Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prenatal doubts

badania prenatalne, test PAPP-A - robiłyście? jakie macie o nich zdanie?

Polecane posty

Gość prenatal doubts

jestem na początku ciąży i wymiękam już pod wpływem nawału informacji nt. ciąży, zagrożeń, badań itp. :O zastanawiam się czy poza USG warto robić inne badania prenatalne w celu wykrycia wad. są one dość kosztowne ale w sumie nie wiem czy nie lepiej dmuchać na zimne...a może nie dać się zwariować? czy i jakie badania robiłyście? jakie macie na ten temat zdanie i wiedzę? będę wdzięczna za podzielenie się opiniami

ja mówię: nie dac się zwariować ;) Jeśli nie ma wskazań do takich badań to ja bym nie robiła. Jak miałam mieć USG tzw. genetyczne to lekarz poinformował mnie o tych badaniach. USG wyszło w porządku więc doszłam do wniosku: PO CO? Przecież i tak jakby dziecko urodziłoby się chore to pokocham jak własne ;)

Gość zuzannaZ
Ja nie robiłam żadnych dodatkowych badań poza tymi, które są zalecane w trakcie ciąży. Jedyne to było NT w 12 tygodniu, ale to lekarz wykonał na jednej z wizyt właśnie jako obowiązkowe. Mam 29 lat, ale nie wiem czy ma to aż takie znaczenie. To loteria, a w 12 czy 15 tygodniu i tak nic bym już nie mogła zrobić, bo sumienie by mnie gryzło. Tak więc ja spożytkowałam pieniądze w przyjemniejszy sposób :) teraz czekam na poród.

Gość ja robiłam bo miałam
w pakiecie na NFZ jak z usg wyszło że prawdopodobienstwo trisomi 21 to 1:807 z papp-a1:1288 z trisomi18 1:1996 z papp-a1:5711, trisomia13 1:6255 z papp-a1:47423 ze za free to skorzystałam ale jakbym miała płacić to z krwi bym nie robiła tej papp-a,bhcg przeszło 100zł wiecej kosztowało

miałam to badanie 'w pakiecie' ze względu na wiek i wynik akurat nie wyszedł za ciekawy, stąd wiem, ze warto go zrobić w trzech wypadkach - jeśli wiesz, że przerwiesz ciążę jak się okaże, że dziecko jest chore, jeśli byłaby szansa na ratowanie życia dziecka operacją jeszcze przed urodzeniem, albo tuż po porodzie, ale to rzadko się raczej zdarza lub jeśli nerwy nie dały by Ci rady przeżyć spokojnie ciąży - w innych wypadkach nie warto;

Gość prenatal doubts
z tego co wyczytałam to dopiero amniopunkcja daje 100% pewną diagnozę ale wskazaniem do jej zrobienia są słabe wynika nieinwazyjnych badań. a czy opieranie się na samych markerach w badaniu usg jest wystarczające waszym zdaniem?

nie robiłam bo usg w 12 tc wyszlo bardzo dobrze. no i wiek mnie jeszcze nie klasyfikuje :P

Gość ***1***
Ja miałam badania prenatalne ze względu na wiek, refundowane. NIGDY nie powtórzyłabym ich z własnej woli bądź nawet nakazu lekarza. Stres ogromny dla mnie i dla dziecka, kiedy wbijają 20-cm igłę w brzuch, zbyt duze ryzyko powikłań. W moim przypadku badania wyszły ok, dziecko zdrowe, cudowne, ale.... niepotzrebne nerwy.

Gość prenatal doubts
wiek wiekiem ale czytam, że ryzyko wystapienia wad u kobiet przed 35 r. ż. jest tez wysokie....opiździeć można...

a jakie jest ryzyko, ze jak wyjdziesz na ulicę to rąbnie cię samochód? :) tym sposobem można nie wychodzić z domu nie dajmy się zwariować :)

Gość ***1***
Spokojnie kochana spokojnie. To Twoja pierwsza ciąża?

Gość prenatal doubts
tak i chyba ostatnia zważywszy na moje paranoje, wątpliwości itp.

mi musiało wystarczyć, że dziecko na USG miało wszystko na miejscu (w tym nos) i było bardzo podobne z profilu do ojca, nawet nie miałam wtedy przezierności robionej, a amniopunkcji nie chciałam; pytanie, czy markery z USG wystarczą to pytanie do lekarza, z drugiej strony chore dzieci rodza się też kobietom, które test PAPPA miały ok

Gość zuzannaZ
autorko jeżeli czujesz jakąś ogromną potrzebę to wykonaj sobie te badania. Żadne argumenty cie nie przekonają, bo są zwolenniczki takich testów i nie. Nie doradzimy Ci. Może za dużo czytasz na ten temat? Nie chcę absolutnie Cie obrazić, tylko napisać, że to Twoja decyzja. Dzieci rodzą się chore nawet jeśli matki robią badania, które teoretycznie są dobre i odwrotnie, kobiety połowę ciąży się ogromnie denerwują, bo wyniki badań sa niepokojące a dzidziuś okazuje się okazem zdrowia.

Gość Nie polecam tych badan
Ja robilam i zaluje bo wyniki wyszly nieciekawe w mojej pierwszej ciazy. Jesli myslisz ze urodzilabys dziecko nawet z wadami genetycznymi to niepotrzebnie bedziesz sie stresowac. Ja jestem teraz w drugiej ciazy i wiem ze tym razem odmowie robienia tych badan.

Gość prenatal doubts
wiem, że decyzja należy do mnie ale chciałam posłuchać 'głosu ludu' ;)

Gość wwwdddd
mama 6latki - aleś dowaliła "Przecież i tak jakby dziecko urodziłoby się chore to pokocham jak własne". No nawet jak urodzi się chore to będzie Twoje własne, to jako jakie masz je pokochać? Podrzucone?

Gość ja pierdziu !!
wy jesteście ciężarnymi i matkami a nie macie pojęcia co to badanie prenatalne! Jeszcze TY Nie polecam tych badan takie rzeczy wypisujesz jestes debilką !!!! Badania prenatalne nie tylko wykrywają wady genetyczne ale także patrzy się jak zbudowane jest i jak funkcjonuje serduch, czy mózg jest prawidłowy, gdzie jest usytuowane serce, czy ma wszystkie paluszki dziecko.Jest wiele chorób wykrytych które można jeszcze wyleczyć w łonie Później taka kretynka będzie łazić po TV i żebrać o smsa bo jej dziecko sie urodziło bez wykształconych rączek czy nóżek albo z chorym sercem!! Żak mi tylko tych dzieci ze ich matki takie kretynki ***1*** od kiedy w badaniu prenatalnym robią amniopunkcję puknij się !!! to robią jak się zdecydujesz ze usuniesz ciąże po wcześniejszym oczywiście zdiagnozowaniu w usg ze dziecko ma wady

Gość prenatal doubts
po pierwsze sama jesteś kretynką i do tego niedouczona - czytanie ze zrozumieniem leży i kwiczy :)

Gość prenatal doubts
aaa myslałam, że do mnie piszesz :O zwracam honor i to ja najwyraźniej mam problemy ze zrozumieniem tekstu :P:O

Gość ijiujifdjsifdj
Ja miałam,wyniki wyszły dobre.Mialam 24 lata,za badania nie płaciłam miałam w pakiecie nfz.

Gość prenatal doubts
skąd w takim wieku takie badania w pakiecie??? jak je otrzymałaś?

Gość ***1***
ja pierdziu !! najwyraźniej to Ty masz problem z niewiedzą, jeśli nie jesteś w temacie - nie wypowiadaj sie. piszesz o usg, badania prenatalne to właśnie amniopunkcja, którą sie wykonuje w celu wykluczenia WAD GENETYCZNYCH, to badanie nie wykryje wady serca czy mózgu. pobiera się płyn owodniowy, z którego wykonuje sie badanie na prawidłowość chromosomów, przy okazji potwierdzą płeć dziecka. zamiast obrażać kogoś na forum radzę zapoznać sie blizej z tematem, albo nie wypowiadać sie wcale.

Gość ***1***
a jeśli chodzi o usg genetyczne, to dziś chyba każdy lekarz je wykonuje i tu Autorka nie powinna mieć żadnych obiekcji czy sie im poddać - są całkowicie nieinwazyjne. tylko, ze z pytania wynikało, że nie z usg Autorka sie waha.....

Gość ja pierdziu !!
***1*** ty chyba naprawdę jesteś nienormalna !! Od kiedy idiotko na badaniach prenatalnych robią amniopunkcje bez wskazania !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????? Badania prenatalne polegają na 1.usg i zdiagnozowaniu przezierności karkowej, kości nosowej oraz jak położone i jakie przepływy mają narządy wewnętrzne 2.za dodatkową opłatą test z krwi papp-a bhcg Jeśli źle wyjdzie usg i papp-a to dopiero wtedy robią amniopunkcję Jak masz zamiar straszyc i psiać pierdoły to nie pisz wcale i tylko przez pryzmat swojego doświadczenia bo nie masz pojęcia jak to jest w normalnych ciążach !!! Jakoś matole miałam usg prenatalne i mi amniopunkcji nie robili - więc zastanów sie co piszesz!!!!!Stara i głupia

Gość ja w pierwszej ciazy robilam
test PAPP-A. usg genetyczne wyszlo dobrze, ale lekarz namowil mnie na test z krwii. wyszlo duze ryzyko zerspolu Edwards'a. Mialam robiona amniopunkcje. $tyg czekania na wyniki, stres ogromny. Wynik amniopunkcji prawidlowy, dziecko urodzilo sie zdrowe. Do dzis nie wiem dlaczego PAPP-A wyszedl zle. Teraz jestem w drugiej ciazy i robilam tylko usg genetyczne mimo iz lekarz namawial na test. Powiedzialam, ze jesli usg wychodzi dobrze to daruje sobie test bo nie chce drugi raz przechodzic tego samego.

Gość ja w pierwszej ciazy robilam
*4 tyg

Gość ***1***
ja pierdziu !! żal mi cie, naprawdę....

Gość badania prenatalne to :
http://www.badaniaprenatalne.pl/czym_badania_prenatalne amniopunkcję owszem zalicza się do badan prenatalnych ale wykonywanych w uzasadnionych przypadkach. Normalnie w zdrowej ciąży tego się nie robi, nawet nie dają wskazań na pappa jak widzą,że wszystko jest dobrze-komputer oblicza prawdopodobieństwo wystąpienia wad genetycznych.Przy dużym robią pappa jak pappa wyjdzie złe to wtedy amniopunkcja. Standardowo amniopunkcji się NIE ROBI

Gość Czekajac na rozum
moja rada; daj na luz :) po urodzeniu dziecka jest jeszcze gorzej..mam noce ze wstaje i nasluchuje czy corka oddycha ha ha ha...tez staram sie rzucic na luz!