? kup se lepiej pluszowego misia i nie piertool ze chcesz pieska jak juz na poczekaniu gadasz ze rano ci sie nie chce wstac zeby wyjsc z psem wiec po uja ci pies ?

York to jest terrier a nie slodki misiaczek. To bardzo zywy pies wymaga sporo ruchu i pielegnacji. Wielu ludzi zapomina o tym czego skutkiem jest nadpobudliwy a czesto nawet tchorzliwy i agresywny pies. Niestety psy te byly kupowane bardziej jako zabawka badz sybstytut dziecka przez co niewychowywane jak prawdziwy pies stad bardzo zla opinia o nich. v Z malym szczeniakiem sie wychodzi co pol godziny a nawet czesciej, chyba, ze spi. Zadne matki czy pampersy inaczej do konca zycia bedzie ci sikal gdzie popadnie. Terriery to psy aktywne z duzym temperamentem, sa zwierzetami stadnymi, wymagaja jasnej struktury i dyscypliny. Moim zdaniem to nie jest pies dla Ciebie, a samo kupowanie psa bo sie podoba wizualnie nie jest zbyt madre.

Gość flgklkgdf;
A Yorer Kaczyński może być ?

Gość żaden pies nie jest dla niej
chyba ze go nauczy na klozecie żeby mogła rano spać

Gość ula kraków
mycha prawdę napisała ,ja mam psa po ojcu terierze , boszsz jakie to zajadłe ,szczekliwe ,trudne , ruchliwe ,ale PRZE KOCHANE zwierze to szok :P

Gość ula kraków
niegdyś topowe dla damulek były pudelki ,pónikej ratlerki ,teraz yorki mają swoje 5 minut ,chociaż widuję coraz wiecej white terrierów ( też diabełki)

na poczatku z psem nienauczonym czystosci trzeba wychodzic nawet w srodku nocy. Ja to przerabialam z rottweilerem, ktory w wieku 8-10 tygodni przewyzsza wielkoscia sporo nawet doroslego yorka co za tym idzie rozmiarami pecherza rowniez.... mozesz wiec sie domyslac jak czesto taki maly piesek bedzie mial zapotrzebowanie :D

Gość ula kraków
j chodziłam co jakieś 3h ,w nocy również ,wiecznie niewyspana zmarznięta ale szczęśliwa , teraz chodzimy 4 x dziennie w tym ostatni spacer minimum 1 h biegania i zabawy bez względu czy deszcz śnieg czy upał , wyjątek burza :D ( psiak 1,5 roku)

Gość grecik.,,.,.,
Yorek to bardzo wymagajacy piesek ,to nie jest typowy kanapowiec to jest mały TERIER !!!! pies pracujacy od setek lat -poluja na szczury i sa o 1000% lapsze od kota . A wiec nie spodziewaj sie ze bedzie spał caly dzien na kanapie .. one potrzebuja ruchu i to sporo ,sa bardzo ruchliwe ,skoczne i towarzyskie . Jesli bedz sie nudzic to beda bardzo szczekliwe ,czeste ucieczki na spacerach w celu poszwedania sie po okolicy. Pozatym pielegnacja takiego psiaka to juz lekkie wyzwanie ,Yorki maja włos czyli nie gubia ich co sprzyja kołtunieniu ,zeby temu zapobiec musimy je czesac odpowiednimi szczotkami -( pudlówki z miekkimi drucikami ) dotego specjalny szmpon dla psów długowłosych a najlepiej Yorków do tego odzywka ,pozatym strzyzenie raz na 1,5 mc koszt 70 zł . Yoeki maja czeste problemy z zapaleniem uszu ,poniewaz zarastaja im uszka włoskami ,które trzeba wycinac lub wyłuskiwac ,oczy czesto podraznione i trzeba je co 2-3 przemywać . U Yorków tych malych czesto wystepuje zapadanie sie tchawicy i to juz jest wielllki problem . A pozatym to jest pies na którego trzeba uwazac -upadek z niewielkiej wysokosci moze skonczyc sie w najlepszym wypadku połamaniem albo ... Generalnie zajefajne sa te psy ale zastanów sie czy masz tyle czasu i zaparcia zeby sprostac takiej rasie ,Pracuje z psami i wiem w jakim stanie potrafia trafic do mnie ,czasem to sie chce plakac nad losem takiego psa .

Gość grecik.,,.,.,
Podsawy behawiorystyki pewnie tez nie znasz wiec mały Terier moze sie stac tyranem dla Ciebie :) choć wiekszym problemem jest shih tzu te to mają problemy .

Gość a po jasnego czorta
ula podziwiam cię ,ja bym nie dała rady godzine latać przy minus 20 brrr

Gość ula kraków
nie ma co podziwiać hehe ,mnie to sprawia autentyczną radość , rzuciłam papierosy żeby mieć kondycję za nim gonić :) właśnie idziemy nieco pomarznąć , delikatnie , 1,5 h nie dłużej ,dla zdrówka i na dobry sen ,więc dobranoc :)

ja swego czasu mialam misje wybiegania 17 psow, roznych ras z rozna przeszloscia. Mozecie sobie wyobrazic jakie to jest zadanie utrzymac hierarchie i spokoj w takiej gromadzie miedzy innymi hiperaktywnych psow. :D

Gość zagrypiona Halina
to chyba normalne że pies musi chociaż raz dziennie porządnie się wyszaleć , mnie tam nie dziwi że ula łazi z terierrem po 1,5 h ,ja z owczarkiem nieraz i 2 h ganiałam

Halina dla osob ktore maja pojecie to jest oczywista oczywistosc. Niestety wielu ludzi kupuje psa dla wlasnych korzysci i z czystego egoizmu checi posiadania misia na kazde zawolanie i tolerujacego kazdy nastroj. Smiem twierdzic, ze wiekszosc psow mieszkajacych w miastach meczy sie zywotem psa kanapowego ze spacerem 3x dookola osiedlowych blokow :(

Gość ula kraków
i jak tam "psiarki" :) autorka zdecydowana na temperamentnego choć niewinnie i słodko wyglądającego terierra ? Mycha stadko wybiegała ? Halina nochala wysmarkała ? Bo ja właśnie znów mykam na 1,5 h , sakremencki ziąb jest , ale mus to mus.

Gość ula kraków
ups ,ale gafa , pozdrawiam też rodzimego zaklinacza psów , 56 tysięcy i panią podziwiającą ( ale rosne rosne hehe)

Gość szalona wiruje
a pozdrowić panią pozdrowić serdecznie , a rajstopy pod portkami są ,a rękawice i czapa ? u mnie w przemyślu nie da się chodzić taki mróz,ale ja byłem z moją balbą :)