Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie piszę książki

Mała ankieta - pytania za 100 punktów do matek

Polecane posty

Gość nie piszę książki

Prosze ,podzielcie sie Waszym doswiadczeniem na temat dzieci, Jakie urodzily Wam sie dzieci : spokojne, grzeczne,śpiochy czy odwrotnie ? Jaki tryb życia prowadzilyscie w ciazy - aktywne zawodowo, mialyscie wieksze stresy? itp . Chodzi mi o to, czy to jak zachowuje sie matka w ciąży wpływa na płód i jego zachowanie po porodzie. Z góry dziekuje

Ja się bardzo stresowalam w pierwszej i 2 ciazy, ale zwlaszcza w pierwszej. Dzieci urodzily się spokojne, niepłaczliwe, takie idealne noworodki i niemowlaczki. Natomiast w 3 ciąży chyba mialam największy luz i najmniej nerwów i córcia również spokojnym maluchem była :) Więc mnie się wydaje ze nie ma to aż tak bezpośredniego wplywu.

Gość nie piszę książki
czytałam na innym orum podobne zdania- że im bardziej matki były zestresowane, tym dzieci spokojniejsze. Az wierzyć sie nie chce :)

Gość małamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Ja w ciąży nie byłam aktywna zawodowo, leniuchowałam:) Stres miałam tak jaki i pewnie większośc mam, wiadomo o przyszłośc, o zdrowie dziecka. Córkę mam baaaaardzo spokojną, pogodną. Jak była noworodkiem była śpiochem, musiałam ją wybudzac na karmienia, w szpitalu jak spała nie mogli jej dobudzic, położna wsadziła ją pod kran, zeby się przebudziła, a ta dalej smacznie spała:) Może z winy żółtaczki. Teraz dalej lubi sobie pospac.

Gość nie pracowalam, ale nie
lezalam, bylo mnie pelno, prowadzilam nocny tryb zycia ;). Mala urodzila sie z mega kolkami, wg mnie nie spala wogole hahah. Potem jak przeszlo to dziecko nie aniol.... ale tylko do 1 kroczkow haha

ciąża zagrożona, od 19 tc najpierw szpital, potem leżenie w domu, dużo się martwiłam, brałam leki przeciw skurczom. poród traumatyczny... dziecko mam grzeczne, spokojne i jest wielkim śpiochem :D

obie ciąże miałam leżące- pierwsze dziecko śpioch (choć już teraz po blisko 8 latach robi się z niej nocny marek :P ), drugie natomiast dało nam w kość przez pierwsze... dwa lata... bardzo mało spała, w dzień wymagała dużo uwagi. ale jakoś po 2 urodzinach bardzo się uspokoiła i od roku jest "do rany przyłóż", grzeczna, kochana i śpi jak zabita :D (teraz miałyśmy ferie, więc nie musiałam wywalać jej z łóżka o 7, to spała od 19-tej, do 9 rano :) )

Gość ja musialam lezec
dlugi czas, a nawet pozniej sie nie przemeczac, nie chodzic na dlugie spacery itp, w ciazy bardzo sie martwilam, stresowalam i problemami z sama ciaza, i roznymi sytuacjami, syn pierwsze msce duzo plakal, byl taki niecierpliwy, nie umiem tego inaczej okreslic :) i tez nawet od lekarki czy poloznej slyszalam stwierdzenia, ze musialam sie duzo denerwowac w ciazy... A mnie sie wydaje, ze po prostu jak kobieta jest nerwowa to i w ciazy, i po niej, i to wlasnie nerwy, stres po urodzeniu dziecko wyczuwa i reaguje rownie nerwowo

Dziecko urodziło mi się "grzeczne", spiace, aczkolwiek wiszące przy piersi i na początku troch "wrzeszczące", ale to chyba norma. W ciąży pracowalam, praca dosc stresująca, dbalam o siebie, ćwiczyłam i takie tam. Ale mialam troche problemów- cukrzyca, pessar, cholestaza i ogólnie nerwus jestem ;-). Dziecko spokojne do dziś- 15 miesięcy.

Moim zdanie to też niema żadnego wpływu, chociaż 1 ciążę miałam bardzo nerwową to córcia spokojna była i grzeczna, drugą ciążę miałam trochę mniej nerwową synek jest na ogół grzeczny ale wiadomo chłopak to rozrabiaka. Potwierdziło się tylko to że córcia byłą mniej aktywna w brzuszku to i jest spokojniejsza, natomiast synek kopał i wiercił się bez przerwy i taki właśnie jest ;)